Jag har nu sett samtliga avsnitt av SVT:s serie Kalifat. Den är som helhet välspelad och välgjord, många väldiga bra skådespelarinsatser. Men, för det finns ett stort MEN, vad blir resultatet av serien?

Jo, alla de som redan tidigare var skiträdda för muslimer förstärks i sin rädsla. Och de som kanske var tveksamma, och inte visste riktigt, har nu fattat att IS finns överallt. Även den trevligaste snubben, som talar utan brytning, är nog egentligen en mördare. Och den vackra tjejen i hijab, vad är det hon döljer?

Och den vackra tjejen i hijab, vad är det hon döljer?

Jag har följt diskussionen om serien i media. Kritik har framförts att vanliga muslimer inte finns med. Andra invänder att en teveserie kan ju inte visa hur ALLA muslimer är. Nej, såklart är det så. Men om bilden i media redan är ensidig, om muslimer nästan uteslutande förekommer i samband med terrorism och förtryck, och fientligheten och hatbrotten mot muslimer i samhället ökar, då är det väl ändå ett problem?

I serien är muslimer antingen sekulära eller fundamentalister, var är de andra? Den stora, stora majoriteten av troende muslimer som anser att IS är fruktansvärt och inte har något med religionen att göra.

Vi sysslar inte med viktiga budskap

I en krönika i DN kritiserade Saeed Alnahhal serien för att förstärka stereotyperna om muslimer. Även om han förmodade att ”serien skulle leverera några viktiga budskap” som kunde avskräcka människor i Sverige att lockas till IS. Ordet ”budskap” triggade naturligtvis igång SVT Dramas programchef Anna Croneman, som svarade ”vi sysslar inte med viktiga budskap”. Nä, eller hur? Det är precis det ni gör, vare sig ni vill det eller inte.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Foto: Petrus Olsson /Crosby/SVT

Sista avsnittet i serien Kalifat sänds ikväll, söndag, 21.00 i SVT1.
Hela serien finns på SVT play.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Samlingsplatser måste vi vara rädda om

När det talas om förorten framställs den som det betonggrå miljonsamhället. Är det bland andra Husby utanför Stockholm man talar om hela tiden, och som inte har någon framtid? Eller är det den färgglada förorten vid Järvafältet som byggdes på 1970-talet?

Med andra ord – ett mästerverk

Yasin är tillbaka med ett efterlängtat album. Nu är masken av och vi får en glimt av den riktiga Yasin. Sårbar, borttappad i sina sorger men även om hans väg tillbaka till toppen.

Ett lästips i coronans tid

Vad gör man i denna bistra tid av isolering? Man kan ju läsa! Och när jag råkade se att Lena Andersson skrev i DN att Maj Sjöwall och Per Wahlöö i sin serie Roman om ett brott, propagerade för att Sverige skulle bli ett DDR-samhälle, fick det mig att rota fram alla tio böckerna och läsa om dem i ett svep. Och väldigt lägligt kunde jag fortsätta med nyutkomna Boken om Beck och Sjöwall Wahlöö och tiden som for, av Johan Erlandsson.

Poesipiloter och bokdansande skola får Läsplogen 2021

På världsbokdagen den 23 april delas läsfrämjarpriset Läsplogen ut för första gången. Priset delas lika mellan Elinsborgsskolans biblioteksråd och poesipiloterna Saber Ibrahim, Khalid Ali Dahir, Rayan Imam och Ali Mohamed i årskurs 8 på Enbacksskolan.