När Sociala insatsgruppen startade 2013 hade de sin lokal i en före detta förskola på Tisslingeplan i Tensta. Idag står huset tomt. Vad var det som hände egentligen?

Från 2013 till 2017 togs 300 unga kriminella om hand av SIG i huset på Tisslingeplan. Verksamheten både analyserades och kritiserades, den påstods vara för dyr och gav inte väntade resultat. Men av de 300 unga männen i Järva var det 90 procent som det gick bra för, 270 av SIG:s deltagare har inte återfallit i brott. Aweiz Abdulkadir är en av dem. Idag arbetar han själv med uppsökande verksamhet och som coach bland unga i Fryshusets regi i södra Järva.

– Under de åren som SIG fanns på Tisslingeplan så skedde färre skjutningar, inbrotten minskade. Alla de gamla vargarna som var mest brottsaktiva på den tiden har lagt av.

Det är ett misslyckande för förvaltningen att skjutningarna eskalerat. Media har också skuld, de har eldat på

Aweiz Abdulkadir säger att de som idag är med i de kriminella gängen är alla kända av socialtjänsten.
– Det är ett misslyckande för förvaltningen att skjutningarna har eskalerat. Media har också skuld, de har eldat på. Alla de där killarna var talanger, som kunde ha fått ett annat liv.

Polisen hävdar hela tiden att de har koll på läget. Aweiz Abdulkadir menar att det stämmer rätt bra.
– Idag har de mer koll än vad de hade i min generation. Problemet nu är att de är inspirerade av utländska poliser när det gäller hur man bekämpar brott. Men det här är inte Mexiko eller Italien. De här unga killarna behöver kärlek, tas om hand och få någon mening med livet. Nu hamnar de mellan stolarna. Det finns ingen glöd längre.

I slutet av 2017 blev den dåvarande enhetschefen för SIG, Ali Abdukadir, sjukskriven efter lång tid med tung arbetsbörda i kombination med interna konflikter. En ny chef tillsattes. Då var det någon som sköt mot huset på Tisslingeplan, en natt när huset var tomt. Det ledde till att lokalen stängdes helt och verksamheten flyttades till förvaltningshuset i Lunda.

Dörren till huset på Tisslingeplan var öppen och tröskeln var låg

Dörren till huset på Tisslingeplan var öppen och tröskeln var låg. ”Det var en verksamhet som levde, både föräldrar och unga vallfärdade till vår lokal”, säger en av dem som arbetade där då. Just detta användes som argument för att stänga. Verksamheten ändrade karaktär. Numera måste man ringa och boka tid för att få kontakt.

Beslutet att flytta till förvaltningen ledde till hård kritik från medborgare som skrev protestbrev för att få tillbaka Sociala insatsgruppen i sin tidigare form. Men protesterna hörsammades inte och de flesta som arbetade med SIG på den tiden har slutat. Aweiz Abdulkadir skakar på huvudet.

– När Ali var chef var det ingen som gick från SIG utan att ha fått hjälp. De var de rätta gubbarna i Tensta, de som jobbade på SIG. Förvaltningen gjorde sig av med dem. Det var ett stort misstag.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Läs mer om sociala insatsgruppens arbete idag.

Lämna ett svar
You May Also Like

Fakta för förändring – en rapport utan tydlig mottagare

The Global Village har presenterat en faktarapport om somalisvenskars livsförhållande i Sverige. Rapporten bygger helt på en sammanställning av nationell statistik över somalier som etnisk grupp i jämförelse med svenska befolkningen. Det är ambitiöst av stiftelsen Global Village att presentera en samlad kunskapsöversikt, men samtidigt saknas en fördjupad analys.

”Poesin har blivit popkultur”

Folkets Husby bjuder in unga kreatörer och föreläsare till Kreativt tugg på onsdagar. Senast var temat kreativt skrivande med Nachla Libre.   – Det är viktigt att den egna rösten är i centrum, att stärka deltagarna, få dem att utmana sig själva kreativt och att förmedla känslor, säger hon.

Järvas kvinnor firar 8 mars!

Jag saknar ett gränslös systerskap i Järva när det gäller kvinnokampen. Där etnicitet, religion, språk och kultur ska vara tillgång istället för en begränsning.

Om dagens invandrarpolitik och Agda Rössel

Vad skulle Agda tycka om dagens flyktingpolitik? Jag hörde i radion en trettonårig tjej, född och uppvuxen i Sverige. Hon berättade att hon skulle utvisas till Uzbekistan tillsammans med sin familj. I beslutet står med hänvisning till barnkonventionen att hon för sitt eget bästa borde få stanna, men i nästa stycke får Sveriges intresse att hålla borta ”illegala personer” övertrumfa barnkonventionen.