Älskade postnummer heter en utställning på Postmuseum som handlar om postnummer och deras betydelse för svensk hiphop. Flera av landets största hiphop-artister berättar om vilka tre siffror som är hemma för dem och vad de betyder.

”163 för evigt, för evigt”. Cherries rader från Rinkeby tog henne ut i världen och alla som vuxit upp med att behöva försvara sin hemort från fördomar och rykten förstod storheten i det. På Postmuseum i Gamla stan visas just nu en utställning där artister från 232 Arlöv i söder till 903 Umeå i norr berättar vad deras postnummer betyder och representerar.

756 Gottsunda, 414 Högsbo, 127 Bredäng. Sveriges hiphopelit har sina rötter på många olika platser. Med stora fotografier, intervjuer, låttextcitat och filmsnuttar presenteras postnummer och platserna bakom siffrorna av kända artister. Lilla Namo, Linda Pira och Cleo är några av dem som medverkar i utställningen.

Tyvärr blir det inte särskilt djuptgående samtal, utställningen kanske hade vunnit på ett mindre urval eller så hade den behövt mer plats helt enkelt. Finaste inslaget på Älskade postnummer är miniatyrkonstnären Axel Österholms modeller av viktiga platser som Rinkebygrillen (RIP), Rågsveds tunnelbanestation och en sandlåda i Botkyrka. 

Utställningen pågår till den 28 februari 2020 och Postmuseum har fri entré för besökare under 18 år.

Anna Nygård
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Alla borde läsa Prinsen av Porte de la Chapelle

Prinsen av Porte de la Chapelle är en nyutkommen roman skriven av Annelie Drewsen. Annelie är journalist och författare, och har tidigare jobbat som gymnasielärare i Tensta gymnasium. I boken skildrar hon hur en afghansk ensamkommande kille tvingas fly från Sverige för att hitta ett nytt hem.

Mizeria, del 13: Polishelikoptrar och tårar

Ingen förälder ska behöva bevittna sitt barns begravning. Folk kollade på henne som om hon var tokig när hon la sig platt på marken och drog i gräset på gravsättningen, men varje moder på plats kände med henne. Mizeria är Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong som publiceras med ett avsnitt varje dag. 

En riktig feel good film på arabiska

Haifaa Al Mansours varma, humoristiska och charmiga film om den unga läkaren Maryam visar oss en bild av Saudiarabiens vardagsliv (i medelklassmiljö) som vi i väst tyvärr sällan möter. 

Poesipiloter och bokdansande skola får Läsplogen 2021

På världsbokdagen den 23 april delas läsfrämjarpriset Läsplogen ut för första gången. Priset delas lika mellan Elinsborgsskolans biblioteksråd och poesipiloterna Saber Ibrahim, Khalid Ali Dahir, Rayan Imam och Ali Mohamed i årskurs 8 på Enbacksskolan.