Jag har nu sett samtliga avsnitt av SVT:s serie Kalifat. Den är som helhet välspelad och välgjord, många väldiga bra skådespelarinsatser. Men, för det finns ett stort MEN, vad blir resultatet av serien?

Jo, alla de som redan tidigare var skiträdda för muslimer förstärks i sin rädsla. Och de som kanske var tveksamma, och inte visste riktigt, har nu fattat att IS finns överallt. Även den trevligaste snubben, som talar utan brytning, är nog egentligen en mördare. Och den vackra tjejen i hijab, vad är det hon döljer?

Och den vackra tjejen i hijab, vad är det hon döljer?

Jag har följt diskussionen om serien i media. Kritik har framförts att vanliga muslimer inte finns med. Andra invänder att en teveserie kan ju inte visa hur ALLA muslimer är. Nej, såklart är det så. Men om bilden i media redan är ensidig, om muslimer nästan uteslutande förekommer i samband med terrorism och förtryck, och fientligheten och hatbrotten mot muslimer i samhället ökar, då är det väl ändå ett problem?

I serien är muslimer antingen sekulära eller fundamentalister, var är de andra? Den stora, stora majoriteten av troende muslimer som anser att IS är fruktansvärt och inte har något med religionen att göra.

Vi sysslar inte med viktiga budskap

I en krönika i DN kritiserade Saeed Alnahhal serien för att förstärka stereotyperna om muslimer. Även om han förmodade att ”serien skulle leverera några viktiga budskap” som kunde avskräcka människor i Sverige att lockas till IS. Ordet ”budskap” triggade naturligtvis igång SVT Dramas programchef Anna Croneman, som svarade ”vi sysslar inte med viktiga budskap”. Nä, eller hur? Det är precis det ni gör, vare sig ni vill det eller inte.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Foto: Petrus Olsson /Crosby/SVT

Sista avsnittet i serien Kalifat sänds ikväll, söndag, 21.00 i SVT1.
Hela serien finns på SVT play.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Nu invigs Husbys nya scen

Ikväll invigs Stadsteaterns och Kulturskolans nya scen i Husby och Melody Farshins Mizeria har premiär som teaterföreställning. – Vi ska skapa kultur som är relevant för de som bor här, säger Olof Hansson som är teaterns konstnärliga ledare.

Gå bara, del 15: Fort, fort härifrån

Det här är del 15 i Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong Gå bara. Abdi kan äntligen lämna Malta och flyga långt bort från alla de svårigheter som resan hittills inneburit. Men han vet ingenting om målet. Det visar sig vara kallt.

”Jag sade att jag bodde i Spånga”

Jag blev riktigt less idag på någon som sade just ”ghetto” om Järva i en diskussion. Förklarade att det kallas för ”blemish of place”, att du upprätthåller ett rykte som dömer ut en hel plats och alla som bor där.

Trauman bärs mellan generationer som en familjetradition

Föreställ dig ett svart hål i rymden. Vid dess kant, händelsehorisonten, upphör allting. Innanför händelsehorisonten finns singulariteten, en plats i ett svart hål bortom allt. Det svindlar obehagligt, känns svårt att få luft. I den känslan utspelar sig Balsam Karams senaste roman.