många i solen vid Husby gård
Grilla mot marknadshyror

Det var strålande sol och högsommarvärme när järvaborna samlades vid Husby gård på lördagseftermiddagen för att protestera mot förslaget till marknadshyror.
– Protesterna sprider sig som en präriebrand över landet, sade Arne Johansson, som inledde mötet.

Det bjöds på kaffe och grill och det var Hyresgästföreningen i Järva, Ort till ort och Norra Järva stadsdelsråd som arrangerade mötet.
– Den 18 april anordnades 160 torgprotester landet runt, den här helgen är det 35 lite större aktioner, mot förslaget till marknadshyra, säger Arne Johansson.

Så många hade samlats att arrangörerna var tvungna att påminna om att pandemin fortfarande pågår.
– Håll avstånd, hör ni, det är viktigt att ni håller avstånd.

Mötet inleddes med en tyst minut

Mötet inleddes med en tyst minut med anledning av de två dödsskjutningar som ägt rumt i Järva nyligen.
– Barn blev vittne till det som skedde, kulorna ven över torget, det var en fruktansvärd situation. Vi har en tyst minut för dem som dött, för deras familjer, för gärningsmännen som förstör sina liv och för våra områden som drabbas av oro och rädsla, sade Arne Johansson.

En tyst minut genomfördes. Sedan fortsatte mötet.

 – Många har också dött i corona i våra områden och en orsak till det är trångboddheten. Den ökar även risken för att unga hänger utomhus och lättare kan rekryteras till kriminella gäng. Marknadshyror leder till ännu värre trångboddhet, sade Arne Johansson.

Redan idag är det billigare att bo i bostadsrätt än i hyresrätt

Ann-Margarethe Livh, före detta bostadsborgarråd i Stockholm, var en av talarna.
– Har vi kommit hit för att fika idag? Nej, vi är här för att regeringen lade fram ett förslag om marknadshyror. Genomförs marknadshyror i Järva ökar hyrorna med 30 procent, enligt Hyresgästföreningens beräkningar. Tänk er själva, över 2000 mer i hyra varje månad. Det är förbaskat orättvist. Redan idag är det billigare att bo i bostadsrätt än i hyresrätt, sade Ann-Margarethe Livh.

Arne Johansson återkom och påpekade att argumentet att marknadshyror bara skulle gälla nya fastigheter inte håller. 
– I Finland infördes marknadshyror med samma argument och idag har större delen av hyresrätterna marknadshyror. Det är bara början. Vänsterpartiet har lovat att rikta en misstroendeförklaring mot regeringen om förslaget genomförs, vi får hoppas att de inte viker ned sig den här gången.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Fakta: Misstroendeförklaring, eller misstroendevotum, är ett verktyg som riksdagsledamöterna kan använda för att avsätta en regering eller ett enskilt statsråd. Initiativet till en misstroendeförklaring tas i riksdagen

två yngre män i förgrunde, flera syns bakom, soligt.
Reportern från P4 var på plats.
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

”Våra barn blir skjutna? Bryr ni er?”

Fuck våldet anordnade en demonstration i centrala Stockholm idag mot det dödliga…

Förändringar i lokalbevakningen när Mitt i och Direktpress blir en

I slutet av förra veckan kom beskedet att lokaltidningarna Direktpress och Mitt i blir en. Det är Direktpress moderbolag Ge-Te Media AB som har köpt Mitt i, med följden att stockholmarna framöver endast kommer få en lokal gratistidning på papper.

Rinkebyarkivet öppnar för allmänheten

Som en del i firandet av Rinkebys 50-årsjubileum kommer Rinkebyarkivet med start imorgon den 18 mars att ta emot besökare från allmänheten.

Beslutet om Husby moskés framtid skjuts upp

Stadsbyggnadsnämnden har beslutat om förtätning av Husby. Men kvarteret Oslo 9, där Husby Islamiska Kulturcenter ligger, kommer att behandlas separat.