Folkets Husby bjuder in unga kreatörer och föreläsare till Kreativt tugg på onsdagar. Senast var temat kreativt skrivande med Nachla Libre.
– Det är viktigt att den egna rösten är i centrum, att stärka deltagarna, få dem att utmana sig själva kreativt och att förmedla känslor, säger hon.

Nachla Libre är en pionjär inom Spoken Word och initiativtagare till scenen och rörelsen Revolution Poetry, som existerade mellan åren 2009-2019. Hon har även lärt ut kreativt skrivande under cirka tio år.

– Jag lägger mycket vikt i att få deltagarna att se att alla har en berättelse att dela. Jag vill att varje person som går ifrån workshopen förstår att skrivande är brett. Och att yrken som, journalist, poet, dramaturg, manusförfattare, alla dessa är arbeten med skrivandet i fokus, säger Nachla Libre.

Alla har en berättelse att dela

Nachla Libre ledde en övning där alla stod i en ring och deltagarna skulle ta en mening ur dikten de hade skrivit. Nu skulle man arbeta med känslan och det är viktigt att prata högt, att man äger rummet och är självsäker. Alla skulle sedan läsa med hög röst, antingen argt, superhajpad eller fett glad. Sedan blev det dags att lyssna på dikterna.

Sandra Khudaida från Rissne som brukar skriva poesi fick läsa den sista dikten inför kvällen, högt inför alla och den handlade om systerskap. Det var många tårar som föll, en väldigt vacker dikt som alla tyckte om. Många applåderade och till och med blommor delades det ut. Ett fint avslut på eventet.

Nacha Libre tycker att poesin har fått en annan ställning bland unga i orten.
– Poesin har gått från att ha varit negligerad och marginaliserad till att bli popkultur. Framförallt har Spoken Word växt sig väldigt stark i förorten. Verkligen blommat upp som konstform. På de allra flesta festivaler finns det någon poet med nuförtiden, så har det inte varit förut.

Krista Sirviö
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Romernas fest för att minnas och aldrig glömma

Fest är att inte glömma, utan att minnas.  På Folkets Husby firade Stockholms romer Romadagen. Det är en internationell nationaldag som firas den 8 april, sedan den första romska kongressen i London 1971.

Poesipiloter och bokdansande skola får Läsplogen 2021

På världsbokdagen den 23 april delas läsfrämjarpriset Läsplogen ut för första gången. Priset delas lika mellan Elinsborgsskolans biblioteksråd och poesipiloterna Saber Ibrahim, Khalid Ali Dahir, Rayan Imam och Ali Mohamed i årskurs 8 på Enbacksskolan.

För-orten bjöd på fenomenal föreläsning om företagande

För-ortens föreläsning i Kista handlade om GRIT, eller på svenska driv, karaktärsstyrka eller jävlar anamma. Vem kan ta till sig GRIT metoden, som innebär att man har passion och uthållighet för mycket långsiktiga mål?

Evin Ahmad om Netflixsuccén ”Störst av allt”

Nyhetsbyrån Järva har haft ett ärligt snack med Netflix-aktuella Evin Ahmad. Vi pratade om den första svenska originalserien ”Störst av allt” på Netlix, där hon porträtterar karaktären Evin Orak. Om rasism, mångfald och kvinnorollen. Och om den andra säsongen av den danska Netflixserien ”The Rain” som hon medverkar i senare i vår.