Gång på gång hör vi i media hur Tensta utmålas och beskrivs som en ”No Go Zone” där inte ens polisen kan upprätthålla ordningen. Denna bild är inte bara grov och enkelspårig utan den drar alla över en kam. 

Ingenstans framkommer det vilken positiv kraft som finns i oss som bor här. Ibland känns det som att vi slåss mot väderkvarnar när vi försöker visa att det finns så mycket mer!

Vi elever här på Enbacksskolan, en skola som ligger mitt i Tensta, har samma potential, kompetens och förmågor som alla andra. På vår skola är det tufft att lyckas i skolan och vi kämpar för att vara goda förebilder för varandra. Precis som andra ungdomar vaknar även vi varje morgon med en vilja att skaffa oss nya kunskaper, utvecklas och nå de högsta resultaten.

I tidningarna ser man kvällsbilder från Tensta centrum i ett blått ljus från en polisbil.

Vi promenerar genom Tenstas fridfulla gator innan en spännande dag väntar i skolan. Många av de små innergårdarna mellan husen är mysiga och på våren växer det fullt med blommor på marken. Och längs vägen ända fram till skolan växer stora kastanjeträd.

Men i tidningarna ser man oftast kvällsbilder från Tensta centrum i ett blått ljus från en polisbil. Det jag undrar är varför man inte visar andra platser härifrån? Man blir inte bara ledsen, utan känner hopplöshet när man varje dag gör sitt yttersta för att göra så bra ifrån sig som möjligt, men allt som oftast överrumplas av medias inhumana bild av en förort i lågor.

Vi vill att media visar att vi också drömmer om en bra framtid

Tro mig, jag är väl medveten om att det finns problem och våld i våra områden och det ska vi inte blunda för, men vi ska inte låta det bli hela sanningen.

Vi unga i Tensta behöver uppmärksammas för våra framgångar och vi vill att media visar att vi också drömmer om en bra framtid precis som alla andra. Det förtjänar vi faktiskt!

Ruweyda Abdijamal
årskurs 8, Enbacksskolan
SO-verkstan i samarbete med Nyhetsbyrån Järva
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Öppet brev till Kadir Kasirga

Föräldrarådet i Al-Azharskolan är upprörda över uttalandet som oppositionsborgarrådet Kadir Kasirga , S, gjorde i Mitti, om att skolan bör sägas upp från sina lokaler. De förklarar i ett öppet brev varför.

Skolan borde bli bättre på att diskutera rasism

Jag tycker, att skolan i Sverige borde bli bättre på att diskutera rasism med eleverna och lära ut hur man kan bemöta den så att rasismen försvinner.

Vad tänker politikerna göra?

Vad tänker politikerna göra för ungdomarna? Särskilt för de ungdomar som står…

Vad viruset också kan göra

För oss i Sverige – inte minst här i Järva – som drabbats så hårt av coronapandemin, kan det vara hugnesamt att läsa om Färöarna, där viruset rent av räddar livet på valarna och faktiskt också far ganska skonsamt fram mot befolkningen.