Mynta café på Rinkebystråket har stängt. Restaurang Alomdah likaså. Fler butiker stänger och orsaken är en chockhöjning av hyrorna.

 – Det går inte längre, säger Faris Alprince, som är ägare till Restaurang Alomdah. Jag måste stänga. 

Faris Alprince och ägaren till Mynta, Jamal Ziani, har båda varit aktiva i företagarföreningen på Rinkebystråket. De har länge hävdat att hyresnivåerna varit alldeles för höga och legat i ständiga förhandlingar med hyresvärden Familjebostäder. I perioder har företagarna genomfört hyresstrejker för att få lägre grundhyra. Familjebostäder skickade då företagarna till Kronofogden, men drog tillbaka anmälningarna när dialogen återupptogs.

Nu har många av krögarna och affärsinnehavarna på stråket fått Kronofogden på sig igen. Den här gången är det flera företagare som ger upp.

Mynta café har haft många trogna gäster både från Rinkeby och resten av Stockholm. Nu har de planer på att öppna på nytt i city. 

Faris Alprince stänger restaurang Alomdah och även sin andra butik längre upp på stråket. Men Tea House, som han också äger, har fortfarande öppet.
– Vi vill att det ska fungera här, vi vill bidra, säger Faris Alprince. Och vi skulle kunna göra den här gatan till ett stråk som liknar en gata i Beirut eller Marakesh, med en massa liv. Men vi måste få förutsättningar att göra det.

Anna Nygård
Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Järvas företagare kämpar på

Restauranger och andra lokala småföretag är några de verksamheter som drabbats ekonomiskt av Coronaviruset. I Järva märker restaurangägarna av pandemin men de fortsätter laga mat och hålla öppet.

Handlarna är redo inför ramadan

På ramadans första dag arbetar han som vanligt i charkdisken inne i livsmedelsbutiken Matvärlden i Tensta. – Det är perfekt att fasta, säger Youssef Mahabi. Jag mår så bra.

”Quaison Foundation är mycket mer än fotboll”

Under fotbolls-EM har landslagets matcher visats på storbildsskärm på Husby gård. Finalen kommer att visas där på söndag och arrangörer är Quaison Foundation. – Vi tog tillfället i akt när EM drog igång, men våra ambitioner sträcker sig långt utanför fotbollen, säger Poja Tahmi, en av de fem grundarna av Quaison Foundation.

Rapport från decembermötet i Rinkeby-Kistas stadsdelsnämnd:

Årets sista möte i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd var som vanligt välbesökt. Under det…