Somaliska akademiker visade tillsammans med Rinkeby Folkets Hus filmen Dhalinyaro. Filmens titel betyder ungdom på somaliska och den handlar om tre tonårstjejers uppväxt. Berättelsen speglar Djiboutis samhälle och hela dess komplexitet.

Filmen Dhalinyaro från 2019, i regi av Lula Ali Ismail är den första filmen som producerats i Djibouti av en djiboutisk regissör.

 – Helgens biovisning var till för att samla unga som ville se en film ur CinemAfricas årliga program. Rinkeby Folkets hus och Somaliska akademiker kunde därmed bjuda in unga, där vi hade möjlighet att diskutera de ämnen som togs upp i filmen. Det handlade om kulturella normer, utbildning, skam och samhörighet, sade Ikran Farah, aktiv medlem i kommunikationsteamet hos Somaliska Akademiker Stockholm. 

Det blev en trevlig lördagkväll för ungefär 20 gäster, med pizza, popcorn och intressanta diskussioner.
– Syftet med lördagens tema var att visa en film som representerar somalier, sade Ikran Farah.

Somaliska Akademiker är en ideell förening som finns i olika delar av Sverige. De vill inspirera fler somaliska ungdomar att utbilda sig och vara förebilder för dem.

Krista Sirviö
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Skolpromenader numera bara från Tensta Centrum

Det här var sista veckan som Idrottsmammor gått skolpromenader från Rinkebyterassen och Hjulsta torg. Från och med imorgon, den 11 maj, är det bara från Tensta Centrum som det går skolpromenader.

Viktigt att delta i klimatmarschen i Rinkeby!

Mitt under toppmötet i Madrid om klimatet kommer skolungdomarna i Fridays For Future (FFF) ordna en klimatmarsch i Rinkeby. Det är samling 12.00 i Norra Stadsparken, nära Rinkeby torg. Norra Järva Stadsdelsråd uppmanar alla Järvabor att delta.

Tvåorna tar ett fast grepp om 2021

2020 blev Jonis Serry från Rinkeby tvåa i Tensta Rinkeby Grass Run bakom kompisen från Rinkeby, Janis Constantin. Bland tjejerna blev Johanna Granhällen från Bromsten tvåa bakom de tre senaste årens suverän, Elena Osokina från Akalla.

Åke Hodell var en poet som gjorde motstånd med ord, ord, ord, ord

Hur gör man en konstutställning om en poet? Kan man ens göra det?  Utställningen Motstånd om Åke Hodells konkreta poesi visar att det går alldeles utmärkt. Orden och bokstäverna klättrar längs golv och väggar i Tensta konsthall.