Gångvägen mellan Husby centrum och Husby gård har fått signalgröna staket, bänkar, papperskorgar och vägskyltar. Längs vägen finns 12 utställningspodier i granit. 
 – Vi hoppas att många ska göra en utflykt hit. Vägen är målet, sa Ole-Jörgen Persson, ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd, som var en av invigningstalarna.

Många besökare hade hittat till Husby gård, den här höstblåsiga lördagen. Kultur- och stadsmiljöborgarrådet Jonas Naddebo, C, klippte bandet och förklarade Kulturstråket invigt.

Visionen är att konsten i harmoni med naturen, ska öppna för en grönare, skönare och tryggare utomhusmiljö. Längs vägen finns förutom konstverk av olika slag, även holkar för fåglar och fladdermöss och ett insektshotell. Detta för att ge den biologiska mångfalden en hjälpande hand.

–Det är fantastiskt att det vi pratat om och hoppats på äntligen är igång, säger Piglet (Kerstin Wikström), verksamhetsledare på Husby gård.

Nyhetsbyrån Järva får en pratstund med konstnären Shamsi Moseli har gjort kärleksfigurer i lera, tillsammans med en barngrupp.
–Barnen har verkligen gestaltat kärlek i sina figurer, titta nära och se ansiktsuttrycken, säger Shamsi.

Konstnärerna som ställer ut har arbetat med vitt skilda metoder, här finns Mingvaser som barn gjorde under en sommarkurs, ljudkonstverk där bland annat Galdem A Talk medverkar, skulpturer av papier-mache, tovad ull och återbrukade kaffepåsar för att nämna några.

Det är precis det här vi vill, att alla olika typer av utställare ska hitta hit

En av besökarna har redan planer på att ställa ut.
– Vi är en kampsportklubb, Stockholms Mool Heuk Gil klubb, som vill ställa ut en skulptur. Stilen vi tränar handlar inte bara om kroppen, utan även om hjärnan och det mentala, berättar Ilyas Ahmed, klubbens kassör. Varje rörelse har en filosofisk innebörd, det handlar om mer än själva slaget eller sparken. Det vill vi visa med vår skulptur, säger han.
–Det är precis det här vi vill, att alla olika typer av utställare ska hitta hit, säger Piglet.

Kulturstråket sträcker sig från Husby centrum till Husby gård. Det är lätt att hitta, det signalgröna skyltarna pekar ut vägen.

Annika Skarf
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

”Jag vill se patriarkatet falla överallt”

För sju år sedan var Ronak Moaf Mirlashari med och grundade StreetGäris, nu är hon aktuell som en av författarna till den feministiska antologin Sida vid sida. – Texten är en hyllning till det som har format mig, säger Ronak Moaf Mirlashari.

Nu är den lysande konsten längs Rinkebystråket invigd

– Han som ligger ner i gul tröja, det är jag! En av killarna från årskurs 7 i Rinkebyskolan pekar på ett av de lysande konstverken som numera pryder flera fasader längs Rinkebystråket. 

Sommarprat med Kerstin Gustafsson Figueroa

Idag är det premiär för Teater Tribunalens egen sommarpratserie Tribunalen MittÅrsrapport som vill utmana det traditionella Sommar i P1. Först ut bland Tribunalens sommarpratare är ingen mindre än Nyhetsbyrån Järvas chefredaktör Kerstin Gustafsson Figueroa.

Mizeria, del 14: Betong är tjockare än blod

Det här är del 14 i sommarens följetong Mizeria. Boken, som är skriven av Melody Farshin, handlar om tvillingarna Aicha och Ali och deras liv i en förort i miljonprogrammen. Trots att de är födda på samma dag, i samma familj, ser tvillingarnas liv och förutsättningar så olika ut.