Gångvägen mellan Husby centrum och Husby gård har fått signalgröna staket, bänkar, papperskorgar och vägskyltar. Längs vägen finns 12 utställningspodier i granit. 
 – Vi hoppas att många ska göra en utflykt hit. Vägen är målet, sa Ole-Jörgen Persson, ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd, som var en av invigningstalarna.

Många besökare hade hittat till Husby gård, den här höstblåsiga lördagen. Kultur- och stadsmiljöborgarrådet Jonas Naddebo, C, klippte bandet och förklarade Kulturstråket invigt.

Visionen är att konsten i harmoni med naturen, ska öppna för en grönare, skönare och tryggare utomhusmiljö. Längs vägen finns förutom konstverk av olika slag, även holkar för fåglar och fladdermöss och ett insektshotell. Detta för att ge den biologiska mångfalden en hjälpande hand.

–Det är fantastiskt att det vi pratat om och hoppats på äntligen är igång, säger Piglet (Kerstin Wikström), verksamhetsledare på Husby gård.

Nyhetsbyrån Järva får en pratstund med konstnären Shamsi Moseli har gjort kärleksfigurer i lera, tillsammans med en barngrupp.
–Barnen har verkligen gestaltat kärlek i sina figurer, titta nära och se ansiktsuttrycken, säger Shamsi.

Konstnärerna som ställer ut har arbetat med vitt skilda metoder, här finns Mingvaser som barn gjorde under en sommarkurs, ljudkonstverk där bland annat Galdem A Talk medverkar, skulpturer av papier-mache, tovad ull och återbrukade kaffepåsar för att nämna några.

Det är precis det här vi vill, att alla olika typer av utställare ska hitta hit

En av besökarna har redan planer på att ställa ut.
– Vi är en kampsportklubb, Stockholms Mool Heuk Gil klubb, som vill ställa ut en skulptur. Stilen vi tränar handlar inte bara om kroppen, utan även om hjärnan och det mentala, berättar Ilyas Ahmed, klubbens kassör. Varje rörelse har en filosofisk innebörd, det handlar om mer än själva slaget eller sparken. Det vill vi visa med vår skulptur, säger han.
–Det är precis det här vi vill, att alla olika typer av utställare ska hitta hit, säger Piglet.

Kulturstråket sträcker sig från Husby centrum till Husby gård. Det är lätt att hitta, det signalgröna skyltarna pekar ut vägen.

Annika Skarf
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Hur blir det med kulturstråket i Husby?

Man har inte setat mycket på sin balkong i sommar – utom…

Nu kommer Jali Madi Susso med sin fjärde bok

Krigarhjärta – sista ronden heter Jali Madi Sussos senaste bok. Det är en lättläst bok om ett svårt ämne.  – Jag ville skriva om våld och grupptryck och vikten av att ha manliga förebilder.

”Erik Lundin är Sveriges motsvarighet till the old Kanye”

Det har snart gått två månader sedan Erik Lundins album ”Zebrapojken” släpptes.  Under den tiden jag lyssnat på albumet är det en sak jag med all säkerhet kommit fram till, och en sak jag är extremt kluven över. Ibrahima Erik Lundin Banda är utan tvekan Sveriges skickligaste rappare. Men vilket mellan ”Suedi” och ”Zebrapojken” som knäckt platsen som det bästa svenska hip hopalbumet genom tiderna är en tuff match att avgöra.

Snart dags för Dines första konstutställning

Måndagen den 2 december är det vernissage i Rinkeby Folkets Hus. Dine Malmsten ställer ut sina målningar med motiv från Rinkeby.  – Det känns lite nervöst, men det ska bli roligt, säger Dine Malmsten.