Inbrott hos Tech Tensta. Bild: Panayotis Hatzipavlis

För några dagar sedan kunde vi läsa om att ungdomar gjorde skyddsvisir med hjälp av 3D-skrivare på Tech Tensta. Jättebra, eller? Att de använder modern teknik som 3D-skrivare är mycket bra, men är det verkligen tech?

Om jag står vid en NC-maskin i industrin och övervakar denna maskin, är jag civilingenjör då? Eller är jag operatör? Det är viktigt att beskriva även mer ovana saker vid dess rätta namn. Tech är enligt min mening i sammanhanget en 3D-skrivare när jag har fått den att göra vad jag vill med hjälp av programmering, inte bara att trycka på en knapp som startar ett färdigt program. Sedan behöver jag inte göra allting från början, men definitivt mer än att bara starta ett färdigt program för att det ska kallas tech.

Vi behöver bara läsa på fönstren till Tech Tensta vad syftet är med verksamheten. Och intentionerna är fantastiska och väldigt bra. Området Internet of Things, IoT bedöms vara nästa stora boom inom tech.

IoT bedöms vara nästa stora boom inom tech

Jag ska ge ett konkret exempel på en applikation. När fordon kommer söderifrån på E4an strax före Alby vägs de i realtid. Det är i första hand lastbilar som är intressanta att väga. Varje gång ett fordon passerar vågarna i körbanorna läses de av och informationen går givetvis vidare, fordonet ska länkas samman med vikten, kameror ska synkas med rätt våg och fordon. Därför vet Trafikverket ungefär hur lasterna ser ut på tunga fordon i fjärrtrafik, eftersom gods till Stockholm söderifrån är tämligen representativt. Så tänker vi oss före IoT, då var det manuella kontroller, köer och så vidare. Börjar ni förstå hur mycket IoT påverkar oss?

Uber använder väldigt mycket IoT i sin tjänst. Bara för att kunden tycker det är praktiskt att veta ungefär hur långt bort närmaste bil är. SOS Alarm har också sådana system, men för att kunna skicka rätt ambulans snabbt till den person med behov av ambulans.

Ett kinesiskt företag med några hundra anställda som gör processorer för detta, har skeppat fler än 100 miljoner exemplar, värderas till 2,5 miljarder dollar, ungefär 10 procent av Volvos börsvärde. Ja, jag skrev rätt, de är drygt 300 anställda.

Tillbaka till Tech Tensta. Det tog flera år och flera chefer innan det ens öppnade. Ofta sitter personalen utan ungdomar på kvällarna. Jag tror mig ha förstått att när någon extern aktör arrangerar programmering, då är det många ungdomar där. Även före covid-19 fyllde Tech Tensta en viktig funktion, eftersom det är ett komplement till idrott och musik. De saker som ungdomar generellt är intresserade av (källa: Somaliska riksförbundet), förutsatt att intentionerna i verksamheten fungerar.

Möjligheterna är oändliga eftersom vi är ett litet land och världen är stor

Järva fick tillgång till fiber in i nästan varje lägenhet och lokal för mer än tio år sedan då STOKAB fick en miljard för detta. En bra grund om vi använder det. Fiber ger möjlighet till 100-tals små uppkopplade kluster med små grupper med ungdomar som lär sig tech, prefekt i covid-19 tider. Tech Tensta skulle kunna fungera som ett nav. (Det var så det började i Kalifornien, men i ett garage.) Möjligheterna är oändliga eftersom vi är ett litet land och världen är stor.

Programmering (basen i tech) är universell. Det betyder konkret att även ungdomar som hamnat snett, och lärt sig tjäna pengar på ett mindre lämpligt sätt, enklare kan förmås att konvertera till en seriös väg. Med kunskap i tech har de reella möjligheter att leva ett bra liv varhelst de vill i världen. Och ännu bättre vore om ungdomarna fick lära sig tech innan det gått snett.

De vill inte vara på Tech Tensta för de lär sig inget där

Orsaken till att jag skriver dessa rader är att jag blev ombedd av några mammor att lära deras ungdomar tech (de vill inte vara på Tech Tensta för de lär sig inget där). Jag gör det jag kan, men det är väldigt begränsat. Jag känner också en maktlöshet för jag förstår hur mycket detta skulle kunna betyda, inte bara för Järva utan även för Sverige.

Eleverna lär sig inte programmering i skolan, 7 av 10 lärare känner sig osäkra enligt Lärarnas Riksförbund. Vi kan inte luta oss mot skolorna, som näppeligen lär prioritera programmering när de har fullt upp att inte sjunka helt. Samtidigt är det enklare än någonsin för tekniken är tillgänglig på ett helt annat sätt idag än bara för några år sedan. Kraftfulla mikrokontrollers kostar från några tior, du kan programmera dem med en Raspberry pi för 400:-. Du kan köra en mqqt broker på din Raspberry, du kan köra Apache Kafka på samma Raspberry pi. Men när man som Tech Tensta inte ens vet att verktygen finns, då är även det enkla omöjligt.

Sluta kalla att trycka på en knapp för tech

Sluta kalla att trycka på en knapp för tech och gör det som Tech Tensta var tänkt att göra.

Hur länge ska vi låta ungdomar i Järva offras för att de goda intentionerna med Tech Tensta bara blev Kejsarens nya kläder?

Ole-Jörgen Persson, när ska Tech Tensta börja fungera som det var tänkt? Fredrik Jurdell, när ska personalen på Tech Tensta verkligen kunna något om tech själva?

Min fråga är enkel och väldigt konkret till er båda – vem törs säga att kejsaren är naken?

Michael Steger
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Fake news om orten och Tensta bibliotek

Se på Aftonbladets förstasida 28 mars, stor rubrik:  Tvingas stänga biblioteket på grund av narkotikahandeln.Vilket bibliotek har stängts?  Jag ser att det är Tensta bibliotek. Alla gissar att det i alla fall ligger i Orten.

Sjukvården ska finnas där behoven är som störst

Moderaternas sjukvårdspolitik i Stockholm ger vårdbolag rätt att välja bort områden med hög ohälsa, skriver en grupp socialdemokratiska riks-, region- och kommunpolitiker i en insändare.

En lovsång till snön

Tittar på TV denna tidiga eftermiddag, men blickarna går mot fönstret på sidan om. Det går inte att låta bli. Eftersom jag hade dragit upp persiennerna helt, kan man nu se det fantastiska skådespel snöfallet bjuder på där ute.

Sälj inte ut Svenska bostäder – allmännyttan behövs

Katarina Luhr (MP) har påstått att endast elva av Stockholms stadsdelar uppfyller de blågröna kraven på ”dominerande” allmännytta för att komma i fråga för ombildningar. En av de stadsdelar som pekats ut är Husby.