Mynta café på Rinkebystråket har stängt. Restaurang Alomdah likaså. Fler butiker stänger och orsaken är en chockhöjning av hyrorna.

 – Det går inte längre, säger Faris Alprince, som är ägare till Restaurang Alomdah. Jag måste stänga. 

Faris Alprince och ägaren till Mynta, Jamal Ziani, har båda varit aktiva i företagarföreningen på Rinkebystråket. De har länge hävdat att hyresnivåerna varit alldeles för höga och legat i ständiga förhandlingar med hyresvärden Familjebostäder. I perioder har företagarna genomfört hyresstrejker för att få lägre grundhyra. Familjebostäder skickade då företagarna till Kronofogden, men drog tillbaka anmälningarna när dialogen återupptogs.

Nu har många av krögarna och affärsinnehavarna på stråket fått Kronofogden på sig igen. Den här gången är det flera företagare som ger upp.

Mynta café har haft många trogna gäster både från Rinkeby och resten av Stockholm. Nu har de planer på att öppna på nytt i city. 

Faris Alprince stänger restaurang Alomdah och även sin andra butik längre upp på stråket. Men Tea House, som han också äger, har fortfarande öppet.
– Vi vill att det ska fungera här, vi vill bidra, säger Faris Alprince. Och vi skulle kunna göra den här gatan till ett stråk som liknar en gata i Beirut eller Marakesh, med en massa liv. Men vi måste få förutsättningar att göra det.

Anna Nygård
Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Tio skäl som talar för stöd till Nyhetsbyrån Järva:

Det finns en rad krav som ska uppfyllas för att komma ifråga för det statligt stödet för lokal journalistik. Av de tio uppställda kraven uppfyller Nyhetsbyrån Järva de flesta.

Man misshandlad i Tensta ikväll

På lördagskvällen blev en man misshandlad utomhus i Tensta. Mannen blev skadad med ett vasst föremål och fördes med ambulans till sjukhus.

Sammanfattning av coronaläget på somaliska – Xoogta corona iyo talalka

Här kommer en kort sammanfattning på somaliska om covid-19 och vaccinering. Sändningen handlar bland annat om att man nu har stoppat AstraZeneca vaccin helt, förutom för de som tidigare har fått AstraZeneca, därför att det finns uppgifter om att allvarliga biverkningar kan uppstå om man blandar olika vaccin. Dessutom information om att papperslösa som vill vaccinera sig ska vända sig till vårdcentraler. Det är Fatuma Abdullahi Mohamed, folkhälsovetare och medarbetare i Nyhetsbyrån Järva, som är redaktör för sändningen.

Färre än väntat besökte vaccinationsbussen

När Nyhetsbyrån Järva besökte Region Stockholms vaccinationsbuss på filmfestivalens område, satt det några personer och väntar på att få sin första eller andra dos. En man står lite vid sidan av och väntar på sitt barnbarn, som är på väg att möta honom vid bussen, för att få sin första dos. – Ungdomar kanske inte riktigt kommer sig för att gå in i appen och boka en tid, då är det här med drop-in en jättebra idé, säger han.