Stockholms stads socialborgarråd Jan Jönsson (L) svarar skriftligen på de frågor Nyhetsbyrån Järva har ställt rörande smittspridningen i Järva.

 

Vad gör Stockholms stad konkret för att minska spridningen av coronaviruset lokalt i Järva?

Det som görs konkret för att minska smittspridning gäller för alla områden. Smittan finns överallt och ser likadan ut över hela världen. Det som görs specifikt i Järva handlar främst om att Stockholms stad tillsammans med Region Stockholm sprider information på olika språk genom affischer och på sociala medier. Stadsdelsförvaltningar Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta har också ordnat möten med viktiga personer i civilsamhället för att sprida informationen ännu mer.

Eftersom smitta sprids mellan personer, så har det avgörande betydelse vad var och en gör. Tvätta händer ofta, med tvål och varmt vatten. Kramas inte, ta inte i hand, gör inte besök hos varandra. Yngre personer behöver hjälpa äldre över 70 år att handla mat och hämta mediciner. Om det är möjligt behöver man försöka ordna ett separat rum eller plats åt äldre personer som man bor i samma lägenhet.

Är någon sjuk och du misstänker Corona så ska du ringa 1177 för råd. Det kan vara lång telefonkö, för det är många som behöver hjälp just nu.

Kommer ni att ta fram hotellboende för äldre utan egen bostad?

Hotellboende för äldre är ingen åtgärd som rekommenderas av smittskyddsexperter. Det finns stora risker med att föra ihop riskgrupper på samma ställe, eftersom man då måste vara säker på att inte få in och sprida smitta där. Så länge det inte finns tillräckliga möjligheter att testa vem som har eller har haft Corona så vet vi inte med säkerhet vem som smittar och inte. I en pandemi finns smittan överallt i samhället. Vi undersöker alla möjligheter som skulle kunna minska smittorisken men vi måste undvika politiska åtgärder som kan riskera att öka smittspridningen och vara farliga för människor, därför ska vi lyssna på experternas råd.  

Hur bedömer du läget i Stockholm i allmänhet och i Järva i synnerhet?

Jag bedömer situationen som mycket allvarlig i Stockholm och därför också i Järva. Det här är en samhällskris som Stockholm och Sverige aldrig varit med om sedan andra världskriget tog slut 1945. Det kräver ett stort ansvarstagande av alla. Stadens personal arbetar hårt för att stockholmarna ska vara trygga.

Rykten sprids att runt 40 personer har avlidit i Järva? Vill du kommentera det?

Varje person som avlider är en sorg för anhöriga och bekanta och jag vill ge mitt varma deltagande i sorgen till de som förlorat en anhörig. Just nu finns det ingen officiell statistik ner på stadsdelsområde för hur många som avlidit och det är viktigt att i en kris inte sprida rykten. Det vi vet är att många personer kommer bli svårt sjuka och till och med dö av den här sjukdomen, i Järva, i Stockholm, i Sverige och i världen.

Uppgifterna om antalet döda i Stockholms län publiceras varje dag. Varför är de uppgifterna offentliga, men inte siffrorna i varje stadsdel?

Det är Region Stockholms smittskydd som rapporterar antalet döda och inte Stockholms stad.

Varför säger ni att Järva är hårdast drabbat, utan att några siffror kan visa det?

Stockholms stad har inga egna siffror utan all statistik över smittade och sjuka förs av Region Stockholms smittskydd.

 Smittan sprider sig i äldreboende och servicehus, varför? Är ni nöjda med era insatser i det avseendet?

Det är mycket allvarligt att vi har fått in smitta på våra äldreboenden. Vi har haft besöksstopp sedan flera veckor, men smittan har kommit in ändå. Vi är inte nöjda med vi inte får tag på det viktiga skyddsmaterial som personalen behöver, det råder brist på det i hela världen. Vi har kontakt med Socialstyrelsen och Regeringen om att få ut mer skyddsmaterial och vi har också börjat få leveranser, bland annat av handsprit och visir. Det pågår också snabb rekrytering för att fylla på med personal.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

10 roliga grejer att göra på höstlovet i Järva

Höstlovet i orten bjuder på en hel del aktiviteter. Kanske vill du gå på Hackathon, DJ workshop eller halloweenfest? Vi har listat ett urval av gratis aktiviteter för dig som ungdom från Järva.

Hyllade västerortsrapparen Erik Lundin debuterar som sommarvärd

Imorgon sänds Erik Lundins sommarprat i Sveriges Radio P1. Rapparen från västerort kommer att bland annat beröra identitet och drömmar under sin debut som sommarvärd. 

Mingel i Kista under våldsförebyggande veckan

Tanken med torgminglet under våldsförebyggande veckan i Rinkeby-Kista var att nå nya målgrupper, som annars inte nås av stadsdelens verksamheter.  – Vi informerar om vad vi faktiskt gör och vilken hjälp man kan få, sade Kajsa Björnson, samordnare inom våldsprevention.

”Fler kan jobba hemifrån”

Arbetsmiljöverket anser att fler kan jobba hemifrån än vad som sker idag.  – Många arbetsgivare gör mycket bra, men det går att göra mycket mer och många fler kan jobba hemifrån, sade Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör för Arbetsmiljöverket vid måndagens pressträff.