Så har vi varit med om ännu en dödsskjutning i Järva. Och än en gång har vi somalier pekats ut, som orsaken till gängvåldet. Politiker och tjänstemän skyller ifrån sig och tar inget eget ansvar.

I en intervju med Expressens Anna Dahlberg, säger Helena Holmberg, enhetschef i Rinkeby-Kista, att det inte råder brist på resurser till sociala insatser, utan problemet är ensamstående mammor med många barn och frånvarande fäder. ”Många av våra pappor har flera barn med andra kvinnor. Andra har flyttat tillbaka till hemlandet, exempelvis Somalia, eller reser fram och tillbaka, säger Helena Holmberg.”

I artikeln konstateras att det ”finns en utbredd skepsis mot svenska myndigheter”. Varför är det ingen som undrar varför?

I artikeln konstateras att det ”finns en utbredd skepsis mot svenska myndigheter”. Varför är det ingen som undrar varför? Sådana svepande och fördomsfulla formuleringar visar på förakt för en hel folkgrupp. Argumenten är stigmatiserande och det är ytterst olämpligt att en offentligt anställd tjänsteperson uttalar sig på det sättet.

Om politiker och tjänstemän i Rinkeby-Kista ska kunna utföra sitt arbete professionellt krävs att invånarna känner förtroende för dem. Utan ett förtroendekapital, som byggts upp under lång tid, riskerar deras arbete att bidra till ökade klyftor och området blir ännu mer segregerat.

Har Helena Holmberg ställt sig frågan varför det finns pappor som lämnar Sverige?

Det är inte mammorna och deras barn som är orsaken till gängkriminaliteten. Det går inte att skylla på papporna, inte ens i de fall där de lämnat landet. Har Helena Holmberg ställt sig frågan varför det finns pappor som lämnar Sverige? Ett tungt vägande skäl är att de systematiskt diskrimineras på arbetsmarknaden. Därför söker de jobb på andra sidan jordklotet. Ta till exempel Mohamed Hussein Roble, som studerade miljöteknik och hållbar infrastruktur på KTH. Som många andra afrosvenskar fick han inte jobb inom sitt yrke, så han flyttade först till England, och sedan vidare till Östafrika. Där fick han ett jobb, som motsvarade hans kompetens. Idag är han Somalias premiärminister.

Benny Carlsson, professor vid Lunds Universitet, har forskat om varför somalier i USA och Kanada har lyckats bättre att komma in på arbetsmarknaden, än somalier i Sverige. Andelen sysselsatta somalier i Minneapolis är mellan 60 – 70 procent, medan i Sverige är mindre än 30% bland somalier i arbete. Benny Carlssons slutsats är att det inte råder någon skillnad mellan somalier i Minneapolis och somalier i Sverige, utan det är den omgivande miljön som är annorlunda och avgörande.

I Minneapolis betraktas invandrare som ett tillskott till den samhällsekonomiska utvecklingen

Skillnaden är att i Minneapolis betraktas invandrare som ett tillskott till den samhällsekonomiska utvecklingen, men i Sverige associeras invandrare med fattigdom, bidragsberoende och kriminalitet.

Stockholm stad och stadsdelen Rinkeby-Kista har inte gjort tillräckligt för att hindra meningslösa skjutningar som skördat flera ungas liv. Politikerna satsar inte tillräckligt på sociala insatser och förebyggande arbete. Tvärtom, ni stänger Ungdomens Hus och Reactor. Och ni prioriterar fysisk övervakning, kameror, ordningsvakter och poliser, som inte är lösningen på den sociala och ekonomiska segregationen i området.

Hur ska vi kunna lita på er?

Vi som bor här jobbar och betalar skatt, vi vill att vår skattepengar går till de behövande. Men alltför ofta träffar jag både föreningar och enskilda personer, som berättar om dåligt bemötande och förnedrande behandling i kontakt med kommunala myndigheter.

Hur ska vi kunna lita på Er ? När tjänstepersoner talar om stora barnkullar som orsak till kriminalitet? Era beslut och handlingar är kontraproduktiva. Susanne Leinsköld, därför vill vi få en offentlig ursäkt för sättet som de lokala tjänstemännen talar om oss somalier.

Kahin Ahmed
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

En nyårshälsning från andra sidan jordklotet

Det är Bernardo O’Higgins, han som sägs ha befriat Chile från spanjorerna, som står staty i Chillan och det är jag som sitter på sockeln. Statyn står på torget, som heter Plaza de armas, men nu har döpts om till frihetens torg, Plaza de la libertad. Nu går 2019 mot sitt slut och snart börjar ett nytt år.

Kan jag lämna tillbaka min julklapp?

Det är nytt år och jag har just överlevt köphysterin från ytterligare en mellandagsrea. Samtalet över en lunch med en kompis är givet – vad gäller egentligen om jag vill lämna tillbaka en present? Måste jag visa upp kvitto?

Dålig boendemiljö bidrar till en sämre och ojämlik folkhälsa

Ingen ska bli sjuk av sitt hem och sin bostad. Det handlar om en grundläggande trygghet och värdighet.

Vi lever i ett föränderligt samhälle

Tiderna förändras – och vi med dem – mer eller mindre vill jag påstå. Jag har för min del en förmåga att hålla mig kvar i umgänget med folk som inte verkar ha bråttom med att förändras – efter tidens krav. Hur länge till kan man göra det?