Nu är Familjebostäders tävling avgjord. Fardosa Omar vann Rinkebypriset. Hon sopade banan med de övriga och vann med över hälften av rösterna.
– Jag är både glad och hedrad, säger Fardosa Omar.

Men egentligen tar hon emot priset med blandade känslor.
– Det borde vara något självklart, det som jag gör. Att det uppmärksammas visar att det finns ett stort behov och att det görs för lite för befolkningen här i Rinkeby. Civilsamhällets resurser är verkligen begränsade och pandemin har visat tydligt de brister som finns.

Med en suck, säger hon:
– Tänk, så mycket vi skulle kunna göra om vi alla jobbade åt samma håll.

Det finns en hel organisation bakom mig. Glöm inte det

Fardosa Omar är verksamhetsledare på Rinkeby Folkets Hus. Hon är den som alla barn, tonåringar och föräldrar möter när de kommer till Rinkeby Folkets Hus. För många blir hon lotsen in i svenska samhället och den som gör kultur och kunskap tillgänglig för många fler. I Folkets Hus har hon bland annat dragit igång ett samarbete med Läslandet, med Tekniska museet, med Hello World och Kulturskolan.
– Nu kopplas priset till mig som person, men det finns en hel organisation bakom mig. Glöm inte det.

Fardosa Omar tror att verksamheterna under pandemin har uppskattats särskilt. När det blev känt att många barn i stadsdelen stannade hemma från förskola och skola, började de fundera.
– Vad kan vi göra? Vad kan göra skillnad för barnen under pandemin? Och så startade vi Pysselakuten, för att barnen skulle komma ut och umgås och pyssla tillsammans utomhus.

Pysselakuten blev en succé

Pysselakuten blev en succé. Folkets Hus fick böcker, ritgrejer och leksaker av både stora företag, som IKEA och Familjebostäder, fick stöd av Svenska kyrkan och Rädda Barnen, privatpersoner swishade in bidrag.

– Så fort vi fått ihop tillräckligt gjorde vi pysselpåsar och delade ut. I december förra året var sista gången vi kunde göra det. Många föräldrar uppskattade det mycket. ”Du har underlättat min vardag”, sade en mamma. ”Mina barn satt i två timmar och pysslade, jag trodde inte det var möjligt”.

Fardosa Omar var en av tre nominerade till Rinkebypriset och hon vann över hälften av de dryga 6000 rösterna. Den enda som kunde ge henne en match var Ibo Njie, som arbetat på ungdomsgården i Rinkeby i 27 år och betytt mycket för många, många tonåringar. Den tredje nominerade var Felicia Di Francesco, som deltagit i författaren Gunilla Lundgrens skrivarklubb för romska barn i Rinkeby och även varit medförfattare till fyra böcker.

Den 1 juli, blir det stort firande på Rinkebystråket

Nu vinner Fardosa Omar förutom äran, ett diplom, en Rinkeby-kamel och 10 000 kronor. Men hon har redan lovat bort hela summan, förklarar hon med ett skratt.
– Alla barn som har röstat på mig vill få del i priset, så jag är fattig redan innan pengarna har kommit. Men skämt åsido, det känns jättebra, mina barn är superglada och stolta.

På torsdag, den 1 juli, blir det prisutdelning på Rinkebystråket och Familjebostäders VD kommer att närvara.
– Det blir stor baluns, verkar det som. De pengarna ni använder där kan ni skänka till Rinkeby Folkets Hus istället, sade jag till Familjebostäder. Men de trodde att jag skämtade, säger Fardosa Omar.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Fakta: Rinkebypriset instiftades 1996 av Familjebostäder och delades ut under tio års tid fram till 2005. Nu återuppstår priset med anledning av att Rinkeby firar 50 år.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Konsten att slåss mot drakar – liten lokaltidning vs stora mediehus

I år kommer ett statligt stöd för att stärka den lokala journalistiken att delas ut. Konkurrensen om pengarna är hård. Mer än 30 företag har sökt; flera stora tidningshus med hundratals anställda som omsätter miljarder.Men även Nyhetsbyrån Järva har sökt mediestöd.

Nu kommer Jali Madi Susso med sin fjärde bok

Krigarhjärta – sista ronden heter Jali Madi Sussos senaste bok. Det är en lättläst bok om ett svårt ämne.  – Jag ville skriva om våld och grupptryck och vikten av att ha manliga förebilder.

Skottlossning i Tensta på lördagskvällen

Skottlossning ägde rum i Tensta på lördagskvällen, rapporterar Polisen på sin hemsida. Polisen träffade på en skottskadad pojke i tonåren, som fördes till sjukhus i ambulans.

Som United räckte inte till mot Kista SC i helgens derby

Som United åkte på en förlust i helgens bortamatch mot Kista SC i fotbollens division 4 Norra. I halvlek stod det redan 3-1 till Kista SC och resultatet stod sig matchen ut.