Ahmed Abdirahman från Global Village hälsade nio svenska ambassadörer välkomna till en fullsatt Tensta konsthall.
– Sverige spelar en stor roll internationellt, i Afrika, Asien och Mellanöstern. Därför är det betydelsefullt att ni är här idag.

– Vi vill bygga broar, därför bjuder vi er till Tensta. Här finns utmaningar, inget snack om det, men vi är inte reducerade till problem. Det är här som möjligheten till tillväxt finns, sade Ahmed Abdirahman.

För andra året i rad bjuder Global Village in Sveriges ambassadörer till Tensta. De nio svenska diplomaterna arbetar i vanliga fall i Algeriet, Libanon, Bangladesh, Marocko, Sudan, Kongo, Pakistan, Jordanien och Somalia. Inledningsvis presenterade de sig och därefter följde korta redogörelser för de största utmaningarna i respektive land och vad som gått framåt i samhällsutvecklingen.

Somalierna har en framtidstro

– I Somalia finns fortsatta problem i balansen mellan den centrala regeringen och delstatsregeringarna. Dessutom fortsätter kampen mot Al-Shabab, sade Andreas von Uexküll, Sveriges ambassadör i Somalia (stationerad i grannlandet Kenya).
Han var ändå positiv i allmänhet till utvecklingen i landet.
– Somalierna har en framtidstro och där finns ett starkt entreprenörskap. Omkring 50 procent av Nairobis ekonomi kontrolleras av somalier.

Erik Ullenhag, ambassadör i Jordanien, konstaterade att problemen som låg bakom den arabiska våren kvarstår.
– Ungdomsarbetslösheten i landet är 40 procent. Men Jordanien är ändå ett stabilt land, i en mycket orolig del av världen.

Det går åt fel håll på många sätt

Sveriges ambassadör i Pakistan, Ingrid Johansson, kände sig ”rätt dyster”.
– Det går åt fel håll på många sätt, sade hon. Men det som ger hopp är att se vilken kraft som finns när folk mobiliserar sig i en fråga.

Ambassadör Hans Henric Lundqvist var desto gladare åt utvecklingen i Sudan, ett land som efter 30 år av krig är på väg mot ett fredsavtal och ett civilt styre.

Sudan genomgår en stor omvandlingsprocess

– Jag är otålig och glad att jag snart ska åka tillbaka, sade han. De sista åtta månaderna genomgår landet en stor omvandlingsprocess och vi ser ett fantastiskt deltagande av kvinnor och ungdomar i den utvecklingen.

Även Marie-Claire Swärd Capra, Sveriges ambassadör i Algeriet, tyckte att det finns anledning till optimism.
– Den folkliga rörelse som startade i februari, med spontana demonstrationer över hela landet, har lett till ett helt annat debattklimat.

På frågan vad Sverige egentligen bidrar till i de här länderna verkade ambassadörerna överens. Biståndet används för att bygga demokrati, mänskliga rättigheter, kvinnors rättigheter, det handlar om miljö och klimat.

Mötet med ambassadörerna avslutades med frågor från åhörarna. Kön fram till mikrofonen var lång och tiden knapp. 
För övrigt var det ett arrangemang fritt från säkerhetspersonal, inga vakter eller poliser, varken i uniform eller utan.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Lämna ett svar
You May Also Like

Hjuset och Blå Huset tas över av Rädda Barnen

På måndagen blev det klart att Rädda Barnen tar över driften av fyra fritidsgårdar i Spånga-Tensta. Det handlar om Hjuset i Hjulsta, Blå Huset i Tensta samt Grottan och Folkan i Spånga.

Ebba Busch Thor tror på ”connecting people”

När Ebba Busch Thor kom till Järvaveckan talade hon inte om bristen på ”kristna värderingar i förorten”, som hon gjorde nyligen. Nu lät det annorlunda.  – För oss kristdemokrater är inte samhällsklass eller vilken del av världen du kommer ifrån det viktigaste.

Nu stänger alla bibliotek, simhallar och sporthallar

För att ytterligare medverka till att folksamlingar och trängsel begränsas och att resandet i regionen hålls på en låg nivå stänger stadens bibliotek, kulturskolan och idrottsanläggningar från och med idag, söndag den 20 december till 24 januari.

Nu har Järvafältets nya groddamm öppnat

Sedan i lördags är det fritt fram att besöka grodorna på Järvafältet i deras nya damm. Då togs staketet bort och idag invigs den nyanlagda dammen med promenadstigar, broar och bänkar.