Nyårsfirande brukar betyda raketer och fyrverkeri. Men du kan behöva tillstånd för att få avfyra fyrverkerier. För att sälja fyrverkerier, och för att avfyra raketer med styrpinne, krävs alltid tillstånd.

Det krävs inte tillstånd för fyrverkerier av typkategori F1, denna märkning ska finnas på de fyrverkerier som finns till försäljning. Typkategori F1 kräver däremot tillstånd när en stor mängd fyrverkerier ska avfyras i ett tätbebyggt område eller mycket folk är i närheten.

Tillstånd ansöker du på Polismyndighetens webbplats.

18-års gräns för att köpa och hantera fyrverkerier

För att hantera och köpa fyrverkerier behöver du vara 18 år. Det är förbjudet enligt lag att sälja fyrverkerier till personer under 18 år.

Det krävs tillstånd för att få sälja fyrverkerier

Du som vill sälja fyrverkerier i samband med nyårsfirande behöver ansöka om tillstånd hos Storstockholms brandförsvar.

Det krävs tillstånd och utbildning för att få avfyra raketer med styrpinne

För att få avfyra raketer med styrpinne krävs tillstånd för användning av explosiv vara från Storstockholms brandförsvar, utbildning i användning av explosiva varor hos en utbildningsanordnare godkänd av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Från och med den 1 juli 2019 gäller dessa nya regler för att avfyra raketer med styrpinne. 

Källa: Stockholms stad

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Kvinnorna i föreningen Gesguud är besvikna på förvaltningen

Ayan Mohamed läste i Nyhetsbyrån Järva att fem föreningar i Spånga-Tensta fått extra föreningsbidrag för arbete under corona. – Vår förening har arbetat så mycket, vardagar, helger och kvällar. Vi visste inte ens att det fanns ett bidrag att söka.

Recension: Lowkey av Melody Farshin

– I både Mizeria och Lowkey har Farshin lyckats med något som många har svårt med och det är att prata om de problem och utmaningar som finns i förorten, utan att stämpla förorten som problematisk. Rashid Musa recenserar husbybon Melody Farshins nysläppta bok Lowkey.

Krångligt att ringa och boka tid för vaccination

Nu har Region Stockholm (äntligen) infört en möjlighet att ringa och boka tid till vaccination mot covid-19, för alla som inte har mobilt bank-id. Men ingen ska tro att det bara är att ringa ett vanligt nummer. Nej, här kommer en kort instruktion.

Svensksomalier i vården startar nytt nätverk i Järva

Fyra sjuksköterskestudenter i Järva startar ett nytt nätverk på instagram. Ayan Abdi Ismail, Ayan Ali Salad, Kaltumo Bashir och Fatimazahra Amin är uppväxta i Rinkeby och Tensta och brinner för att hjälpa människor.