Föreniade Förorter har fått Bernspriset 2018.

Förenade Förorter har fått Bernspriset 2018 som delas ut av Svenska PEN. Saman Sokhanran från Förenade Förorter berättar om prisets betydelse, organisationens arbete och planerna för år 2019.

Svenska PEN delade på onsdagen ut Bernspriset för 2018 till Förenade Förorter, rörelsen och organisationen bakom tävlingen Ortens bästa poet. Förenade Förorter verkar som en plattform för kulturorganisering och social mobilisering på gräsrotsnivå.

Svenska PEN:s syfte är bland annat att sprida kunskap och engagemang för det fria ordet genom debatter, föreläsningar, programverksamhet och lärarutbildningar. Sedan 1963 delar organisationen ut det årliga Bernspriset till en ”Stockholmskildrare” som med konstnärliga medel visat nya sidor av stadens liv.

”Genom att öppna en arena för poeter som skildrar livet i förorten har de [Förenade Förorter] gett ett avgörande bidrag till bilden av det moderna Stockholm”, lyder motiveringen.

Saman Sokhanran, en av grundarna av Förenade Förorter, menar att priset är ett kvitto på att det arbete, som organisationen utfört, erkänns och uppskattas av svensk offentlighet.
– Det är ett stort pris och en fin organisation. Vi är otroligt tacksamma och hedrade, säger Saman Sokhanran.

Organisation arbetar med att tillgängliggöra kultur för människor som inte alltid blir inkluderade, genom att arrangera närbelägna kulturevenemang i förorterna.

– Det är viktigt att alla får ta del av kultur. Kultur är en mänsklig aktivitet, allt från att beskriva sin värld till att förmedla sina egna tankar till andra människor. Det är så man bidrar med perspektiv, det är så vi utvecklas som människor och som samhälle. Så kultur är livsviktigt.

Efter finalen av Ortens bästa poet 2018 i december, meddelade Förenade Förorter att poesitävlingen läggs ned. Men det är inte slutet för organisationen.

– Just nu arbetar vi med annat bakom kulisserna. Det kommer att komma poesi, vi kommer inte att släppa poesin så enkelt. Det blir inga tävlingar dock, men vi kommer att synas på andra sätt. Det är bara att hålla utkik på våra sidor under år 2019.

Eleni Terzitane
Lämna ett svar
You May Also Like

Husby, hiphop och hemligheter

I en ny dokumentärfilm skildras Husby genom fem personer som växte upp där under 1980 och 1990 talet. Soledad Alarcón, Bahar Vaziri och Josselin Freytes är tre av dem som var med under tiden då hiphop och slagsmål mot nazister var det som förenade ungdomar från orten.

Invigning av Husby kulturstråk- ett konstens utegym

Gångvägen mellan Husby centrum och Husby gård har fått signalgröna staket, bänkar, papperskorgar och vägskyltar. Längs vägen finns 12 utställningspodier i granit.   – Vi hoppas att många ska göra en utflykt hit. Vägen är målet, sa Ole-Jörgen Persson, ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd, som var en av invigningstalarna.

Galdem A Talk: Halfway to a hundred

Halvvägs till hundra. Ett sprudlande nytt avsnitt från Galdem A Talk som firar femtio avsnitt. Den här gången blickar de tillbaka och minns höjdpunkterna från de gångna avsnitten. Vad har podden betytt för lyssnarna och vilket avsnitt är tjejernas egna favorit? 

Mizeria, del 21: Golare har inga polare och en shishko är klädd för disco

Sibel yao, så irriterande men ändå så lojal mot Aicha. Till en början var jag emot att dom umgicks. Hon är sån typisk tjockistjej med lååånga vassa naglar som ser ut som klor och överambitiöst smink. Hon känns som en riktig gossip girl. Men hon har alltid funnits där för Aicha och stöttat henne, hon är den bästa av hennes vänner även om dom lärde känna varandra sent. Mizeria är Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong som publiceras med ett avsnitt varje dag.