Aysha Jones från Tensta utsattes för väktarvåld, nu startar hon ett initiativ för att hjälpa andra. Under hashtaggen #interäddfördinbricka ska ordningsmakten granskas och andra som blivit offer för övergrepp av ordningsvakter eller polis kan få råd och stöd.
Det har gått en månad sedan den sista söndagen i augusti då Aysha Jones tog vägen genom köpcentret Mall of Scandinavia på väg hem efter jobbet. Hon var tillsammans med en vän och de pratade och tittade i skyltfönster. Deras uppmärksamhet fångades av en våldsam konflikt mellan två män. Det var ett butiksbiträde som hade fångat en påstådd snattare som han höll fast, knuffade och slog. Aysha och hennes vän reagerade på våldet och försökte gå emellan men lyckades inte. Inga andra i gallerian reagerade förrän han som pekades ut som snattare låg på marken och hade börjat blöda.
Aysha ringde polisen och medan hon uppjagat försökte förklara situationen för dem anlände en grupp ordningsvakter till platsen. Polisen bad henne att räcka över sin telefon till en av vakterna, men de hade hunnit gå iväg en bit och hon fick skynda sig för att komma ikapp dem.
– Jag minns att jag tänkte ”okej, jag är en svart tjej, jag kanske inte borde springa efter de här vakterna.” men samtidigt, jag gjorde bara som polisen sade och tänkte att det måste vara det bästa.
Ordningsvakten som fick telefonen såg förvånad ut, men han tog emot den och Aysha ställde sig för att vänta på att de skulle prata klart. Ett par förbipasserande frågade henne vad som pågick och hon berättade vad hon hade blivit vittne till. Då kom en av vakterna och sade åt henne att gå därifrån.
Istället blev han hotfull och tog tag i min arm
– Jag förklarade att jag väntade på min telefon, men han lyssnade inte. Istället blev han hotfull och tog tag i min arm. Jag hade tunga väskor och på något sätt vred han om armen. Min ena väska slog mot smalbenet, han stampade på min fot och det gjorde ont överallt.
Aysha kom loss och fick tillbaka sin telefon, men hon var rädd, chockad och grät. På armen fanns rivsår och blåmärken. Det första hon gjorde var att återigen ringa polisen för att göra en anmälan om misshandel. Hon frågade om hon behövde uppsöka läkare för att få skadorna dokumenterade, men polisen sade att det inte var nödvändigt. När det efter ett par dagar fortfarande gjorde ont gick Aysha ändå till vårdcentralen. Läkaren sade att hon borde ha kommit in direkt efter händelsen för att dokumentera alla blåmärken och sår. Någon förundersökning om misshandel verkar aldrig ha inletts, däremot utreds tjänstefel.
Jag kommer behöva gå i terapi för att bearbeta det som har hänt
– Hur skulle jag veta att jag inte kunde lita på att det polisen sade var sant? Jag har aldrig varit med om något liknande. Jag kommer behöva gå i terapi för att bearbeta det som har hänt. Men först vill jag använda den här ilskan jag har till något konstruktivt.
Genom den ideella föreningen My Sister’s Keeper Foundation vill Aysha Jones bygga upp ett nätverk för att stötta kvinnor med kunskap, omsorg och självförsvar. #interäddfördinbricka är tänkt som en projektgrupp inom ramen för föreningen och ska bistå med hjälp och stöd för andra som på något sätt råkat illa ut i kontakt med väktare eller polis.
Vakten som misshandlade mig är kvar på vaktbolaget Nokas
– Vakten som misshandlade mig har blivit sparkad från sitt jobb på Mall of Scandinavia, men han är kvar på vaktbolaget Nokas. Han hade gjort andra saker också visade det sig, mot tjejer i gallerian. Det finns sjukt många unga tjejer som jobbar i Mall of Scandinavia som känner sig otrygga på grund av vakterna. Jag har hört så många historier om hur de väntar på tjejerna när de ska stänga på kvällen, kommer med förslag och ofta rena trakasserier.
Aysha Jones mår fortfarande dåligt efter misshandeln, hon drömmer mardrömmar och undviker att röra sig på platser där det är många ordningsvakter. Att de snart kommer patrullera på gatorna i hennes närområde ser hon inte fram emot.
– Politikerna ser inte problemet, men det är väldigt allvarligt. Det finns stora strukturella fel inom ordningsvakternas yrkeskår som måste lösas politiskt.