En orolig sommar väntar i Järva, befarar Hagi Farah.
– I vanliga fall händer mycket under sommaren, men i år händer ingenting. Hur ska vi överleva sommaren och hur ska det bli i september?

Mohamed Hagi Farah, tidigare medborgarvärd i Rinkeby-Kista och en drivande gestalt i Järvas föreningsliv, är orolig inför framtiden. Coronapandemin har förändrat livet på många sätt.
– Ingen skolavslutning, inga avslutningar i föreningarna. Inte ens eid kunde vi fira gemensamt denna vår. Nationaldagsfirandet är inställt och Järvaveckan också. Under Järvaveckan fick många av våra ungdomar jobb.

Under Järvaveckan fick många av våra ungdomar jobb

Järvas filmfestival är också inställd och även den somaliska fotbollsturneringen, Seuki, som brukar dra massor med folk under två veckor varje sommar.
– Under Seuki var det inte bara fotboll, utan även musik, kultur och andra aktiviteter. Där fanns något för alla.

Enligt Mohamed Hagi Farah brukar så många som en tredjedel av rinkebyborna dessutom åka utomlands på sommaren.
– Ja, antingen besöker man sina hemländer eller reser till släktingar i andra länder. Nu stannar alla hemma.

Hur många har dött? Hur många har förlorat sina jobb? Hur många riskerar att vräkas?

Hagi Farah efterlyser en analys av hur stadsdelen har drabbats av pandemin.
– Hur många har dött? Hur många har förlorat sina jobb? Hur många riskerar att vräkas? Vad händer i september? Det viktigaste är att det finns ett hopp om framtiden.

Förra året togs möjligheten för skolungdomar att få gratis SL-kort bort och antalet sommarjobb har halverats.
– Hur ska det gå? Vad har staden för planer? En del friskolor anordnar sommarskola, men hur gör de kommunala skolorna? Hur många ungdomar får jobb i sommar?

Susanne Leinsköld, stadsdelsdirektör i Rinkeby-Kista, svarar i ett mejl på frågan om sommarjobb:

”Före corona var det ca 1400 som sökt feriearbete. Efter beslut från staden i april så ändrades målgruppen och ungdomar födda 2001 och ungdomar födda 2002 januari – maj togs bort från systemet på grund av att förskola och äldreomsorg inte kan ta emot ungdomar på grund av pandemin. Kvar är ca 980 ungdomar som sökt (födda 2004, 2003 och ungdomar födda efter 1 juni 2002).

I dagsläget finns ca 800 arbetsplatser till sommaren

Förvaltningen har arbetat intensivt för att få fram arbetsplatser som kan ersätta dem inom förskola och äldreomsorg så att så många ungdomar som möjligt ska kunna erbjudas arbete i sommar.
I dagsläget finns ca 800 arbetsplatser till sommaren och vi utökar platserna till höst och jullovet. Förhoppningsvis når vi målet att 1100 ungdomar fått feriejobb till årets slut.”

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Inspiration för tjejer att våga drömma stort

Månadens tjejkväll med Healthy Women och Womenisa ville inspirera till att våga jaga drömmar och mål. – Kan vi, så kan ni, säger Susan Dahlbeck, som startade Healthy Women.

Somaliska akademiker vill inspirera fler unga att studera

Somaliska Akademiker är en ideell förening som finns i Stockholm, Göteborg och Linköping.  – Vi vill inspirera fler somaliska ungdomar att utbilda sig. Det finns många hinder om man inte har en akademisk bakgrund, säger Mahbuba Abdillah.

Konferens i Kista om situationen i Kashmir

Sedan en dryg månad tillbaka lever Kashmirs invånarna med ständigt utegångsförbud och över hela världen protesterar aktivister i solidaritet med regionen. Därför arrangerade Swedish Institute of Islamic Science en konferens på Kista Träff.

De har gjort en film som är ett öppet brev till Sverige

Kollektiv sorg är en kampanj som stärker unga människorättsaktivister. Josef Farhan och Sakariya Hirsi lyfter det stora problemet med gatuvåld och skjutningar i Sverige och kräver en förändring.  – Vi vill samla olika röster och lyfta dem med hjälp av namninsamlingar och vårt öppna brev, säger Sakariya Hirsi.