Boka två tisdagskvällar i januari. Då sänder SVT en dokumentär i två delar om orten. Det handlar om första generationen unga som växte upp i Husby i början av 1990-talet.

Det är Maud Nycander och Marianne Gustavsson som gjort filmerna om Soledad, Facundo, Bahar, Josselin och Mattias. Kompisarna som hängde på Fryshuset, lyssnade på hiphop och bodde i Husby.

Vi ville göra en film om det tidiga 90-talet, första generationens barn från miljonprogrammet som växte upp till tonåringar. De som då identifierade sig med den nya hiphopkulturen är idag medelålders. Det här är en berättelse om deras liv”, säger Marianne Gustavsson och Maud Nycander i ett pressmeddelande.

För påfallande många har det gått bra, trots att de flesta hade en tuff uppväxt

Fotografen Maud Nycander tog tusentals bilder av ungdomarna som hängde på Fryshuset i början på 1990-talet. Idén till filmen föddes för ett par år sedan när Soledad Alarcón, en av tjejerna från Husby, sökte upp Maud för att titta på bilderna, hon vill visa dem för sin dotter. Det har gått mer än 25 år sedan bilderna togs, och när Soledad bläddrar bland bilderna kommer berättelserna. För påfallande många har det gått bra, trots att de flesta hade en tuff uppväxt.

Del 1: Älskade Husby – I skuggan av hiphopen.
Tisdagen den 14 januari, kl 21:00 i SVT1
Del 2: Älskade Husby – Återträffen. Tisdagen 21 januari, kl 21:00 i SVT1

Bilder: Maud Nycander
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Gå bara, del 9: Libyen

Det här är del 9 i Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong Gå bara. Mardrömsresan genom öknen är över, men det som väntar i Libyen är mycket värre än vad Abdi kunnat föreställa sig.

Gå bara, del 11: Medelhavet – En gravplats utan minnesmärken

Det här är del 11 i Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong Gå bara. Vägen bort från helvetet i Libyen går över Medelhavet. I en liten överlastad båt reser Abdi tillsammans med 30 andra på stormiga vågor, över dödens hav, mot Europa.

Mizeria, del 11: MVG-barn och champion med becknarväska

Gruppbilden vi tog för bara några månader sen innehåller flera döda ansikten. En efter en. Ingenting händer. En nyhetsrubrik. En begravning. Sen är det över. Nästa klipps. En till begravning. Jag är så trött på det här. Mizeria är Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong som publiceras med ett avsnitt varje dag. 

Tre systrar på Tensta konsthall

På Tensta konsthall finns ett ljud- och videoverk av Tanja Muravskaja. Två teveskärmar visar två unga kvinnor som pratar i mun på varandra. Konstverkets titel ”Tre systrar” är inspirerad av Tjechov och den tredje ”systern” är konstnären själv.