Runstenarna på Järvafältet II
I förra artikeln hälsade vi på Björn och hans bror vid Husbypasset och beundrade runorna i ristaren Visätes konstfärdigt slingriga rundjur. Men idag lämnar vi Husbybröderna och går rakt ut på fältet mot Eggeby.

Här har den okända ristaren inte lagt någon större möda på någon ornamentik. Bortsett från ett kristet kors på baksidan löper texten runt stenen i en enkel spiralformad slinga. Men här finns ett rörande budskap om en mors förlust för tusen år sedan:

Här finns ett rörande budskap om en mors förlust för tusen år sedan

”Ragnälvr lät göra denna bro efter sin gode son Anund. Gud hjälpe hans ande och själ bättre än han gjorde till”, låter Ragnälvr rista. Ödmjukt som den nya tron bjuder. Vad det var som Anund inte fick till och som kunde förarga gud får vi inte veta. Men brobygget som lär ha varit en vägbank över något sankt ställe var en gudi behaglig gärning avsedd att beveka gud.

För en avsikt med många väganläggningar och broar som kom till när kristendomen kommit till våra trakter var att folk skulle kunna ta sig till kyrkan varje söndag. På det sättet kom den nya tron på Vite Krist, Fadern och Jungfru Maria och belöningen i paradiset för den som skötte sig, att spela en viktig roll för infrastrukturen och samfärdseln i Norden.

Men om Ragnälvs bön var ödmjuk, så visar hon ingen falsk blygsamhet över vad hon åstadkommit:

”Må icke märke mera varda”, läser vi, moder gjorde efter sin ende son. Hon skröt över att märket var så bra att det väl inte ginge att åstadkomma något bättre. Vad som gjort att modern överlevde sonen kan vi bara ana. Men någonstans har jag läst att långt senare, på medeltiden, fanns bönder på Eggeby som hette Anund. Så släktingar till stenens Ragnälvr och Anund kanske ändå levde vidare!

ᛘᚢᚦᛁᛦ×ᚴᛅᚱᚦᛁ×ᛁᚠᛏᛁᛦ×ᛋᚢᚾ×ᛋᛁᚾ×ᛅᛁᚾᛁᚴᛅ moðer garði efter son sin ainiga.
ᛘᛅᛏᛋ ᚱᛁᛋᛏᛁ

Mats Leander
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Dine Malmsten ställer ut i Galleri Husby Gård

Dine Malmsten ställer för andra gången ut sina tavlor som skildrar förorten och i synnerhet Rinkeby. Den här gången är det i Galleri Husby Gård, och i helgen hade hon vernissage. – De från trakten känner igen folk och ställena på tavlorna, men för andra som kommer utifrån Järva är det nya intryck, säger Dine Malmsten.

Sarah Mihaljevic vill hjälpa människor med sin konst

Artonåriga Sarah Mihaljevic målar talor, designar tygpåsar och gör hennamålningar. Hon har även utsetts till Womeneur av det järvabaserade kvinnonätverket Womenisa.

Vänskap och vernissage på sportlovet i Tensta

Cleo och Safi har hittat varandra under sportlovets modekollo, som anordnats på Tensta konsthall. De har målat och sytt varsin slängkappa i gyllene tyg.  – Det var lätt, bara att sy i en knapp, sade Safi.

Samisk teater på Kista bibliotek

I söndags var det ett samiskt evenemang för barn på Kista bibliotek. Det spelades en interaktiv teaterföreställning där barnen bland annat fick lära sig att jojka, samernas egna berättande, sångstil.