Ibrahim Bouraleh och en Rinkebykille vid namn Hassan, som arbetar på Svevia för att bygga om Rinkeby allé.

Här kommer moskén att byggas. Om allt går som planerat sätter NCC igång senast i december.
Ibrahim Bouraleh är ansvarig för Rinkebymoskén, som nu har både tillstånd och pengar för att moskén ska bli verklighet.

Redan 2010 hade Islamiska förbundet i Järva fått klartecken att bygga moskén. Men projektet har dragit ut på tiden. Det har saknats pengar. Först var det meningen att de skulle bygga med hjälp av ekonomiska bidrag från utlandet.
– Vi hade tillstånd från svenska finansdepartementet att få ta emot donationer från Gulfstaterna, säger Ibrahim Bouraleh. Men nya regler gör det i praktiken omöjligt numera.

Flera moskéer i Sverige har finansierats med hjälp av pengar från Saudiarabien. Men de muslimska församlingarna menar att det behöver inte betyda att saudierna har något inflytande över verksamheten.

Ser ni några moraliska och politiska problem med att ta emot stora summor pengar från stater som är långt ifrån demokratiska?
– Ja, därför har vi beslutat att inte ta emot ekonomiskt stöd från Saudiarabien, utan enbart från organisationer, stiftelser och privata donationer. Förhoppningen är att vår moské kommer att betalas med pengar insamlade här i Sverige.

Målet är att hitta 8000 personer

Rinkebymoskéns insamlingsstiftelse, som Ibrahim Bouraleh är vice ordförande för, har startat en stor insamlingskampanj.  Målet är att hitta 8000 personer som är beredda att bidra med en tusenlapp i månaden i ett år. Över 20 000 reklambroschyrer har stiftelsen delat ut. De flesta i Rinkeby, Tensta och Hjulsta, men även i Vivalla i Örebro, Angered i Göteborg och Rosengård i Malmö. Ställen där det bor många muslimer, som kan tänkas ge moskébygget sitt stöd.
– Vi är säkra på att det finns potential för att bygga moskén med pengar enbart från Sverige.
Svensk Insamlingskontroll har godkänt att Rinkebymoskéns insamlingsstiftelse får använda ett så kallat 90-konto. Det är ett sjusiffrigt bankgiro- och plusgirokonto, som visar att organisationen uppfyller högt ställda krav. Det är en kvalitetsstämpel för seriösa insamlingar.

NCC bygger när det finns pengar

Avtalet med NCC är utformat på så vis att de bygger när det finns pengar.
– Vi betalar, de bygger, säger Ibrahim Bouraleh. Därför har vi också ett företag, som går in som ekonomisk garant.
Den som betalar sammanlagt 12 000 kronor får en egen böneplats reserverad i moskén. Plats kommer det att finnas, byggnaden kommer att bli på nästan 5000 kvadratmeter. Moskén har en gemensam ingång, men kan använda separata ingångar för kvinnor och män under högtider. Kvinnorna har en egen bönesal.
– Kvinnorna ber på den finaste platsen, säger Ibrahim Bouraleh, på övervåningen. De är närmast himlen och ser alla kupoler i taket. Det gör inte männen på våningen under.
Moskén kommer att blir mycket mer än en moské, mer som ett allaktivitetshus. I bottenvåningen finns det lokaler för butiker, en restaurang och konferenslokaler. Det kommer också att finnas en angränsande byggnad, ett annex, för kontor, utbildningslokaler och i källaren planeras ett gym.
– Vi vill driva verksamheten utan att behöva samla in pengar hela tiden, säger Ibrahim Bouraleh. Det måste gå runt ekonomiskt.

Moskén blir granne med polisen

Moskén kommer att bli granne med det nya polishuset i Rinkeby, i korsningen Rinkeby allé och Hjulstavägen. (f.d. Kvarnbyvägen). Tomten är större än vad det ser ut, eftersom polisen har lånat sju meter under tiden de bygger sitt parkeringshus. När det är klart, då flyttas staketet och moskén kan börja byggas. Samtidigt håller Svevia på att bygga om hela Rinkeby allé. Och de använder moskéns tomt som avstjälpningsplats.
– Moskén ska vara färdig 2020, om allt går bra. Jag tror, att starten är tuffast. Folk är oroliga, och undrar varför det har dröjt så länge. När de ser att bygget är igång, då kommer insamlingen att gå relativt snabbt.

FAKTA:
Moskén kommer att byggas vid Rinkeby allé och beräknas bli 5000 kvadratmeter stor. Den ska omfatta cirka 18 kupoler samt ytor för bönerum till 1500 personer, plats för de döda inför begravningsceremonin, restaurang/kafé, butiker, klassrum, konferenssal, grupprum och ett gym.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Lämna ett svar
You May Also Like

Ny secondhand öppnar i Erikshjälpens gamla lokal

Glada nyheter för alla som sörjde nedstängningen av Erikshjälpens stora secondhandbutik i Spånga är att det snart öppnar en ny butik i lokalerna. Just nu pågår renovering, och den 19 mars slår Skyddsvärnet secondhand upp portarna.

Det brinner på Kuddbygränd i Rinkeby

Just nu pågår en brand i ett hyreshus på Kuddbygränd 20-24 i Rinkeby. Hela vinden och övervåningen verkar förstöras av branden. Lågor slår upp genom taket. Ingen ska vara allvarligt skadad. Rinkebystråket är avspärrat

Nyhetsbyrån Järvas arbete uppmärksammas i media

Tidningen Journalisten uppmärksammade Nyhetsbyrån Järva i sitt senaste nummer. Under rubriken ”Når ut där andra misslyckas” intervjuas några av tidningens medarbetare.

Mer än 40000 läsare på tre dygn

Vår artikel om hur ordningsvakterna uppträdde mot de fyra pojkarna i Kista Galleria, har lästs av drygt 40 000. Hundratals kommentarer har strömmat in, både till vårt Instagram-konto och vår Facebook-sida. En övervägande del av läsarreaktionerna visar en upprördhet över hur pojkarna behandlades.