Panyotis Hatzipavlis skriver att patienter över 80 år inte ska få intensivvård. Han har lyckligtvis fel. Och om han hade rätt så skulle sjukvården bryta mot svensk lag.

Vi lever i en skrämmande tid. Pandemin Covid-19 skördar många liv, inte minst bland de äldre. Vilket är fruktansvärt. Min 86-åriga mor lever sedan ett par månader helt isolerad. Några äldre vänner har hört av sig till mig och frågat om det stämmer att de inte ska få intensivvård om de blir sjuka. Den oron har spätts på av delar av kvällspressen.

Den oron har spätts på av delar av kvällspressen

Bakgrunden är att socialstyrelsen har tagit fram riktlinjer om hur sjukvården skall agera om antalet svårt sjuka i behov av intensivvård skulle överstiga antalet intensivvårdsplatser.

Man kan läsa om dem på socialstyrelsens hemsida

I de riktlinjerna så är man glasklar, där står bland annat ”Prioriteringar får inte ske utifrån patientens ålder. Patientens sociala situation eller ställning, funktionsnedsättning eller huruvida patienten själv bidragit till att orsaka sitt tillstånd får inte heller påverka.”

Sedan tidigare så har riksdagen i lag slagit fast de nationella prioriteringsriktlinjerna som är bindande för svensk sjukvård. Där står klart och tydligt att man inte får neka medborgare vård på grundval av deras födelsedatum.

IVO (Inspektionen för vård och omsorg) håller dessutom just nu på med att inspektera flera intensivvårdsavdelningar i syfte att säkerställa att vårdgivarna inte bryter mot åldersdiskrimineringsförbudet.

Allt tyder på att vi kommer klara den här krisen

Sen är det viktigt att komma ihåg att sjukvården alltid gör prioriteringar. Folk som arbetar i intensivvården har beskrivit respiratorvård med följande liknelse…” Det är som att kränga på sig en 40 kilos ryggsäck och att därefter klättra upp och ner för ett högt berg” Alla klarar inte den utmaningen. Och det kan lika väl handla om en 30-åring med dålig kondition och hälsa som en 90-åring.

Svensk sjukvård har klarat pandemin väl så här långt. Antalet intensivvårdsplatser har mer än fördubblats. Det finns för närvarande gott om intensivvårdsplatser och just nu ser det ut som om antalet smittade minskar. Allt tyder på att vi kommer klara den här krisen.

Äldreomsorgen har misslyckats med att skydda de äldre från smittan

Det finns ett område där oron och ilskan är berättigad. Äldreomsorgen har misslyckats med att skydda de äldre från smittan. Jag tror att det beror på äldreomsorgens undermåliga personalpolitik. Det borgerliga styret i Stockholm har motsatt sig krav på arbetskläder och de har rivit upp tidigare beslut om att man ska ha heltidsanställd personal i äldreomsorgen. Timanställda som inte har råd att sjukskriva sig är ingen bra idé om man vill skydda våra äldre från smitta.

Återigen, bästa Hatzipavlis. Det finns inga beslut om att din ålder skulle vara ett hinder för att få intensivvård.

Kom ihåg tvätta händerna, Håll avstånd.

Dag Larsson (S), riksdagsledamot, ledamot av socialutskottet och ledamot av Statens medicinskt etiska råd
Lämna ett svar
You May Also Like

Att skrika till man blir hes

Att skrika till man blir hes. Att skrika till man till slut tappar rösten. Att leva i en nationell kris så pass länge att ett undantagstillstånd är en normaliserad vardag.

När har vi fått nog av SL?

“Det finns en knapp” säger tvååringen och håller händerna för munnen när det är dags att borsta tänderna. Jag trycker på kinden där knappen brukar finnas men får samma svar som alltid: “Den är avstängd.” Scenariot har varit standard två gånger om dagen hemma hos oss den senaste tiden, och jag kan inte låta bli att undra om det är SL:s fel.

”Järva ligger i Sverige, men ändå inte”

Varför är det svårt att minska hälsoklyftorna i samhället? Många har forskat om ojämlikhet när det gäller hälsan i Sverige och regeringen har tagit olika beslut om åtgärder. Men det händer ingenting. 

En hälsning från Inga en regnig nationaldag

Regn och blåst denna vackra vårdag. Läser andras åsikter om allt mellan himmel och jord i mina papperstidningar. Blir så glad om någon tycker som jag och tacksam om någon lyckas förklara något som får mig att se saker från fler håll. Vi har ju så olika utgångslägen alla människor, till och med i vårt eget lilla samhälle. Allt beror inte på pandemin.