Mårten Westberg

Jag är vaccinerad. Jag blir nästan aldrig sjuk och ingen i min familj får någonsin influensa. Vi tror att vi är naturligt immuna. Ändå vaccinerar vi oss allihop, för vi vill inte sprida sjukdomen vidare till någon med sämre motståndskraft. Någon som kanske dör. 

 Nu kommer Delta-varianten av viruset. Vad jag förstår är den dubbelt så smittsam som den gamla coronan. Washington Post skriver att R-talet är 5. Varje smittad person smittar ner fem andra. Dessutom är den mycket värre för yngre än den gamla coronan.  

 Hittills har corona varit mycket dödligare bland svarta än vita svenskar. Jag tror inte Delta-varianten kommer vara rättvisare, men skillnaden är förstås inte hudfärgen. Det är klass. Överklassen cyklar till jobbet och blir friskare av det. Eller så tar de bilen och slipper trängas på bussen. De kan också i mycket högre grad arbeta hemifrån.

De som måste tar buss 179 och blir smittade på vägen till jobbet.

Skillnaderna gäller även vaccinationer. De med höga inkomster vaccinerar sig i mycket större utsträckning än dem som har lägre löner.

Många blir lurade av konspirationsteorier

Många blir lurade av konspirationsteorier som att man blir magnetisk av att vaccinet. När jag såg den videon på Facebook så gick jag bort till kylskåpet, drog loss en magnet och satte den på plåstret. Självklart ramlade magneten av. Att magneten satt kvar i videon på Facebook beror förstås på att de har satt klister på den. Den tog det två sekunder att motbevisa.  

Lite svårare är teorin om att Bill Gates inte har stoppat miljoner små, små microchip i vaccinet. Men det vore samtidigt rätt fantastiskt. Att skapa så små microchip vore en vetenskaplig sensation värdig Nobelpriset. Dyrt vore det också. Så många microchip har inte ens Microsoft råd att producera. Nästa fråga är vad Bill Gates nu ska ha miljarders miljarder små microchip i folks kroppar till. Ett microchip fungerar ju bara i en dator med el i. Utanför datorn är microchipet inte kraftfullare än en skruv eller en blyertspenna. Att den här konspirationsteorin handlar just om microchip snarare än blyertspennor är nog ingen slump. De som hittar på sånt här krafs, och de som tror på det, är folk som tycker att datorer är mystiska saker. Därför tror de att Bill Gates sprutar miljoner små microchip i armen på oss. Så urbota dumt!

När det regnar blir prästen och imamen lika blöta som du och jag

En mindre lustig bortförklaring läste jag i Dagens Nyheter. Reportern var vid Ahmed Abdirahmans fantastiska initiativ att ställa en vaccin-buss vid Järva Filmfestival. Då säger en tenstabo att ”Gud skyddar mig”. Det gör mig arg, för det får alla troende att framstå som mindre kloka. När det regnar blir prästen och imamen lika blöta som du och jag. Religion är inte ett klädesplagg och religion är inte ett vaccin. Att många i Järva är troende skyddade knappast i den första vändan. Här dog fler än någon annanstans i Sverige, så varför skulle då gud skydda dig mot den mycket aggressivare Delta-varianten?  

Om 90 procent av järvaborna vaccinerar sig innan Deltaversionen hinner hit, och 90 procent av de ovaccinerade klarar sig undan med lindriga symptom så är det ändå 900 järvabor som riskerar att hamna på akuten och kanske dö.  

Det finns bara en sak att göra. Vaccinera dig, och gör det idag!

Mårten Westberg
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

En hälsning från Inga en regnig nationaldag

Regn och blåst denna vackra vårdag. Läser andras åsikter om allt mellan himmel och jord i mina papperstidningar. Blir så glad om någon tycker som jag och tacksam om någon lyckas förklara något som får mig att se saker från fler håll. Vi har ju så olika utgångslägen alla människor, till och med i vårt eget lilla samhälle. Allt beror inte på pandemin.

Damberg lägger skulden på de minst privilegierade

När Damberg i en intervju i Aftonbladet anger att grundorsaken till att kriminaliteten växer i samhället är en växande segregation som bland annat beror på att för många invandrare har bosatt sig i samma områden, är sveket mot den del av Sveriges befolkning som har bakgrund från andra länder fullständigt.

Ett medvetet beslut för att slå sönder Folkets Husby

Det har nog aldrig funnits ett tydligare exempel på hur man medvetet arbetar för att undergräva och slå sönder möjligheterna till lokal social mobilisering, än det nämndens moderate ordförande visar prov på i relationen till Folkets Husby.

Polisen borde kyssa dina fötter, Said Ali!

Jag har känt Said Ali i över tio år. Det finns bara en enda anledning för polisen att stoppa honom och det vore för att kyssa hans fötter.