Fatuma Abdullahi Mohamed

En dag inne på Medborgarkontoret i Tensta såg Fatuma Abdullahi Mohamed en lapp på väggen som informerade om Brottsofferjouren.
 – Jag blev intresserad och kontaktade dem.

Det var så hennes engagemang började.
– Jag träffar ständigt en massa människor som ställer frågor om olika myndigheter. Eftersom jag talar svenska vänder de sig till mig. Jag behövde lära mig mer.

Först fick hon gå en av Brottsofferjourens egna kurser på ABF inne på Sveavägen i city.
– Vi fick lyssna till flera föreläsningar från olika myndigheter; som polisen, socialtjänsten, Brottsoffermyndigheten. Vi studerade de lagar och regler som gäller.

Sedan september förra året går nu Fatuma Abdullahi Mohamed en kväll i veckan till Brottsofferjourens lokal i Spånga församling.
– Under några timmar kontaktar jag personer som på olika sätt har utsatts för brott. Det kan handla om bedrägerier av olika slag, eller om de har haft inbrott och blivit bestulna. Jag lotsar dem rätt bland myndigheter och organisationer.

Just nu söker jouren fler volontärer

Just nu söker jouren fler volontärer inför vårens utbildning, framförallt personer som har språkkunskaper utöver svenska och engelska. Uppdraget som volontär hos jouren är meriterande i många arbeten.

Fatuma Abdullahi Mohamed är den enda i Västerorts brottsofferjour som talar somaliska, så hon brukar ta de fall där det behövs.
– Det skulle behövas fler frivilliga som talar flera språk, som arabiska, somaliska och tigrinja.

All kontakt med jouren är helt kostnadsfri, och den som söker stöd kan vara anonym. Alla som är verksamma i jourerna har avgett tystnadslöfte. Brottet behöver inte vara polisanmält och det kan ha hänt när eller var som helst.

Arbetet är helt ideellt, ingen ersättning utgår. Men Fatuma Abdullahi Mohamed tycker ändå att hon har tid över för Brottsofferjouren.
– Vet du, det finns studier som visar att de som arbetar som volontärer både lever längre och mår bättre. Alla mår bra av att hjälpa till.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Brottsofferjouren i Västerort är en ideell organisation som erbjuder stöd till brottsoffer, vittnen och anhöriga. Det stöd som erbjuds är.
stödsamtal, via telefon eller vid personliga möten
information om rättsprocessen
information om möjligheterna till ekonomisk ersättning, samt praktisk hjälp med ansökan
stöd i samband med polisanmälan, förhör och rättegång

 Under 2019 hade Brottsofferjouren kontakt med över 1500 brottsutsatta, varav 446 personer från områdena Rinkeby – Kista och Spånga – Tensta.

Läs mer här.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Rädda gårdarna på Järvafältet

Norra Järva stadsdelsråd har haft styrelsemöte. Som revisor borde jag kanske varit med, men mina digitala muskler räckte inte till för att delta i videosammankomsten, så jag fick nöja mig med att efteråt ta del av minnesanteckningarna.

Snart är nattfotbollen igång igen

AIF Kista öppnade upp hallarna för nattfotbollen i helgen för att förebygga eventuella oroligheter i området i samband med hot om koranbränning.   – Vi ansåg att det var en bra möjlighet att locka ungdomarna till nattfotbollen som handlar om gemenskap och hälsa, säger AIF Kistas lagkapten Ducale.  

Tenstasegern som blev viral

Värsta frisparken! I slutminuterna såg Khadar Gustavo till att BK Bussenhus besegrade Åkeshov IoFK med en perfekt placerad boll i krysset. Frisparken uppmärksammades av Fotbollskanalen och har visats tusentals gånger.

Sarah och Rayana gläds åt sommarens tjejläger

Tillsammans med Healthy Women och Kista SC får unga tjejer i Järva chansen att åka på tjejläger till Vässarö, som ligger en timme utanför Stockholm. Evenemanget äger rum under fyra dagar med start från och med den 22 Juli. – Det kommer att bli många roliga aktiviteter och vi får möjlighet att umgås, säger Susan Dahlbeck, grundare för Healhty Women.