Ahmed Abdirahman från Global Village hälsade nio svenska ambassadörer välkomna till en fullsatt Tensta konsthall.
– Sverige spelar en stor roll internationellt, i Afrika, Asien och Mellanöstern. Därför är det betydelsefullt att ni är här idag.

– Vi vill bygga broar, därför bjuder vi er till Tensta. Här finns utmaningar, inget snack om det, men vi är inte reducerade till problem. Det är här som möjligheten till tillväxt finns, sade Ahmed Abdirahman.

För andra året i rad bjuder Global Village in Sveriges ambassadörer till Tensta. De nio svenska diplomaterna arbetar i vanliga fall i Algeriet, Libanon, Bangladesh, Marocko, Sudan, Kongo, Pakistan, Jordanien och Somalia. Inledningsvis presenterade de sig och därefter följde korta redogörelser för de största utmaningarna i respektive land och vad som gått framåt i samhällsutvecklingen.

Somalierna har en framtidstro

– I Somalia finns fortsatta problem i balansen mellan den centrala regeringen och delstatsregeringarna. Dessutom fortsätter kampen mot Al-Shabab, sade Andreas von Uexküll, Sveriges ambassadör i Somalia (stationerad i grannlandet Kenya).
Han var ändå positiv i allmänhet till utvecklingen i landet.
– Somalierna har en framtidstro och där finns ett starkt entreprenörskap. Omkring 50 procent av Nairobis ekonomi kontrolleras av somalier.

Erik Ullenhag, ambassadör i Jordanien, konstaterade att problemen som låg bakom den arabiska våren kvarstår.
– Ungdomsarbetslösheten i landet är 40 procent. Men Jordanien är ändå ett stabilt land, i en mycket orolig del av världen.

Det går åt fel håll på många sätt

Sveriges ambassadör i Pakistan, Ingrid Johansson, kände sig ”rätt dyster”.
– Det går åt fel håll på många sätt, sade hon. Men det som ger hopp är att se vilken kraft som finns när folk mobiliserar sig i en fråga.

Ambassadör Hans Henric Lundqvist var desto gladare åt utvecklingen i Sudan, ett land som efter 30 år av krig är på väg mot ett fredsavtal och ett civilt styre.

Sudan genomgår en stor omvandlingsprocess

– Jag är otålig och glad att jag snart ska åka tillbaka, sade han. De sista åtta månaderna genomgår landet en stor omvandlingsprocess och vi ser ett fantastiskt deltagande av kvinnor och ungdomar i den utvecklingen.

Även Marie-Claire Swärd Capra, Sveriges ambassadör i Algeriet, tyckte att det finns anledning till optimism.
– Den folkliga rörelse som startade i februari, med spontana demonstrationer över hela landet, har lett till ett helt annat debattklimat.

På frågan vad Sverige egentligen bidrar till i de här länderna verkade ambassadörerna överens. Biståndet används för att bygga demokrati, mänskliga rättigheter, kvinnors rättigheter, det handlar om miljö och klimat.

Mötet med ambassadörerna avslutades med frågor från åhörarna. Kön fram till mikrofonen var lång och tiden knapp. 
För övrigt var det ett arrangemang fritt från säkerhetspersonal, inga vakter eller poliser, varken i uniform eller utan.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Lämna ett svar
You May Also Like

Snart är det nyårsafton!

Nyårsfirande brukar betyda raketer och fyrverkeri. Men du kan behöva tillstånd för att få avfyra fyrverkerier. För att sälja fyrverkerier, och för att avfyra raketer med styrpinne, krävs alltid tillstånd.

Nyhetsbyrån Järva – todobbaadkii ina dhaafay

Vecka 25. Här kommer en nyhetssammanfattning på somaliska av vad Nyhetsbyrån Järva har rapporterat om under veckan som gått. Redaktör är Fatuma Abdullahi Mohamed.

Järvabor vidare i entreprenörstävlingen Shift

Den järvabaserade organisationen BLING Startup har tillsammans med nyhetssajten Breakit initierat entreprenörstävlingen Shift för ett mer inkluderande näringsliv. Över 1000 entreprenörer anmälde sig till tävlingen och 400 av dem har gått vidare – flera är från Järva.

Ingen kö till evakueringsbostad

Det finns ingen kö till evakueringsbostäderna i Järva. I dagsläget har sex personer i Rinkeby-Kista och en person i Spånga-Tensta flyttat in i lägenheterna i det före detta servicehuset i Akalla.  Men kritik finns mot hur staden har skött det hela.