I riksdagens entré tar riksdagsledamot Anders Österberg, S, emot en grupp elever från Järva. Det är sjunde gruppen den här månaden.
 – Jag tycker det är viktigt att ta emot alla som vill komma hit, säger han.

Den här gånger är eleverna från årskurs 6 i Akademiska Skolan i Husby. De börjar med att prova hur det känns att ställa sig i talarstolen i entrén och hålla ett improviserat tal. På frågan vad de vet om riksdagen säger en av tjejerna att antalet ledamöter är 349. 
 – All makt utgår härifrån, säger Anders Österberg. Här stiftas landets lagar.

Det märks att Akallas representant i riksdagen är van vid elevbesök och att han är lärare i grunden. Med fast hand visar han eleverna runt; i stora plenisalen, första och andra kammaren i gamla riksdagshuset. Samtidigt förklarar han varför tre kronor är en symbol för Sverige och varför svenska flaggan ser ut som den gör.
 – Korset symboliserar kristendomen, förr i tiden var man mer eller mindre tvungen att tro på den lutherska läran. Men idag har vi religionsfrihet.

Med orden ’fru talman’ inleder man alltid sitt tal

I riksdagens plenisal, med alla 349 stolar, får eleverna känna hur det känns att stå i talarstolen.
 – Med orden ”fru talman” inleder man alltid sitt tal. Här skriker man inte, som i det brittiska parlamentet, utan här talar alla lugnt och stilla.

I någon av riksdagens alla korridorer passerar vi en sal för de kvinnor som varit betydelsefulla i riksdagen. I en annan korridor står byster av alla tidigare statsministrar. Bara män. Där finns även några hjältar från historien avbildade; Folke Bernadotte, Harald Edelstam och Raoul Wallenberg, 

 – Raoul Wallenberg räddade tusentals judar undan nazismen under andra världskriget, säger Anders Österberg. Han räddade dem med risk för sitt eget liv.

Hela besöket avslutas med varm choklad

Hela besöket avslutas med varm choklad i köket nära Anders Österbergs kontorsrum. En av killarna bjuder honom på kex, som han hade med sig i ryggsäcken. Alla småpratar lite runt borden och eleverna har förberett några frågor till riksdagsledamoten. En kille frågar om politikerna tänker förbjuda sjalen för kvinnor.

 – Nej, i Sverige får man tycka vad man vill, tro på vad man vill och älska vem man vill, svarar Anders Österberg.

Kerstin Gustafsson Figueroa

 

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Förorten mot våld lägger ner

Efter tre års arbete mot det dödliga våldet i Sveriges förorter har organisationen Förorten mot våld tagit beslutet att lägga ner sin verksamhet. Bakgrunden till beslutet är inte entydig, men i ett uttalande på sociala medier nämns tid, energi och psykiska påfrestningar. 

Vattenleken i Husbyparken färdig!

Lagom till värmen blev vattenleken i Husbyparken klar. Det sprutar och stänker lite hur som helst och barnen kan själva sätta fart på vattenstrålarna.  – Det är jättekul, sade Ali, 9 år, i plaskblöt t-tröja.

Sommarverksamhet för alla barn på Rinkeby torg

Carl Pettersson, 17, ritar en hage på Rinkeby torg. Han är en av sommarjobbarna som håller igång verksamheten för barn på torget under hela sommarlovet.

Mordförsök i Rinkeby på julaftons kväll

En man utsattes under julaftonskvällen, strax före 19, för ett mordförsök i Rinkeby då han skadades med ett stickvapen. En man kunde strax efter det gripas som misstänkt och är nu anhållen.