Amina Laskar, Someya Gutale och Dilan Jauhar har under sommaren bildat ett korplag som nu ska utvecklas till ett alldeles nytt fotbollslag i Järva. Tenstaflickorna FC kommer att vara ett lag av tjejer, för tjejer.

Det hela började med att ungdomarna ville sysselsätta sig under sommaren. Några killar från Tensta hade dessutom startat ett eget korplag, och då tänkte tjejerna att det vore kul att möta dem.

– De kände sig jätteheta och vi tänkte att de behöver lite motstånd.

Amina Laskar 16 år från Tensta, Someya Gutale 17 år från Rinkeby, och Dilan Jauhar 16 år från Tensta, spelar alla i fotbollslag. Därför var det också tänkt att Tenstaflickorna FC skulle förbli just ett korplag. Men efter att många yngre tjejer i området visat stort intresse, bestämde tjejerna sig för att utveckla korplaget till ett riktigt fotbollslag.

– Vi ska söka bidrag och vill göra det så billigt som möjligt att träna hos oss. Vi vill också att träningarna ska äga rum i Tensta, så att man inte behöver åka så långt.

De unga tjejerna bakom laget med mottot #VIKANOCKSÅ, förklarar att det inte finns något fotbollslag i Järva som är av tjejer, för tjejer. Antingen så är det män som tränar tjejerna eller så är det brist på mångfald som gör att många inte känner sig välkomna i laget. Men det är inte bara i fotbollslag tjejerna inte känt sig välkomna till, utan även när de spelat fotboll på fritiden.

– Vi är själva tjejer och har upplevt hur svårt det är att vara tjej och spela fotboll. Det är oftast killar som spelar ute på någon gård, och då känner man sig inte alltid välkommen som tjej. Även om det finns tjejer i orten som är otroliga fotbollstalanger.

– Många tycker att fotboll är till för killar. Att det är killigt och töntigt att spela fotboll som tjej. Men vi vill visa att det är coolt att spela fotboll oavsett kön, och på det sättet neutralisera sporten.

Tenstaflickorna FC har under sin korta tid sedan laget skapades fått många positiva reaktioner till initiativet.

– Vi blev faktiskt väldigt förvånade. Vi förväntade oss en del hat, eller att man skulle tycka att vi är pinsamma. Men vi har fått jättemycket support, speciellt från killarna.

– Även lokala influensers i Järva har gett oss shoutouts, och lokala verksamheter har hört av sig till oss angående sponsring. Vi är jätteglada över den positiva responsen.

Eleni Terzitane
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Ricardo Poblete vill ge unga hopp genom konsten

Ricardo Poblete är konstnär och bor i Rinkeby. Tillsammans med några vänner skapar han konst i en lokal vid Tensta Kyrka. Han berättar om uppväxten i Chile och om vilken potential som finns bland unga som hamnat snett. 

Anders Österberg (S) vill ser fler kulturinstitutioner i Järva

Anders Österberg, riksdagsledamot (S) vill se Historiska muséet, Kungliga Operan, dansakademin och motsvarande statligt finansierade kulturinstitutioner bygga filialer i Järva och andra områden där det råder underskott på professionell kulturell verksamhet.

Kvinnorna som sparkades från Hjulsta grundskola: ”Det handlar om rasism”

Hur kunde Hjulsta grundskola gå från en välfungerande skola och arbetsplats med gott rykte, till den konflikthärd som Nyhetsbyrån Järva rapporterat om de senaste månaderna? De tre kvinnorna som avskedades efter påstådda matstölder berättar sin version av det som hänt.

Ortens Tomtenissar hjälper utsatta barn och ungdomar

Ortens Tomtenissar är Olivia Ström och Ibbi Chune som i år delar ut julklappar till barn som lever i social och ekonomisk utsatthet. På två dagar lyckades kompisarna samla in närmare 27 000 kronor.