Somaliska Akademiker är en ideell förening som finns i Stockholm, Göteborg och Linköping.
 – Vi vill inspirera fler somaliska ungdomar att utbilda sig. Det finns många hinder om man inte har en akademisk bakgrund, säger Mahbuba Abdillah.

– Vi vill kunna bidra med en förändring och förbättring vad gäller utbildning och studier. Vi vill vara förebilder för unga, som inte har dessa förebilder, och visa olika vägar man kan ta efter gymnasiet, säger Mahbuba Abdillahi, som sitter i styrelsen för föreningen.

Föreningen organiserar ungdomar med somaliskt ursprung som har eftergymnasial utbildning. Tillsammans försöker de få fler ungdomar att studera vidare efter gymnasiet.

– Om vi genom att presentera våra utbildningar kan få minst en ungdom att bli mer säker i valet av universitet eller utbildning, ser vi det som ett lyckat mål, säger Mahbuba Abdillahi.

Digitala sändningar ger inblick i högre studier

I början av april hade de planerat att ha ett stort välkomstevenemang, men det fick ställas in på grund av pandemin. Istället har de haft ett projekt med digitala sändningar, som pågick samtidigt som ansökningsperioden till högskolan var aktuell.

– Varje dag tog berättade yrkesverksamma och studenter om sin arbetsdag, om resan de har gjort och studenten fick presentera sitt program. Mot slutet av dagen livesände de tillsammans och gav plats för frågor.

Syftet var att ge inblick i hur det är studera på diverse program och arbeta inom respektive yrken. De presenterade flera program och yrken, inom ekonomi, offentlig förvaltning, studier till ingenjör, lärare, sjuksköterska eller socionom, inom IT,  och globala studier.

– Våra följare får möjlighet att lära känna oss och samtidigt kan vi värva nya medlemmar som är nyfikna på vår förening och delar vårt syfte.

Många känner stor press inför högskolan

Det var många framtida studenter som ville ha vägledning och tips.
– Vi har kunnat ge råd om vad man ska tänka på innan man söker, tips om vad man ska göra om man flyttar hemifrån. Många känner stor press inför högskolan.

Frågor kring stress och studieteknik var vanliga. Föreningen försöker ge stöd på bästa sätt.

– Man måste hitta studieteknik som passar. Planering är nyckeln. Viktigt att se över sina lediga dagar så att man kan återhämta sig, oavsett om man studerar eller arbetar. Fungerande supportsystem i hemmet och i skolan är viktig.

– Man måste känna efter lite då vi alla är olika. För en del fungerar det bäst att plugga tidigt, medan andra pluggar bäst mot kvällen. Att lära känna sig själv samtidigt som man strukturerar upp tillvaron.

För dem som studerat klart kan steget ut i arbetslivet vara stort.
– Det kan vara läskigt och då är det bra att veta att de flesta yrken och arbetsplatser erbjuder introduktion eller handledare på arbetsplatsen. Man får tid att anpassa sig in i den nya miljön som kräver lite mer ansvar.

Gå med i facket

– Vi ger också generella råd, som våga ta plats, fråga och tro på dig själv. Man lär sig väldigt mycket på arbetsplatsen. Läs på dina rättigheter och skyldigheter. Gå med i facket för att få vägledning och support för bland annat löneanspråk.

Har ni sett ökat intresse bland unga att vilja studera vidare efter gymnasiet?

– Utifrån erfarenhet som våra medlemmar har, så har de sett att det finns fler studenter i klasserna under som har somalisk bakgrund.

Somaliska Akademiker vill även bemöta de utmaningar som den svensk-somaliska befolkningen möter i samhället.
– Vi vill kunna erbjuda aktiviteter som är roliga, ha grillkvällar, inspirationskvällar och som kanske inte direkt kopplas till utbildning. Förklara att alla inte kan allt och att man måste våga fråga. Jag tror de råden kan minska den press man känner inför arbetslivet.

Krista Sirviö
Lämna ett svar
You May Also Like

Ett medborgarförslag: Bygg ett utegym i Hjulsta

Föreningar i Hjulsta föreslår att stadsdelen ska satsa på ett utegym i området. De hoppas att det inte ska behöva ta lika lång tid som det gjorde innan de fick konstgräsplanen i Hjulsta.

Ombildningar, trygghet och gratis kollektivtrafik

Majoriteten av hyresgästerna på Oslogatan 15-17-19-21 i Husby har inte visat något större intresse att ombilda sina lägenheter. Det rapporterade Sandra Mandell från den lokala Hyresgästföreningen Runstenen vid Norra Järva stadsdelsråds möte.

Kvinnliga entreprenörer uppmärksammar 8 mars

Ett pop up-event för kvinnliga entreprenörer i Helios lokaler i Kista ville uppmärksamma internationella kvinnodagen. – Det är viktigt för alla att kunna samverka och hitta samarbeten, sade Aysha Jones som ansvarade för arrangemanget.

Eid al-adha firades på Husby gård

Eid-bönen hölls i Husby Gård i år, men på grund av risk för regn valde många att be hemma. Trots detta var det många som kom.