Stenhård politisk rap från Rinkeby finns nu representerad i Swedish Music Hall Of Fame sedan Infinite Mass valdes in i sällskap med andra storheter som Georg Riedel och Karin Dreijer. Infinite Mass tackade sina fans för att ha tagit dem dit de är idag.

Rinkebyrapparna Infinite Mass har blivit invalda i Swedish Music Hall Of Fame 2020. Utmärkelsen syftar till att samla svensk populärmusik och hylla dem som haft ett betydande inflytande över dess utveckling. Musikjournalisten och jurymedlemmen Fredrik Strage läste upp motiveringen på Swedish Music Hall Of Fame’s digitala presskonferens på fredagsmorgonen. 

Föregångare till dagens gangsterrap

“1992 arrangerades rap-SM på Cirkus i Stockholm. Etta blev Infinite Mass. De gjorde stenhård politisk rap och blev kända i filmen “Sökarna” där de framförde sin omdebatterade hit “Shoot the racist”, en reaktion på alla gånger de fått stryk för sin hudfärg. Gruppens sound skiftade från amerikansk östkust till västkust på debutalbumet “The inifinite patio” 1995 och uppföljaren “Alwayz somethang” två år senare. 

Influerade av sjuttiotalsfunk som Parliament skapade Infinite Mass gungande grooves med iskalla syntar och stöddiga texter som gjorde Rinkeby till det nya Compton. Rodrigo Pencheff, Amir Chamdin och Bechir Eklund samlade också ett hårt svängande liveband som flörtade med rock, electro och reggae i låtar som “Bullet” och “No 1 svartskalle”. Infinite Mass är banbrytare inom svensk hiphop och föregångare till dagens gangsterrap.”

Infinite Mass kommenterade utmärkelsen på bandets facebooksida. De skriver att de är hedrade och tacksamma över det sällsynta privilegie som ett sådant offentligt erkännande innebär. De tackar sina fans och skriver att det är genom sin kärlek till fansen och till musiken som de har kommit dit de är idag.

Kommer att fortsätta ge ut ny musik under de kommande åren

Infinite Mass har varit verksamma på den svenska rapscenen sedan början av 90-talet och medlemmarna medverkade tidigare i år i den hyllade dokumentären Älskade Husby. Deras senaste singel Take It Back släpptes så sent som i februari 2020 och i sitt facebookuttalande meddelar Infinite Mass att de kommer att fortsätta ge ut ny musik under de kommande åren.

På Axbyplan i Rinkeby finns en hyllning till Infinite Mass i form av en gatuskylt. Skylten är ett verk av  konstnären Tony Lorenzi som 2014 satte upp den och flera andra skyltar med namn på svenska hiphopartister på olika ställen i Stockholm.

Övriga nio som valts in i Swedish Music Hall Of Fame 2020 är Pugh Rogefeldt, Lill Lindfors, Håkan Hellström, Povel Ramel, Tant Strul, Karin Dreijer, Georg Riedel, Ingela ”Pling” Forsman och Max Martin.

Anna Nygård
Foto, Infinite Mass: Nina Varumo
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Cykelvägen mot Barkarby och Kallhäll öppnar igen

På måndag den 2 november öppnar gång- och cykelvägen mellan Spånga och Kallhäll. Vägen har varit avstängd i flera omgångar de senaste åren och under hela sommaren och hösten 2020.

Regeringen ger grönt ljus för utomhusaktiviteter

Regeringen har godkänt all aktivitet utomhus som sker med avstånd. Det är ett mycket viktigt besked för Järva. Därför kan bland annat Rinkeby Run nu anordna en rad utomhusaktiviteter som skid- och skridskoåkning. 

Nu tar Nimo över serveringen i Tensta konsthall

Första dagen serverades morots- och pumpasoppa med somaliskt majsbröd.  – Imorgon blir det falafel och grillad halloumi. En annan dag grillspett och ris på somaliskt vis, säger Nimo Mohamed, som driver NIMOS KÖK i Tensta konsthall.

”Parabolernas funktion och förorten skulle bli som ett museum”

I Järva Folkets Park på Eggeby Gård fortsätter man att ställa ut konstnärer med anknytning till Järvafältet. Den sjätte juli hade Marcello Lentini vernissage.