Boka två tisdagskvällar i januari. Då sänder SVT en dokumentär i två delar om orten. Det handlar om första generationen unga som växte upp i Husby i början av 1990-talet.

Det är Maud Nycander och Marianne Gustavsson som gjort filmerna om Soledad, Facundo, Bahar, Josselin och Mattias. Kompisarna som hängde på Fryshuset, lyssnade på hiphop och bodde i Husby.

Vi ville göra en film om det tidiga 90-talet, första generationens barn från miljonprogrammet som växte upp till tonåringar. De som då identifierade sig med den nya hiphopkulturen är idag medelålders. Det här är en berättelse om deras liv”, säger Marianne Gustavsson och Maud Nycander i ett pressmeddelande.

För påfallande många har det gått bra, trots att de flesta hade en tuff uppväxt

Fotografen Maud Nycander tog tusentals bilder av ungdomarna som hängde på Fryshuset i början på 1990-talet. Idén till filmen föddes för ett par år sedan när Soledad Alarcón, en av tjejerna från Husby, sökte upp Maud för att titta på bilderna, hon vill visa dem för sin dotter. Det har gått mer än 25 år sedan bilderna togs, och när Soledad bläddrar bland bilderna kommer berättelserna. För påfallande många har det gått bra, trots att de flesta hade en tuff uppväxt.

Del 1: Älskade Husby – I skuggan av hiphopen.
Tisdagen den 14 januari, kl 21:00 i SVT1
Del 2: Älskade Husby – Återträffen. Tisdagen 21 januari, kl 21:00 i SVT1

Bilder: Maud Nycander
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Nya kurser för unga poeter och konstnärer

Tensta konsthall kommer under hösten hålla två konstutbildningar för unga från gymnasieåldern upp till 25 år. – Poesin som konstform har en superviktig roll i samhället, säger poeten Nawroz Zakholy som leder en av kurserna.

Gunilla skriver boken när Rinkeby fyller 50 år

Nästa år är det 50 år sedan Rinkeby torg invigdes. Lika länge har Gunilla Lundgren arbetat i Rinkeby och det är hon som, tillsammans med många rinkebybor, skriver boken om Rinkebys jubileum. – Det var Rinkeby som gjorde mig till författare.

Om dagens invandrarpolitik och Agda Rössel

Vad skulle Agda tycka om dagens flyktingpolitik? Jag hörde i radion en trettonårig tjej, född och uppvuxen i Sverige. Hon berättade att hon skulle utvisas till Uzbekistan tillsammans med sin familj. I beslutet står med hänvisning till barnkonventionen att hon för sitt eget bästa borde få stanna, men i nästa stycke får Sveriges intresse att hålla borta ”illegala personer” övertrumfa barnkonventionen.

Cherrie får Stockholms stads hederspris 2019

Cherrie, eller Sherihan Hersi, får ett av Stockholms stads hederspris 2019. Hon ”har en stämma som smeker betongen” heter det i prismotiveringen.