Nyårsfirande brukar betyda raketer och fyrverkeri. Men du kan behöva tillstånd för att få avfyra fyrverkerier. För att sälja fyrverkerier, och för att avfyra raketer med styrpinne, krävs alltid tillstånd.

Det krävs inte tillstånd för fyrverkerier av typkategori F1, denna märkning ska finnas på de fyrverkerier som finns till försäljning. Typkategori F1 kräver däremot tillstånd när en stor mängd fyrverkerier ska avfyras i ett tätbebyggt område eller mycket folk är i närheten.

Tillstånd ansöker du på Polismyndighetens webbplats.

18-års gräns för att köpa och hantera fyrverkerier

För att hantera och köpa fyrverkerier behöver du vara 18 år. Det är förbjudet enligt lag att sälja fyrverkerier till personer under 18 år.

Det krävs tillstånd för att få sälja fyrverkerier

Du som vill sälja fyrverkerier i samband med nyårsfirande behöver ansöka om tillstånd hos Storstockholms brandförsvar.

Det krävs tillstånd och utbildning för att få avfyra raketer med styrpinne

För att få avfyra raketer med styrpinne krävs tillstånd för användning av explosiv vara från Storstockholms brandförsvar, utbildning i användning av explosiva varor hos en utbildningsanordnare godkänd av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Från och med den 1 juli 2019 gäller dessa nya regler för att avfyra raketer med styrpinne. 

Källa: Stockholms stad

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Nytt beslut om Fryshusets IOP

På mötet i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd igår lade majoriteten fram ett nytt förslag om IOP-avtalet med Fryshuset. Avtalet ska fortfarande sägas upp, men meningen är att ungdomsverksamheten ska fortsätta.

Skottlossning i Rinkeby

Vid klockan 17.18 larmades polisen om en skottlossning mot en bostad i Rinkeby.

Ny rapport om det dödliga våldet – ur tjejers perspektiv

Flickaplattformen släppte i veckan en rapport om det dödliga våldet som sker runtom i Sveriges förorter, ur tjejers perspektiv. – Varje Flickaråd som vi anordnar är viktigt, men aldrig tidigare har vi fått ta del av en så djup sorg, saknad och kärlek, säger Sara Sjölander, projektledare på Flickaplattformen.

Från och med 1 juli blir livet lite mer normalt

Det förbättrade smittoläget gör att från och med torsdag, den 1 juli, lättar restriktionerna på flera områden i samhället. Både kultur- och idrottsevenemang blir möjliga och restauranger får ha öppet som vanligt. Idag öppnar dessutom Region Stockholm för vaccinering för alla födda 1991 och tidigare.