För andra hösten i rad anordnas en kurs i lokaljournalistik, denna gång i samarbete med Kista folkhögskola. Tanken är att förmedla grunderna i det journalistiska hantverket och ge dem möjlighet att medverka i Nyhetsbyrån Järva.
Här kommer en kort presentation av några av deltagarna.

Hodan Toosh, 31, Södertälje:

 –  Jag har valt att delta i grundkursen för lokaljournalistik med Nyhetsbyrån Järva på Kista Folkhögskola, för att få nya verktyg i att nå ut med samhällsinformation till grupper som inte vet så mycket om möjligheter och skyldigheter i ett nytt land. 

 – Jag har en egen Youtubekanal som informerar somalier i ämnen som kan vara förenade med stigma. Jag tar upp neuropsykiatriska funktionshinder och psykisk ohälsa så att de förstår att de inte är ensamma om sitt problem och att det finns hjälp att få.

Damir Radovic, 42, Rinkeby:

– Jag gillar att läsa lokaltidningen, men undviker annan media. Det är så mycket nyheter. Jag vill ha min egen agenda och vill ha kontakt med min inre kompass. Jag förlorar kontakt med den om jag lyssnar för mycket på nyheter.
– Jag minns att jag blev väldigt besviken av medierapporteringen under Göteborgskravallerna. Jag var själv på plats och tyckte rapporteringen var skev. Vi som demonstrerade blev stämplade som terrorister.

Eva- Britt Leander, 62, Spånga:
– Jag gillar att skriva så jag vill passa på att skriva krönikor och andra artiklar. Jag vill ha nåt att göra under tiden jag är pensionär. Jag vill dessutom behålla mitt gamla nätverk i Järva och engagera mig mer i området.
– Jag vill påverka bilden av orten som förmedlas i media. Man skriver ofta om dem, men man pratar sällan med dem som bor i förorten.

Feben Abraha, 28, Tensta:
– Jag är född och uppvuxen i Tensta och jobbar i området. Jag hoppas kunna lära mig att skriva på ett kreativt sätt. Jag söker alltid min sanning, och jag tror att mitt perspektiv är värdefullt.
– Jag hade inga speciella förväntningar på denna kurs, låt oss se vad det blir. Men jag älskar både tidningen och Kerstin. Jag vill utveckla mitt sätt att arbeta i Järva och att utmana det som anses vara nyheter.

Babak Ghorani, 61, Hässelby Gård:
– Ursprungligen kommer jag från Iran. Jag arbetar som tolk och mitt förstaspråk är persiska även om jag mest pratar svenska i vardagen. Nu bor jag i Hässelby Gård, men jag har tidigare bott i Tensta, Rinkeby och Akalla. En annan koppling jag har till Järva är genom mitt jobb och genom olika föreningar som jag är med i.
– Jag går kursen i lokaljournalistik för att jag är intresserad av samhällsfrågor och samhällsproblem. Jag vill bidra till förbättringar och jag tycker att Nyhetsbyrån Järva är bra, de har en inriktning som saknas på
många håll.

Farhia Shire, 21, Kista: 

– Kids die in Tensta, det var vad jag fick höra från min lillebror vars kompis blivit skjuten. Bryr jag mig tillräckligt, frågade jag mig. Alla borde reagera. Hela ditt liv är politiskt som icke-vit.
– I förorten kan media kontrollera medborgares åsikter genom negativa skildringar. Media rapporterar bara när det händer dåliga saker. Jag vill göra något, inte bara klaga på hur det är.

Krista Sirviö, 46, Vasastan:

 – Jag har tidigare gått kursen i lokaljournalistik, som Nyhetsbyrån Järva anordnade förra året. Under året som gått har jag skrivit flera artiklar som publicerats. Jag skriver mest om ungdomsfrågor, kultur och konst. Jag försöker ofta besöka olika evenemang och kollar upp information på sociala medier.
 – Idag finns det mycket att skriva om och jag behöver lära mig mer.

Brandon Sekitto, 40, Kungsängen:

– Jag träffade Kerstin och när vi hade pratat en stund blev jag inspirerad av hur hon arbetar. Jag arbetar som kommunikatör och vill bli bättre på medievärlden för att kunna göra skillnad.
 – Jag vill bli bättre på att skriva och jag hoppas att kursen väcker mer intresse för att både skriva och läsa. Medievärlden är svår att förstå och svår att påverka. Många gånger beskriver de en enda sida. Min saknad av representation har väckt mitt intresse för journalistik.

Jenny-Lind Frodesen, 41, Tensta:

– Just nu har jag ett volontärarbete på kvinnocenter i Tensta-Hjulsta. Jag har även pluggat arabiska i två år på Stockholms universitet, och gått en termin på JMK. På fritiden gillar jag att skriva eller läsa politiska texter , faktaböcker och poesi.

– Mediebevakningen är avgörande i en demokrati och journalisten spelar en aktiv och viktig roll. Opartiskhet och objektivitet skall vara A och O för en journalist just för att driva fram en så bra journalistik i samhället som möjligt.

Sandra Mandell 68 år, Husby:

  – Jag är en före detta lärare, som tycker att den lokala journalistiken är viktig. Jag vill utveckla mig och lära mig att kommunicera offentligt, i både tal och skrift.

  – Jag hoppas kunna skriva lokala nyheter, till exempel om bostadsfrågor. Jag är aktiv i hyresgästföreningen.

Fatuma Mohamed, Hjulsta:

 – Jag skrivit lite för Nyhetsbyrån Järva och gått den första kursen. Nu vill jag lära mig mer, få fler tips och verktyg kring mitt skrivande. Har insett att det krävs en fördjupning, ha koll på olika skrivregler och så där. Detta ser jag som ett naturligt steg i min fortsatta utveckling som en lokal skribent.

– Jag har skrivit några krönikor, oftast skriver jag om ämnen som jag
upplever saknas i samhällsdebatten. Jag vill ge röst åt dem som saknar en plattform och jag kan nå många läsare genom mina krönikor. Jag tycker, att jag har en skyldighet att skriva. Om jag kan.

Deltagarna har intervjuat och fotograferat varandra.
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

En film som absolut alla måste se

Gör inte misstaget och tro att Les miserables är en musikal. Eller dissa den eftersom den är fransk och bara visas på ett fåtal biografer. Det är en film som borde ses av alla, och särskilt av beslutsfattare och tjänstemän.

Amal Said representerar blåa linjen som modell

Amal Said fick en förfrågan om att vara med på en fotografering för företaget RepLaces.  – Jag tyckte att det lät spännande och kändes självklart att vara med när jag fick höra om konceptet. Idén bygger på att man ska bygga broar i samhället genom att stolt representera sig själv oavsett var man kommer ifrån. Så kan man skapa en större samhörighet, säger Amal Said, en av grundarna av nätverket Womenisa. 

Kan Broken Windows-metoden öka tryggheten i Järva?

Stadsdelsnämnden i Rinkeby-Kista har beslutat om en ny trygghetsstrategi, som är tänkt att vara gemensam för stadsdelarna på Järvafältet. Spånga-Tensta stadsdelsnämnd förväntas klubba den på mötet ikväll. Ett uttalat mål med strategin är att stadsdelarna i Järva ska vara borta från polisens lista över särskilt utsatta områden 2025.

Skolelever från Husby besöker Anders i riksdagen

I riksdagens entré tar riksdagsledamot Anders Österberg, S, emot en grupp elever från Järva. Det är sjunde gruppen den här månaden.  – Jag tycker det är viktigt att ta emot alla som vill komma hit, säger han.