Föräldraboost arbetar med förebyggande insatser för att stärka relationen mellan barn och föräldrar genom kunskapsspridning på fysiska och digitala plattformar som Instagram, Facebook och youtube.
– Vi tror på föräldrarnas inneboende förmåga, men att de ibland kan behöva lite stöd i sitt föräldraskap, säger Mona Suleiman.

Mona Suleiman och Sonya M’rad arbetar i Järva. De är högskoleutbildade och yrkesverksamma förskollärare och tillsammans startade de projektet i Januari 2019.

– De värderingarna som genomsyrar vår verksamhet är empowerment och interkulturalitet, vilka är ett förhållningssätt gentemot familjerna. Vår idé är att stötta föräldrar med hjälp av kulturellt relevanta redskap och verktyg i form av workshops, utbildningsmaterial, live-föreläsningar och utställningar.

I vår yrkesroll arbetar vi tätt med familjer och ser behovet av att stärka föräldrar i deras föräldraroll

– Vårt konto har nu funnits i över två år och vi tror starkt på föräldrastöd som i forskning visat sig förbättra föräldrars hälsa, tilltro och förmåga. I vår yrkesroll arbetar vi tätt med familjer och ser behovet av att stärka föräldrar i deras föräldraroll.

Före pandemin hade de en hel del fysiska träffar och utställningar, men nu har de fokuserat på sociala medier i form av boostande inlägg samt live-föreläsningar.

– Till exempel kan föreläsningarna handla om skilsmässor och barns utvecklingssteg med föräldrarådgivaren Yahya Hussein Ahmed, som är vår ambassadör. Det har blivit otroligt populärt och omtyckt. Vi har haft gäster som Barakat Ghebrehawariat som själv inte är förälder, men har värderingar som överensstämmer med våra egna. Sedan har vi haft Tova Winbladh som är barnpsykolog och författare där följarna deltog i tävlingar och gratis utgåvor av böcker.

Den långsiktiga visionen är att skapa en utbildningscentral

Aktuellt för Föräldraboost är samarbetet med kontot friluftsbaba från Instagram, tillsammans tar de namnet frilufts-boost, och vill uppmana till friluftsliv och att naturen ska användas som en resurs för att stärka familjebanden. De har nu följare över hela Sverige och utarbetar just nu en modell där den långsiktiga visionen är att skapa en utbildningscentral. Ett av leden är att släppa en första bok i en längre serie.

– Det fantastiska med vårt koncept är att följarna är medskapare till boken. Vi baserar underlaget på vilka inlägg som varit mest efterfrågade bland våra 500+ inlägg. Alla samhällsaktuella ämnen som grundar sig på forskning och expertis.

De har även handplockat särskilda gästskribenter, som Micke Gunnarsson som behandlar skärmtid, Doula Cornelia skriver om förlossning, Mehdi Adnan Mossa som arbetar förebyggande mot kriminalitet och droger, med flera.

– Lägg vårt varumärke på minnet, oss kommer ni definitivt höra ifrån igen, säger Mona Suleiman.

Krista Sirviö
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

”Det var ingen som ville flytta från Fristads servicehus”

Gerd Andersson, 92, avled på Kista vård- och omsorgsboende i juli 2021. Hon var en av de 105 personer som tvingades flytta från Fristads servicehus i Bromsten.  – Det var ingen som ville flytta därifrån, sade hon då vi träffades en kort tid före hennes bortgång.

”Livet har blivit 100 procent tråkigt under corona”

Nyhetsbyrån Järvas fyra sommarjobbare har under sina tre veckor som reportrar gjort en enkät. Frågan som de ställde var: Hur har corona påverkat dig och ditt liv?

Nyhetsbyrån Järva får stöd av nybildad ideell förening

Nyligen bildades en ideell stödförening till Nyhetsbyrån Järva.  – Vi är många med koppling till Järva som på olika sätt vill stödja nyhetsbyrån, säger Ulf Brändström, föreningens nyvalda ordförande.

Så kan du skydda ditt barn från sexuella övergrepp

Det är sommar och barnen leker ute på gårdarna. Inget ont borde få hända dem, men som vuxen kan det vara svårt att hela tiden ha koll på allt. Tanken på att ens barn skulle bli utsatt för sexuella övergrepp är skrämmande, men det finns en hel del du kan göra som förälder för att skydda ditt barn.