Klipp ur Rinkeby Tidning från 1991. Insändare mot kriget. Bild på demonstrationståg.
Rinkebyarkivet.

För nästan exakt 30 år sedan anordnades en demonstration i Järva mot kriget i Persiska viken. Rinkeby Tidning skrev om det i sitt första nummer 1991.

Författaren Gunilla Lundgren, som skriver boken till Rinkebys 50-årsjubileum, hittade artikeln när hon sorterade material till en utställning på Rinkeby bibliotek i höst. Artikeln handlar om 150 personer som tågade från Tensta till Rinkeby i ”en demonstration mot kriget i Persiska viken och uppmanade USA att lämna Mellanöstern”.

Jag skäms inför dem att mitt land stöder krig

I artikeln står det att Gunilla Lundgren var en av dem som talade på Rinkeby torg den 9 februari 1991. Gunilla Lundgren var också initiativtagare till ett upprop som Sveriges barnboksförfattare riktat till regeringen i protest mot att regeringen ställt sig bakom FN-resolution 678, samtidigt som den ställt sig bakom barnkonventionen.

”Varje dag möter jag flyktingbarn i Rinkeby som har släktingar i Mellanöstern och som själva har upplevt krig. Jag skäms inför dem att mitt land stöder krig”, sade Gunilla Lundgren i artikeln i Rinkeby Tidning.

Källa: Rinkeby Tidning, 1991/Rinkebyarkivet

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

”Poesin har blivit popkultur”

Folkets Husby bjuder in unga kreatörer och föreläsare till Kreativt tugg på onsdagar. Senast var temat kreativt skrivande med Nachla Libre.   – Det är viktigt att den egna rösten är i centrum, att stärka deltagarna, få dem att utmana sig själva kreativt och att förmedla känslor, säger hon.

Moosa diskuterade vardagsrasism med sina gäster

Ramsis Moosa Assal hade veckans viktigaste live om rasism med gästerna Ebrima Faye, Mohamed Nuur och Liban Abdule. Det handlade om personliga upplevelser av den rasism som finns i Sverige idag. 

Det var Gabriel Moraga som tog dansen till byn

Gabriel ”Gabbe” Moraga var den första som tog hip-hopen till Rinkeby. Han började dansa redan som tolvåring och var en stjärna under 1980-talet.   – Det fanns en fritidsgård i Rinkeby där de snyggaste tjejerna var och man ville styla, skrattar han.

Sommarläger för livslångt lärande på Eggeby gård

– Sommarskolan startades 2017 för att jag ville ge min dotter en meningsfull sommar där lärande och lek ingick, sade Farton Hashi. I år kallas sommarskolan för Sommarläger och hålls för första gången på Eggeby gård, Järva Folkets Park.