Yusuf, Hakan och Ihsan är med sina mammor på Järva Filmfestival. De väntar på filmen Cars.

Järva filmfestival har varit i full gång på Spånga IP den senaste veckan. Imorgon avslutas årets upplaga av folkfesten som den ideella stiftelsen The Global Village anordnar.

Järva filmfestival har snart pågått i en vecka på Spånga IP. Det är för sjunde året i rad som Ahmed Abdirahman, grundaren av The Global Village, arrangerar Järva filmfestival. Syftet är att dela med sig av den mångfald av kulturer och kreativitet som Sveriges förorter besitter. The Global Village, som också är initiativtagare till Järvaveckan, menar att en viktig del av integrationsarbetet är folkbildning genom kultur.

Järva filmestival anordnas i samarbete med bland annat Franska Filmfestivalen, CinemAfrica och Stockholm Pride. Under filmveckan visas två olika filmer varje kväll under sju dagars tid. Först en barnfilm och sedan en film för ungdomar och vuxna. Ett besök på filmfestivalen är gratis, och man kan ta med sig mat och ha picknick medan man tittar på film. På plats på Spånga IP erbjuds också gratis ansiktsmålning och en hoppborg för barnen.  

I år har Järva filmfestival bland annat visat filmerna Smallfot, Hamada, A Star Is Born, BlacKkKlansman och Spider-Man: Into the Spider-Verse. Folkfesten avslutas imorgon med filmerna Draktränaren 3 och Virus Tropical.

Eleni Terzitane
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Mizeria, del 5: Sign the deal

Det här är del 5 i sommarens följetong Mizeria. Boken, som är skriven av Melody Farshin, handlar om tvillingarna Aicha och Ali och deras liv i en förort i miljonprogrammen. Trots att de är födda på samma dag, i samma familj, ser tvillingarnas liv och förutsättningar så olika ut.

Melody Farshin debuterar med sin första soloshow

Husbydottern Melody Farshin är aktuell med sin allra första soloshow i höst. 3 streck är namnet på standup-föreställningen om identitetskrisen som uppstår i mötet mellan moderland, fosterland och miljonprogram.

Mizeria, del 8: Läs mellan raderna

Aicha får ett sms. Två enkla meningar som vänder upp och ned på tillvaron. Allt stannar upp. Mizeria är Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong som publiceras med ett avsnitt varje dag. 

De ger liv åt undersökningen om trygghet i Järva

Resultaten från Folkets Husbys trygghetsundersökning blir radio. Av de fakta och siffror som presenterats i en rapport har det nu blivit en dramadokumentär i kortformat. – Vi ville nyansera begreppen trygghet och göra statistiken tillgänglig för fler, säger Nader Attiyah, en av producenterna till radioprojektet.