Älskade postnummer heter en utställning på Postmuseum som handlar om postnummer och deras betydelse för svensk hiphop. Flera av landets största hiphop-artister berättar om vilka tre siffror som är hemma för dem och vad de betyder.

”163 för evigt, för evigt”. Cherries rader från Rinkeby tog henne ut i världen och alla som vuxit upp med att behöva försvara sin hemort från fördomar och rykten förstod storheten i det. På Postmuseum i Gamla stan visas just nu en utställning där artister från 232 Arlöv i söder till 903 Umeå i norr berättar vad deras postnummer betyder och representerar.

756 Gottsunda, 414 Högsbo, 127 Bredäng. Sveriges hiphopelit har sina rötter på många olika platser. Med stora fotografier, intervjuer, låttextcitat och filmsnuttar presenteras postnummer och platserna bakom siffrorna av kända artister. Lilla Namo, Linda Pira och Cleo är några av dem som medverkar i utställningen.

Tyvärr blir det inte särskilt djuptgående samtal, utställningen kanske hade vunnit på ett mindre urval eller så hade den behövt mer plats helt enkelt. Finaste inslaget på Älskade postnummer är miniatyrkonstnären Axel Österholms modeller av viktiga platser som Rinkebygrillen (RIP), Rågsveds tunnelbanestation och en sandlåda i Botkyrka. 

Utställningen pågår till den 28 februari 2020 och Postmuseum har fri entré för besökare under 18 år.

Anna Nygård
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Gå bara, del 18: TILLBAKA

Det här är del 18 i Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong Gå bara. Abdi är tillbaka på Malta, men där kan han inte stanna. Ett liv i Europa känns inte som en möjlig framtid längre. Kanske USA vore ett bättre alternativ?

Jonas Hassen Khemiris nya roman är både träffsäker och trösterik

Det är inte svårt att föreställa sig ungefär hur författaren Jonas Hassen…

Terminsavslutning för Läslust i Rinkeby

När Läslust i Rinkeby hade terminsavslutning på biblioteket firades de elever som varit med under hösten. Kanske finns det en framtida nobelpristagare bland deltagarna?

”Boken om Dawit Isaak är en protest mot glömskan”

Martin Schibbye kände att Dawit Isaak, den fängslade journalisten i Eritrea, blivit en symbol. – Ja, någon som pliktskyldigt tas upp under Pressfrihetens dag. Men hur är han som människa och hur var han som journalist? Det frågade jag mig.