– Det liknar mer en sten än en gummikula, säger doktor Rodrigo Palma vid Universidad de Chile i Santiago. Universitetet släppte en rapport om polisens ammunition som använts mot demonstranter samtidigt som protesterna i landet nu pågått dagligen i över en månad. Gummiskotten består till största delen inte alls av gummi.

Bara 20 procent. Så lite gummi innehåller polisens gummikulor, uppger forskarna på ingenjörstekniska institutionen vid Universidad de Chile. Där har forskarna undersökt innehållet i de gummikulor som kravallpolisen använt mot demonstranterna. På en skala mellan 0 till 100, uppnår kulorna 96.5, enligt forskarna. De är hårdare än bildäck (kategoriserade som medelhårda) och nästan lika hårda som byggarbetshjälmar (superhårda). Det rapporterade universitetet på sitt twitterkonto förra veckan. Det fick presidenten att förbjuda polisen från att använda av skjutvapen mot demonstranterna förutom i yttersta nödfall. Polismyndigheten i landet har begärt att kulorna ska granskas av utländska experter.

Undersökningen gjordes på uppdrag av enheten för ögontrauma på sjukhuset Hospital Salvador. Det har tidigare rapporterats att hundratals demonstranter fått ögonskador efter att ha blivit skjutna i ögonen av chilensk kravallpolis under de demonstrationer som ägt rum de senaste veckorna i huvudstaden Santiago och andra stora städer i landet. Tusentals demonstranter har skadats, varav flera av polisens hagelskott. Det är kulorna i polisens hagelpatroner som har undersökts av universitetet.

Gummikulorna består, namnet till trots, av endast 20 procent gummi

Gummikulorna består, namnet till trots, av endast 20 procent gummi, uppger undersökningen. Övrigt innehåll är kisel, bariumsulfat och bly. Doktor Rodrigo Palma är en av de forskare som presenterat studien.
– Den innehåller både kisel (ja, den som ger silicosis och är cancerframkallande)… och BLY, en av de farligaste metallerna för människans hälsa, säger han i ett pressmeddelande.

Rektorn på institutionen, Viviana Meruane, säger att fynden är allvarliga.
– En gummikula är till för att studsa av kroppen och lämna ett blåmärke. De här projektilerna är hårdare än gummi, gör mer skada och penetrerar kroppen, säger hon.

Hela studien går att läsa här på spanska. Pressmeddelandet ”Polisens gummikulor innehåller bara 20 procent gummi” finns att läsa här.

Under demonstrationerna har kritik riktats mot polisens användning av våld av bland annat Amnesty International och institutionen för mänskliga rättigheter i Chile, INHD. Även presidenten själv, som är föremål för protesterna, har upprepade gånger beklagat sig över att polisen varit för hårdhänt.

Över 4000 demonstranter har frihetsberövats

Rapporten från universitetet om innehållet i gummikulorna sammanföll med demonstranternas ”supermåndag” då stora demonstrationer hölls med krav på presidentens avgång. Över 4000 demonstranter har frihetsberövats under den senaste månaden och egendom för uppskattningsvis 1,5 miljarder dollar har förstörts eller plundrats under oroligheterna. Minst 2000 personer har uppsökt läkarvård enligt institutet för mänskliga rättigheter INDH, i Chile. Av dessa har 774 skadats av hagelskott, 42 av pistol- eller gevärskulor och över 400 av skottskador där vapnet inte har kunnat identifieras.

200 av de skadade har sökt vård på grund av ögonskador

200 av de skadade har sökt vård på grund av ögonskador, vilket är anmärkningsvärt.
– Antalet som söker läkarvård för skottskador i ögonen är inte bara unikt i Chile, men i hela världen, säger Dennis Cortez på Chiles nationella ögonläkarförening Sochiof i ett pressmeddelande.

Om det finns någon koppling mellan den hårda ammunitionen och det stora antalet allvarligt skadade är ännu inte säkerställt. Demonstrationerna började med en aktion den 18 oktober där demonstranter plankade för att protestera mot höjningen av biljettpriserna i kollektivtrafiken i Santiago. Kravaller bröt ut och dussintals bussar och tunnelbanestationer sattes i brand. Trots att regeringen fördömt demonstranterna, satt in militärer och utlyst utegångsförbud i flera städer inklusive huvudstaden, har protesterna bara vuxit. De största demonstrationerna bestod av över en miljon demonstranter.

Bilbo Göransson
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Kort rapport från nämndmötet i Spånga-Tensta

Sammanträdena i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd har på senare tid genomförts i rekordfart. Fort gick det också på säsongens sista möte före sommaruppehållet.

Träna för att känna dig trygg

Nu pågår en kurs i feministiskt självförsvar i Rinkeby Folkets hus. Instruktörerna…

Judiska Församlingen fördömer Koranbränningar

– Vi vill ta detta tillfälle i akt att uttrycka vårt stöd och vår solidaritet med Stockholms muslimska befolkning. Judiska Församlingen i Stockholm uttalar sig om Koranbränningarna som planeras äga rum i olika Stockholmsförorter under helgen.

Medborgardialogen i Tensta fick kritik av medborgarna

”Att använda våld är något vi lär oss. Det betyder att det…