Tibble gymnasium. Fasad och rektor

Tibble gymnasium Campus Kista är ett nytt gymnasium i Järva.
– Vi har ägnat ett år till att skräddarsy arbetssätt och pedagogik, säger skolans rektor José Calvo.

Granne till Tibble Gymnasium Campus Kista ligger Atletica gymnasiet. José Calvo var tidigare rektor för Atletica, ett gymnasium som i somras flyttade från Stadshagen till Kista. Atletica köptes för några år sedan av Cedergrenska skolkoncernen, som äger Tibble gymnasium.
– Det är samma lärarkår, men vi har startat en ny skola från scratch, säger José Calvo.

Idag går bara 50 elever i tre klasser på skolan. Årskurs 2 och 3 är elever som flyttat med från Atletica i Stadshagen. Inom två år kommer Atletica fasas ut och det nya gymnasiet ta över även deras lokaler.
– Vi har bara tagit in halva klasser i år för att visa att våra arbetsmetoder fungerar och att vi levererar kvalité. Under corona så har det också underlättat för oss.

Alla linjer är högskoleförberedande och vår tanke är att våra elever ska studera vidare

Skolan erbjuder tre linjer; samhälle, ekonomi och natur.
– Alla linjer är högskoleförberedande och vår tanke är att våra elever ska studera vidare.

Eleverna studerar i block, några ämnen i taget.
– Vi avlastar eleverna på så sätt, de läser inte nio ämnen samtidigt utan hälften så många. På så sätt kan vi också ämnesintegrera studierna lättare.

José Calvo säger att 90 procent av lärarna är behöriga och resten håller på att ta sin examen. Lokalern är ljusa och rymliga, särskilt nu när bara hälften av eleverna tagits in.
– På så sätt har vi inte påverkats så mycket av pandemin heller. Vi är osäkra, men vi tror inte att vi tar in fulla klasser i höst heller. Vi håller på att skapa en skolkultur, lektionerna sker inte bara i klassrummet utan även utanför.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Fakta: 
Den Cedergrenska skolkoncernen
driver i dagsläget fyra gymnasieskolor i norra Stockholm. Utöver Tibble Campus Kista ingår systerskolan Tibble Campus Täby, Stockholms idrottsgymnasium och Marina läroverket.

Cedergrenska skolkoncern startade när Täby kommun sålde Tibble gymnasium 2007. Skolan överläts till rektorn och en lärare som betalade nio miljoner kronor för inventarierna. Köpet förklarades olagligt av kammarrätten, men gick inte tillbaka. 

Man och kvinna på bild.
Jose Calvo och Josefin Hagvall på Tibble gymnasium Campus Kista.
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Alternativa Nobelpristagaren i litteratur firas i Rinkeby

Det blev ingen Nobelpristagare i litteratur i år. Men årets alternativa litteraturpris…

Stillastående rulltrappor orsakar hissträngsel i Rinkeby

Alla rulltrappor står stilla på Rinkebys tunnelbanestation och resenärerna tvingas tränga ihop sig i hissen. Men SL anser inte att det är en fråga som berör corona och trafik. 

Hemblas hyresgäster är desperata: ”Vi kan inte leva så här”

Hyresgästerna på Nidarosgatan i Husby har fått nog. I flera års tid har fastighetsägaren Hembla genomfört lägenhetsrenoveringar, och arbetet stör de boende.

Konsten att slåss mot drakar – liten lokaltidning vs stora mediehus

I år kommer ett statligt stöd för att stärka den lokala journalistiken att delas ut. Konkurrensen om pengarna är hård. Mer än 30 företag har sökt; flera stora tidningshus med hundratals anställda som omsätter miljarder.Men även Nyhetsbyrån Järva har sökt mediestöd.