Mårten Westberg

Jag är vaccinerad. Jag blir nästan aldrig sjuk och ingen i min familj får någonsin influensa. Vi tror att vi är naturligt immuna. Ändå vaccinerar vi oss allihop, för vi vill inte sprida sjukdomen vidare till någon med sämre motståndskraft. Någon som kanske dör. 

 Nu kommer Delta-varianten av viruset. Vad jag förstår är den dubbelt så smittsam som den gamla coronan. Washington Post skriver att R-talet är 5. Varje smittad person smittar ner fem andra. Dessutom är den mycket värre för yngre än den gamla coronan.  

 Hittills har corona varit mycket dödligare bland svarta än vita svenskar. Jag tror inte Delta-varianten kommer vara rättvisare, men skillnaden är förstås inte hudfärgen. Det är klass. Överklassen cyklar till jobbet och blir friskare av det. Eller så tar de bilen och slipper trängas på bussen. De kan också i mycket högre grad arbeta hemifrån.

De som måste tar buss 179 och blir smittade på vägen till jobbet.

Skillnaderna gäller även vaccinationer. De med höga inkomster vaccinerar sig i mycket större utsträckning än dem som har lägre löner.

Många blir lurade av konspirationsteorier

Många blir lurade av konspirationsteorier som att man blir magnetisk av att vaccinet. När jag såg den videon på Facebook så gick jag bort till kylskåpet, drog loss en magnet och satte den på plåstret. Självklart ramlade magneten av. Att magneten satt kvar i videon på Facebook beror förstås på att de har satt klister på den. Den tog det två sekunder att motbevisa.  

Lite svårare är teorin om att Bill Gates inte har stoppat miljoner små, små microchip i vaccinet. Men det vore samtidigt rätt fantastiskt. Att skapa så små microchip vore en vetenskaplig sensation värdig Nobelpriset. Dyrt vore det också. Så många microchip har inte ens Microsoft råd att producera. Nästa fråga är vad Bill Gates nu ska ha miljarders miljarder små microchip i folks kroppar till. Ett microchip fungerar ju bara i en dator med el i. Utanför datorn är microchipet inte kraftfullare än en skruv eller en blyertspenna. Att den här konspirationsteorin handlar just om microchip snarare än blyertspennor är nog ingen slump. De som hittar på sånt här krafs, och de som tror på det, är folk som tycker att datorer är mystiska saker. Därför tror de att Bill Gates sprutar miljoner små microchip i armen på oss. Så urbota dumt!

När det regnar blir prästen och imamen lika blöta som du och jag

En mindre lustig bortförklaring läste jag i Dagens Nyheter. Reportern var vid Ahmed Abdirahmans fantastiska initiativ att ställa en vaccin-buss vid Järva Filmfestival. Då säger en tenstabo att ”Gud skyddar mig”. Det gör mig arg, för det får alla troende att framstå som mindre kloka. När det regnar blir prästen och imamen lika blöta som du och jag. Religion är inte ett klädesplagg och religion är inte ett vaccin. Att många i Järva är troende skyddade knappast i den första vändan. Här dog fler än någon annanstans i Sverige, så varför skulle då gud skydda dig mot den mycket aggressivare Delta-varianten?  

Om 90 procent av järvaborna vaccinerar sig innan Deltaversionen hinner hit, och 90 procent av de ovaccinerade klarar sig undan med lindriga symptom så är det ändå 900 järvabor som riskerar att hamna på akuten och kanske dö.  

Det finns bara en sak att göra. Vaccinera dig, och gör det idag!

Mårten Westberg
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Galdem A Talk är du!

Tjejer… Är ni redo? Så lyder vårt intro till varje Galdem A…

Nu är det nog

Demonstrationerna och protesterna som pågår i världen just nu är inte enbart för mordet på George Floyd i USA. Utan det är för nu var det droppen. Hur ofta ska detta ske utan att vi ska se en förändring? När blev det okej att ta en svart människas liv?

Jag slog näven i bordet hos Gunvor

Har nu klarat av att koka sex liter indisk linssoppa. Inte helt…

Vilken förlust av gemenskap och kunskap!

Det är så skönt att rensa undan allt man inte använder längre. För min del handlar det inte längre om kläder, utan mera om prylar som köksredskap, väskor, idrottsutrustning, porslin och prydnader och till och med tavlor. Jag vill spara plats och energi åt annat som jag är rädd om.