Jag har nu sett samtliga avsnitt av SVT:s serie Kalifat. Den är som helhet välspelad och välgjord, många väldiga bra skådespelarinsatser. Men, för det finns ett stort MEN, vad blir resultatet av serien?

Jo, alla de som redan tidigare var skiträdda för muslimer förstärks i sin rädsla. Och de som kanske var tveksamma, och inte visste riktigt, har nu fattat att IS finns överallt. Även den trevligaste snubben, som talar utan brytning, är nog egentligen en mördare. Och den vackra tjejen i hijab, vad är det hon döljer?

Och den vackra tjejen i hijab, vad är det hon döljer?

Jag har följt diskussionen om serien i media. Kritik har framförts att vanliga muslimer inte finns med. Andra invänder att en teveserie kan ju inte visa hur ALLA muslimer är. Nej, såklart är det så. Men om bilden i media redan är ensidig, om muslimer nästan uteslutande förekommer i samband med terrorism och förtryck, och fientligheten och hatbrotten mot muslimer i samhället ökar, då är det väl ändå ett problem?

I serien är muslimer antingen sekulära eller fundamentalister, var är de andra? Den stora, stora majoriteten av troende muslimer som anser att IS är fruktansvärt och inte har något med religionen att göra.

Vi sysslar inte med viktiga budskap

I en krönika i DN kritiserade Saeed Alnahhal serien för att förstärka stereotyperna om muslimer. Även om han förmodade att ”serien skulle leverera några viktiga budskap” som kunde avskräcka människor i Sverige att lockas till IS. Ordet ”budskap” triggade naturligtvis igång SVT Dramas programchef Anna Croneman, som svarade ”vi sysslar inte med viktiga budskap”. Nä, eller hur? Det är precis det ni gör, vare sig ni vill det eller inte.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Foto: Petrus Olsson /Crosby/SVT

Sista avsnittet i serien Kalifat sänds ikväll, söndag, 21.00 i SVT1.
Hela serien finns på SVT play.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Att skrika till man blir hes

Att skrika till man blir hes. Att skrika till man till slut tappar rösten. Att leva i en nationell kris så pass länge att ett undantagstillstånd är en normaliserad vardag.

Nationalmuseum vill vara ett museum för alla

På Nationalmuseum visas mer än 5000 målningar och konstföremål. Bland de svenska målningarna finns två som föreställer människor med afrikanskt ursprung. – Vi vill vara ett museum för alla, representation är viktigt, säger Anna Jansson, konsthistoriker och kommunikatör på Nationalmuseum.

Reactor är nästa offer för rivningshysterin

Nu är vi där igen. Ännu en fungerande verksamhet ska läggas ner,…

Järvafältets bortglömda historia

Vad var Järvafältet före betongen? Historiens eko hörs ännu genom modernismen. I den medeltida Spånga kyrka, strax utanför Tensta centrum och med utsikt mot Rinkeby, ligger flera viktiga personer i svensk historia begravda som även satt sin prägel på närområdet.