I slutet av september togs beslut i Kyrkogårdsnämnden om att börja bygga den första delen av Järvas nya begravningplats. Behovet av kistgravar är stort i området, men många är kritiska till begravningsplatsens placering och över 10 000 personer har skrivit på en namninsamling mot bygget.
Precis söder om Granholmstoppen på Järvafältet där begravningsplatsen planeras ligger Järva discgolfpark. Det finns ett hus med kafé och en liten shop som hör till, men annars märks den inte speciellt mycket. För de flesta järvabor är den bara en ovanligt välvårdad del av fältet med några märkliga installationer i gul metall här och var.
Gabriella Roslund är uppvuxen och boende i Rinkeby. Hon hade gått många hundpromenader på Järvafältet innan hon förstod att de gula stålkorgarna används som mål i discgolf eller frisbeegolf som sporten även kallas.
– Nu har jag spelat i 5-6 år och jobbat här i butiken sedan i somras. Det är en enkel sport som är billig att utöva. Det behövs inga särskilda förutsättningar för att kasta en frisbee och så är det skönt att vara ute i naturen, säger hon.
Mats Löf är Gabriella Roslunds arbetsgivare och en av grundarna till discgolfparken.
– Det är en enkel sport att börja med, men det går också att göra den väldigt avancerad. Det är därför den har blivit så populär, säger han.
Mats Löf är konstutbildad, discgolfentusiast och titulerar sig själv landskapsdesigner. Han driver parken sedan 23 år tillbaka tillsammans med sin bror Jonas Löf som är landskapsarkitekt.
– Jonas jobbade för Stockholms stad och tipsade mig om att den här platsen fanns outnyttjad. De hade tänkt anlägga en skidbacke på Granholmstoppen men så rasade den och då gick det inte. Det var väldigt ovårdat med med tistlar och armeringjärn som stack upp här och där ur marken. Arkitekten som har ritat begravningsplatsen hävdar att platsen är “ready made” men hon har inte fattat arbetet bakom. Jag menar att det här är konst. Den här platsen är det ultimata konstverket, säger Mats Löf.
– Vi är inte emot en begravningsplats men tycker inte att det behovet ska ställas mot en en väldigt populär discgolfpark i världsklass. Folk reser från Finland, Norge, Estland och USA för att spela här, säger Gabriella Roslund.
Men till kafét kommer mest ungdomar från området för att fika och röka vattenpipa.
– För Järvaborna är platsen i första hand en allmän park. Men området sköts på ett helt annat sätt än en kommunal park. Det är luftiga dungar, ingen tät, hotfull skogsdunge utan istället tryggt och vackert, säger Mats Löf.
Anna Nygård
Fakta
Mellan 1907 och 1970 var Järvafältet ett militärt övningsområde. Efter att militären slutat med sin verksamhet gjordes arkeologiska utgrävningar på fältet. Vid dessa utgrävningar hittades gravfält från järnåldern och runstenar från vikingatiden som vittnar om att Järvafältet har varit boplats för människor i flera tusen år. Även på senare år har det gjorts arkeologiska fynd i området i samband med utgrävningar som har gjorts som förberedelse för bygget av Förbifart Stockholm. Idag är Järvafältet ett kulturreservat med blandad natur och stora delar av fältet är naturreservat.
Granholmstoppen är i första hand uppbyggd av schaktmassor från bygget av tunnelbanans blå linjer och bostadsområdena i Järva men har även använts som soptipp. 1974 rasade toppen delvis så att de karaktäristiska kullarna nedanför där discgolfparken ligger bildades.
Järva discgolfpark utsågs 2017 till Årets park av företaget Elmia.
Källor: Stockholmskällan och Trafikverket
I morgon intervjuas en av de politiker som var med och fattade beslutet om en begravningsplats på Järvafältet.