Inga Harnesk
Inga Harnesk

De äldre, dit jag hör, skall hålla sig undan. I gengäld får de en mängd erbjudanden om hjälp med sådant de inte själva kan, får eller bör göra, som det här med att handla mat. Olika slags vård- och tandläkartider avbokas.

Många äldre i orten känner sig pigga och brukar delta i olika slags verksamheter både lokalt och regionalt. De brukar själva ställa upp som volontärer i alla möjliga sammanhang. Jag har hört olika kommentarer från några som vägrar lyda diverse råd till oss. Jag skall inte skriva vad de försvarar sig med och leda andra i frestelsen att strunta i alla råd.

För min del lyder jag: man har inget försvar när barn och vänner säger åt en att vara försiktig

För min del lyder jag: man har inget försvar inför barn och vänner som säger åt en att vara försiktig. Man blir bara till besvär ifall det skulle bli strul och man vill ju inte bidra med eventuell smitta.

Men helt praktiskt då? Någon handlar mat åt dig. Hur betalar du det? ”Det går bra att swisha – har du swish?” frågade en av volontärerna i morse. ”Nej”, var svaret. Det resulterade i ett bollande med olika knep. Kan säkert lösas på olika sätt. Inköpslista som betalas i slutet av månaden? Större belopp som volontären kan ha till handa? Det löser sig. Corona får säkert fler att anpassa sig till ett digitalt och kontantlöst samhälle.

Vi stod långt ifrån varann när vi pratade och ingen nös

Röster idag: En av mina äldre klubbkamrater var rädd att det här isolerade livet skulle påverka oss psykiskt. En annan jag mötte, när jag postade ett gratulationskort till en 99-åring, sa att han och hans fru inte oroade sig särskilt mycket och levde i stort sett som vanligt, men att våra roliga program ju är inställda. Vi stod långt ifrån varann när vi pratade och ingen nös. I ett sms skrev min högst aktiva konstutställande väninna på slutet: ”Utmärkt ’gratistillfälle’ att hugga tag i sådant som man annars inte hinner med”.

Har inte lyssnat på TV-nyheterna än idag, men det finns säkert mer de ansträngda ansvariga vill lära oss. Därefter gäller avkopplande favoritprogram eller radiokonserter för oss som gör vår plikt att hålla oss undan. Promenera kan en del av oss också.

Sedan läste jag att den unge mannen som sköts i Hjulsta har avlidit. Där räcker inga ord. Tankarna går till alla inblandade.

Inga Harnesk
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Vad ska SD hitta på nu?

Sverigedemokraterna har under många år framgångsrikt satsat på kriminalpolitiken. Men vad ska de satsa på nu, när den nuvarande regeringen lagt ner mer resurser på kriminalpolitiska insatser än vad som skett de senaste 30 åren? Och när regeringen dessutom lyckats kombinera det med en lite tur (encrochat) och redan nu uppnått framgångar i kampen mot den organiserade brottsligheten. Vad ska SD hitta på nu?

Julen kommer nog i år också, men less is more

Fick just låna ett par julgardiner av en granne för att värma upp det vita asketiska hemmet inför julhelgen. Annars har det aldrig varit min grej att pynta. Det brukar räcka med några ljus och grankvistar som sprider doft. Barnens dagisprylar för jul från förra seklet åker fram. Men nu fick jag önskemål om lite mer stämningsskapande effekt.

Sverige ska inte bli en fristad för högerextremister

Det är obehagligt att medlemmar från det högerextrema partiet Stram kurs dök upp i Rinkeby centrum för bränna upp Koranen. Extremisterna vill sprida hot inte bara i Järva, utan i hela Sverige.

Barndomsminnen från världens by

Vilken gåva att få växa upp i orten och faktiskt se det riktiga livet. Åren har gått men än idag har jag en massa härliga matminnen från barndomen som flashar förbi. Vad vore livet utan den irakiska grytan som puttrade på spisen och alla korantexter som prydde väggarna? Vad vore livet utan den polska soppan och de turkiska pirogerna? Vad vore livet utan jordnötsmackorna hos min bästa kompis i fjärde klass?