Fryshuset hade en grillkväll och en föreläsning med kvinnligt fokus. De försöker nå ut till alla och försöker få hit både tjejer och killar från hela Järva från 13 år och uppåt.

 – Vi har våra lokaler här och tanken är att ungdomarna kan kontakta oss överallt i våra orter för att samverka tillsammans, säger Nour Said Ramadan, som är uppsökare och coach.

Nour Said Ramadans roll är att söka upp ungdomar som lever i utsatthet och utanförskap, med främst inriktning på hederproblematik. Ämnet för kvällen var att inspirera ur ett kvinnligt perspektiv och en hjärtskärande berättelse om hur man kan ta tag i sitt liv även vid motgång. Men under intervjun pratades det även om den psykiska ohälsan, som har brett ut sig under corona. Många har förlorat sina jobb och kan inte försörja sig. Då har en del unga tagit på sig ansvaret att försörja sina familjer.

– Vi har fått ett stort förtroende hos våra ungdomar och vi är här för dem. Vi kontaktar endast myndigheter vid akuta ärenden. Kontaktar du myndigheter anses du som golare och då är det vi som förlorar. Vi arbetar i en bra grupp tillsammans och rådfrågar varandra hela tiden.

När ni får höra om deras tuffa livsberättelser, hur hanterar ni det?

 – Jag är en känslig person och vill rädda världen, men som sagt, vi lyssnar och man kan inte bli för personlig. Jag är här som förebild. Det privata har sin gräns. Men en sak som jag lärt mig här är att ha stort tålamod, för det hade jag inte tidigare, säger Nour Said Ramadan.

– Vi vill att våra unga kan känna sig bekväma och prata med oss. Även om det kommer frågor som man inte kan besvara på är det viktigt att göra en research och googla. Så att de inte behöver prata med någon annan om de har fått ett förtroende för en, så man inte tappar ungdomen, säger Ousman Ceesay, som tar hand om fritidsverksamheten och det digitala vardagsrummet.

 – Vi finns oftast tillgängliga dygnet runt. Det har bara blivit så. Via sociala medier följer vi dem. Ibland äter vi en pizza tillsammans, och ibland har vi djupare individuella samtal, om det behovet finns. Alla är välkomna och vi har tystnadsplikt, säger Ousman Ceesay.

Krista Sirviö
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Podcasten Edu orten träffar BK Bussenhus igen

Edu orten har i poddavsnitt #34 bjudit in Ibrahim Ezadin, Yahye Ahmed och Akrem Hashim Yahya från Järva för att tala om fotbollsföreningen BK Bussenhus. – Vad har hänt sedan sist vi sågs, frågar Jasmin Nasser.

Fotboll för vem? 

I torsdags ägde eventet ”Fotboll för vem?” rum i Folkets Husby. Podcasten Galdem A Talk ledde ett panelsamtal med bland annat fotbollsreportern Jasmin Nur. 

Fågelholkar redo för vårens fåglar

Med sportlovet kom värmen och plötsligt hörs fåglarnas kvitter. Därför bygger barnen fågelholkar på Tensta konsthalls sportlovskollo. – Ja, vi blev inspirerade av våren och flyttfåglarna som är på väg tillbaka, säger Maria Westerlund, en bildkonstlärare som under våren arbetar i konsthallen.

Grillfest i solidaritet med Zalando-arbetarna

Husby arbetarcentrum anordnade i lördags en grillfest till stöd för arbetarna på Zalandos lager i Brunna, som drivs av underentreprenören Ingram Micro. Nyhetsbyrån Järva, som tidigare publicerat en debatt mellan riksdagsledamoten Anders Österberg (S) och Ingram Micros VD Sylvain Monneyron, var på plats.