Discgolfparken på Järvafältet.

Nu närmar sig dagen när bygget av begravningsplatsen på Järvafältet ska påbörjas. Frågan kom upp på nämndmötet i Rinkeby-Kista på torsdagskvällen. 
– Det kommer att bli en byggarbetsplats på stora delar av Järvafältet och 3000 träd kommer att fällas.

Arne Johansson från Norra Järva stadsdelsråd undrade om de närvarande politikerna var medvetna om vad som kommer att ske.

Vi förfasar oss över skövlingen av Amazonas

– Vi förfasar oss över skövlingen av Amazonas, men vi kommer att få en präktig miljöskandal här hos oss. Jag vill veta vad ni tycker.

Nätverket ”Låt parken leva”, som kämpar för att stoppa byggplanerna, har också lagt fram ett alternativt förslag på begravningsplatsens placering. Istället som planerat föreslår de ett område mellan Granholmstoppen och Hästa Gård.

– Där skulle inte ingreppet i naturen bli lika förödande, sade Arne Johansson. Men genomförs de nuvarande planerna blir det en ny almstrid. Hela miljörörelsen kommer att reagera.

Jag har saknat ett lokalt engagemang från er politiker

Arne Johansson hänvisade också till en miljörapport, som ”blivit liggande” som avslöjar att miljöfarligt avfall tippades på Granholmstoppen under 1960- och 1970-talet. Rapporten visar att det inte hjälper att byta ut de förgiftade massorna och att planen ur miljösynpunkt är olämplig.

– Jag har saknat ett lokalt engagemang från er politiker. Inför ett nödstopp, ta en time-out, diskutera det alternativa förslaget. Jag vädjar till er att agera.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Hästa gård diskuterades i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd

På senaste mötet i stadsdelsnämnden i Rinkeby-Kista diskuterades Hästa gårds framtid. Ett medborgarförslag vill att staden ska ta fram en projektplan för utveckling av en urban ekoenhet på Järvafältet.

Cykelvägen öppnar igen – tillfälligt

På måndag den 16 augusti blir det åter möjligt att ta cykeln från södra Järva till Barkarby, Veddesta och Jakobsberg.

Ytterligare en misstänkt för mordet i Husby begärs häktad

Åklagaren har i dag begärt en man häktad på sannolika skäl misstänkt för ett mord i Husby i nordvästra Stockholm den 31 maj. Mannen anhölls i lördags. 

Sex dagar kvar att rösta i valet till Europaparlamentet

I förra EU-valet var det 22 procent som röstade i Rinkeby-Kista. Men i år verkar det bli fler. Iman Elmi och Jamad Abdi-aziz röstar båda två – Det är första gången jag röstar i ett EU-val, säger Jamad Abdi-aziz.