S:t Birgittas folkhögskola  är en folkhögskola i Södertälje med katolsk profil. Nyhetsbyrån Järva blev inbjuden att berätta om tidningen.
 – Nu har vi funnits i 20 månader i Järva och antalet läsare växer hela tiden, sade Kerstin Gustafsson Figueroa.

Det var den 6 juni 2018 som Nyhetsbyrån Järva för första fanns tillgängligt på webben.
– Vi hade förberett oss ordentligt, redan första dagens fanns flera artiklar att läsa. Vi ville att det skulle kännas som en tidning, det skulle finnas något att läsa.

Vi har publicerat 800 artiklar av fler än 60 olika skribenter

Sedan dess har det hänt en hel del.
 – Under den här tiden har vi publicerat drygt 800 artiklar, och drygt 60 olika skribenter har medverkat. Alla, utom ett fåtal, bor eller arbetar i Järva.

Järva betyder för Nyhetsbyrån Järva stadsdelarna Kista, Husby, Akalla, Rinkeby, Tensta och Hjulsta.
 – Drygt 60.000 invånare bor i Järva, fler än på hela Gotland och ungefär som Växjö och Karlstad. 

Men den lokala bevakningen motsvarar inte antalet invånare och den redaktionella närvaron i landets kommuner minskar över lag. I 75 kommuner finns ingen redaktion och 35 kommuner saknar numera helt redaktionell närvaro.

 – Vi anser att den lokala närvaron, den lokala journalistiken, är avgörande för demokratin. Det är där de viktiga historierna finns.

Den sociala representationen inom olika yrkesgrupper är också en grundläggande demokratisk fråga, menade Kerstin Gustafsson Figueroa.

 – Spelar det någon roll om journalisterna som skriver artiklar, producerar TV eller redigerar tidningssidor, är män eller kvinnor? Betyder det något i vilket land de är födda, hur gamla de är och vilken familj de kommer ifrån? 

 – Ja, om ett visst yrke helt och hållet är förbehållen en enda grupp så är det ett demokratiskt problem.

Kurser i medborgarjournalistik

Olika gruppers synlighet i medierna påverkar samtidigt deras möjligheter att påverka samhällsutvecklingen och göra sina röster hörda. 
 – Därför anordnar vi kurser i medborgarjournalistik. Första hösten hade vi en kurs på ABF i Rinkeby och i höstas en kurs på Kista folkhögskola.

Hälften av landets journalister bor i Stockholm och de flesta av dem på Södermalm.
 – Det vill vi ändra på, sade chefredaktören för Nyhetsbyrån Järva.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Kan odling på Järvafältet inspireras av Göteborg?

 – Det är inte bara själva matproduktionen från odling som gynnar staden, man får även andra samhälleliga effekter, säger Martin Berg på fastighetskontoret i Göteborg.

Har du några bilder från Tensta Centrums historia?

Tensta Centrum fyller 50 år och firas den 13-16 november. Inför festligheterna letar Isabel Enberg från FastPartner efter historiska bilder av Tensta och Tensta Centrum. De bästa bilderna förstoras upp och visas i centrum under firandet.

Nooshi Dadgostar mötte järvaborna i digitalt möte

Igår gästade Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dagostar ett digitalt Town Hall Meeting som arrangerades av Stiftelsen The Global Village. Under ett interaktivt möte fick hon träffa järvabor som fick ställa frågor om Vänsterpartiets politik.

Jag går runt med en ständig oro

När jag läser i tidningar eller sociala media om att vårdpersonal, som inte är så gamla, dör på grund av att de har blivit smittade på jobbet, blir jag orolig. Jag går faktiskt runt med en ständig oro.