Fatuma Yussuf är 20 år och var med när Reactor tvingades flytta från huset vid Kvarnbacka fotbollsplan till lokalen i Husby centrum.
– De sade att de värnade oss tjejer, men de lyssnade inte alls på det vi sade.

Fatuma är från Husby och hon har gått på Reactor sedan hon slutade nian.
– Jag hade gått på ungdomsgården innan och det var som ett naturligt steg att börja på Reactor.

På Reactor brukade de dansa, baka eller bara prata.
– Vi hade filmkvällar, föreläsningar bara för tjejer om empowerment, olika föreningar kom på besök. Vi kunde plugga där om det var fullt på biblioteket.

Ett argument som används för att stänga Reactor är att det mest är killar som går där.
– Ja, men det är ju alltid mest killar på alla ungdomsgårdar, inte något speciellt för Reactor. Det är något som alla måste arbeta med, men det ska inte användas som argument för att stänga.

Hon fanns alltid bara ett samtal bort. Hon öppnade så många dörrar för oss alla

En av tjejerna i personalen betydde särskilt mycket för Fatuma och hennes tjejkompisar.
– Vi lärde oss så mycket av henne, hon fanns alltid bara ett samtal bort. Hon öppnade så många dörrar för oss alla.

Fatuma och hennes tjejkompisar anordnade även stora arrangemang med stöd av Reactor.
– Vi anordnade en fotbollsturnering sommaren 2017, som avslutades med en konsert. Det var en tjej- och en killturnering och det kom folk från hela Stockholm.

Tack vare Reactor, med deras stöd och hjälp, kunde vi anordna ett så stort event

På kvällen anordnade de en konsert, och då uppträdde bland andra Labyrint, Dree Low och Elias Abbas.
 – Då låg Reactor precis bredvid Kvarnbacka fotbollsplan, så allt fungerade jättebra. Tack vare Reactor, med deras stöd och hjälp, kunde vi anordna ett så stort event.

Det var den förra politiska majoriteten, som beslutade att Reactor skulle flytta till centrum.
– Precis när flytten skulle genomföras, då var det många yngre tjejer som hade börjat komma. Men många av dem försvann i flytten. Vi förstod att det skulle hända och vi sade det till förvaltningen och politikerna, men de förminskade oss. De trodde att det enda vi var oroliga för var att dansrummet skulle försvinna, men för oss handlade det inte bara om det.

Flytten förändrade allt

Fatuma säger att flytten förändrade allt. Det är en av orsakerna till att de nu vill lägga ner Reactor.
– De pratade om att de värnade tjejerna, och att de ville att fler tjejer skulle börja, men de lyssnade inte på oss alls.

Idag studerar Fatuma Yussuf till socionom på Södertörn högskola. Hon avslutar nu tredje terminen och vill helst arbeta med förebyggande socialt arbete i orten när hon är klar. Hon var en av de ungdomar som intervjuades av konsulterna, som gjorde översynen, som sedan ledde till förslaget att lägga ned Reactor.
– De ville bara prata om hur verksamheten skulle förändras. De föreslog mer av en dagverksamhet. Vi försökte förklara för dem att då går vi antingen i skolan eller arbetar. Det finns ju redan Studier och arbete på dagtid, jag förstår inte hur de tänker.

Det var eftersom personalen på Reactor hade förankring i området, som vi började gå dit

När Reactor fanns i huset vid Kvarnbacka hade de öppet mycket längre om kvällarna. Efter flytten till centrum stänger de mellan 20 och 21.
– Nu hinner vi knappt hit, de stänger ju redan 20. Vi sade det till dem, men jag tror inte att det kom med i översynen. Vi har inte fått se vad de skrev.

Ingen av dem som blev intervjuade visste att det fanns planer på att stänga och göra sig av med personalen. I översynen skriver de också att de som ska anställas helst inte ska ha någon lokal förankring.
– Det är det dummaste jag hört. Det var eftersom personalen på Reactor hade förankring i området, som vi började gå dit. De som fattar besluten har inte pratat med oss. De har aldrig varit här, de vet inte vad de beslutar om. Det är ironiskt, de pratar som om det är för vårt bästa, men de har aldrig träffat oss.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Man skjuten i Akalla i natt

En person har hittats skottskadad i en lägenhet i Akalla i natt. Två misstänkta personer har gripits och anhållits.

Elfte juli-priset 2019 delades ut på Kista folkhögskola

Mattias Schain och Samuel Sjöblom fick årets Elfte juli-pris för initiativet att bilda en mänsklig ring runt Stockholms moské. – De har visat prov på en sällsynt solidaritet och medmänsklighet, sade Mariam Osman Sherifay, skolans rektor.

Stadsdelsnämnden kände inte till beslutet om utförsäljning

Under gårdagens sammanträde i stadsdelsnämnden i Spånga-Tensta ställdes frågan: – Visste majoriteten att Tensta gymnasium och Tensta träff ska säljas ut?

En tyst minut för de skjutna i Spånga-Tensta

Mycket folk och många frågor ställdes till de nya makthavarna när stadsdelsnämnden i Spånga-Tensta samlades i servicehuset på Elinsborgbacken i Tensta.