Folkets Husby bjuder in unga kreatörer och föreläsare till Kreativt tugg på onsdagar. Senast var temat kreativt skrivande med Nachla Libre.
– Det är viktigt att den egna rösten är i centrum, att stärka deltagarna, få dem att utmana sig själva kreativt och att förmedla känslor, säger hon.

Nachla Libre är en pionjär inom Spoken Word och initiativtagare till scenen och rörelsen Revolution Poetry, som existerade mellan åren 2009-2019. Hon har även lärt ut kreativt skrivande under cirka tio år.

– Jag lägger mycket vikt i att få deltagarna att se att alla har en berättelse att dela. Jag vill att varje person som går ifrån workshopen förstår att skrivande är brett. Och att yrken som, journalist, poet, dramaturg, manusförfattare, alla dessa är arbeten med skrivandet i fokus, säger Nachla Libre.

Alla har en berättelse att dela

Nachla Libre ledde en övning där alla stod i en ring och deltagarna skulle ta en mening ur dikten de hade skrivit. Nu skulle man arbeta med känslan och det är viktigt att prata högt, att man äger rummet och är självsäker. Alla skulle sedan läsa med hög röst, antingen argt, superhajpad eller fett glad. Sedan blev det dags att lyssna på dikterna.

Sandra Khudaida från Rissne som brukar skriva poesi fick läsa den sista dikten inför kvällen, högt inför alla och den handlade om systerskap. Det var många tårar som föll, en väldigt vacker dikt som alla tyckte om. Många applåderade och till och med blommor delades det ut. Ett fint avslut på eventet.

Nacha Libre tycker att poesin har fått en annan ställning bland unga i orten.
– Poesin har gått från att ha varit negligerad och marginaliserad till att bli popkultur. Framförallt har Spoken Word växt sig väldigt stark i förorten. Verkligen blommat upp som konstform. På de allra flesta festivaler finns det någon poet med nuförtiden, så har det inte varit förut.

Krista Sirviö
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Rinkeby Folkets Hus nya mural är snart färdig

Ännu en muralmålning är under konstruktion i Järva. Den här gången är det Rinkeby Folkets Hus som smyckas med konstformen. 

Ännu en Järvakonstnär ställer ut på Eggeby gård

Susanne Fabricius har att brås på. Hon är nämligen barnbarnsbarn till en av de finlandssvenska bröderna von Wright, berömda för sina fantastiska målningar av nordiska fåglar, bland annat det stora praktverket Svenska Foglar från 1838. Nu ställer hon ut sina egna målningar i Järva Folkets Park på Eggeby gård.

Gå bara, del 19: Det här var mitt hem

Det här är del 19 i Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong Gå bara. Två år har gått sedan Abdi lämnade familjen i Mogadishu. När han återvänder är ingenting sig likt. Abdi är också förändrad.

Rinkebybarnen bygger sina drömkojor

Hur skulle du vilja bo? Nästa vecka kan du se barnens drömkojor som visas i Bredbysalen på Folkets Hus i Rinkeby. Utställningen är resultatet av kursen Färg & Fantasi, i Kulturskolans regi.   – Det är ett av de bästa samarbeten vi har haft, säger Fardosa Omar, verksamhetsledare på Rinkeby Folkets Hus.