Nu har Idriz Idrizi kommit ut med sin andra ungdomsbok Stalkern.
– Det är en fristående fortsättning på min första bok Häxan.

När Idriz Idrizi inte skriver böcker, så arbetar han med böcker. Han är bibliotekarie på Husbygårdsskolan och vi träffas i biblioteket som ligger i skolan för de äldre eleverna.
– Det är kul med barnen, jag får energi från dem. De är kaxiga, men de gillar när jag läser högt för dem.

Idriz har en examen i kultur och mediagestaltning vid Linköpings universitet.
– Jag är inte utbildad bibliotekarie, men har arbetat på flera bibliotek. Det började med att jag sökte en tjänst på 20 procent och blev erbjuden en heltidstjänst. Ja, på den vägen är det.

Barn är mycket mer medvetna idag

Hans böcker riktar sig till barn i åldern 9-12 år, men omslagen på både Häxan och Stalkern verkar vända sig till tonåringar.
– Ja, vuxna tycker att böckerna är skrivna för lite äldre, men inte barnen. Jag tycker att barn idag blir vuxna snabbare. De som är tio år idag beter sig som jag när jag var 15. De kan fler ord, är uppkopplade, talar bättre engelska än vuxna. Barn är mycket mer medvetna idag.

Idriz Idrizi är ett arabiskt namn, men Idriz är uppvuxen i Småland med bosniska föräldrar.
– Mina föräldrar kom hit under kriget i forna Jugoslavien. Jag är född här, men lärde mig svenska först vid fem års ålder.

Nu har han etablerat sig som författare av ungdomsböcker. Häxan kom ut 2020 och Stalkern nio månader senare, i början av 2021. I höst kommer en tredje bok, ingen fortsättning utan något helt nytt. Men titeln på den boken håller han för sig själv, och ursäktar sig med att han är en ”drama queen”.

Man kan vara utanför, men det viktigaste är att vara sig själv

Han beskriver sin böcker som psykologiska thrillers. Huvudpersonerna är tjejer, och det handlar om vänskap, kärlek och mobbning.
– I den åldern är det många som liknar varandra. Mycket handlar om vad som är coolt och vad som inte är coolt. Man kan vara utanför, men det viktigaste är att vara sig själv.

Det finns också ett queer-tema i böckerna, men det är inte huvudtemat.
– Det är ett mycket laddat ämne. Jag är uppvuxen med islam, så jag vet ju hur det är. Men jag tycker det är kul att utmana lite.

Idriz Idrizi trivs med jobbet på Husbygårdsskolan. Där finns två bibliotek, ett för yngre och ett för äldre, och han ansvarar för båda.
– Jag kan identifiera mig med barnen här, vi har liknande bakgrund. Jag vet hur det är att ha föräldrar som har ett annat modersmål, jag fick ofta hjälpa mina föräldrar att översätta. Vi har också en annan respekt för vuxna, det är stor skillnad från hur det var när jag jobbade i Hammarby sjöstad.

Här ska alla bli läkare eller advokater, bara det bästa är gott nog

Han tycker också att det finns en annan inställning till studier och yrkesval.
– Här ska alla bli läkare eller advokater, bara det bästa är gott nog. Tror att det är så för alla som inte har en självklar plats i samhället. När jag började studera kultur undrade mina föräldrar varför, och när jag dessutom blev vegan fick de en chock. Käket på Balkan är 90 procent kött och lite potatis.

Idriz Idrizi skrattar gott, och han har lätt till skratt. Han gillar sitt jobb och eleverna, men älskar att skriva och drömmer om att kunna skriva på heltid.
– Jag skulle vilja skriva en bestseller, tänk att bara kunna skriva och skapa. Jag ska försöka skriva för vuxna, men jag är inte så bra på gestaltning än.

Så skrattar han igen.
– Men jag är bra på cliff hangers och jag skriver snabbt.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Ungdomens Hus stängt – idrottsförvaltningen tar över

En översyn av hela verksamheten för unga mellan 16-19 år har inletts i Rinkeby-Kista. Ungdomens Hus i Rinkeby är fortfarande stängt och kommer sannolikt inte öppnas i igen.  – Nej, jag tror inte de här lokalerna är lämpliga, säger Stefan Lindström, enhetschef och ansvarig för Ungdomens Hus.

Poesipiloterna – Saber, Khalid, Rayan och Ali

De här fyra killar i årskurs 8 på Enbacksskolan, Saber, Khalid, Rayan och Ali, vill genom poesiläsning vara förebilder och sprida läsglädje! Dikterna kommer från Mona Monasars diktsamling ”Modersmål” som de läste i klassen.

Antal smittade av corona i hela Stockholms län redovisas

Smittskydd Stockholm redovisar antalet smittade personer fördelat per kommun eller stadsdel där de smittade är bosatta. Värst drabbade är stadsdelarna Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta.

Rulltrappan står och hissen är ur funktion i Rinkebys tunnelbana

Det verkar inte finnas något slut på eländet i Rinkebys tunnelbana. Hissen repareras till den 22 november och idag stod alla rulltrappor stilla igen.