– Vi som bor i socioekonomisk utsatta förorter upplever gång på gång, att medierna pratar om oss och inte med oss, sade Eleni Terzitane vid ett seminarium om ”engagerande journalistik” som anordnades av den engelskspråkiga webbtidningen The Local.

 – Det är alltid samma historia om skjutningar, bilbränder och andra problem. Vad Nyhetsbyrån Järva gör annorlunda är att vi ger en nyanserad bild av förorten, sade Eleni Terzitane.

Eleni Terzitane och Kerstin Gustafsson Figueroa berättade om Nyhetsbyrån Järvas uppkomst och utveckling, om kurserna i lokaljournalistik, om samarbeten med lokala poddar och bildandet av en stödförening till tidningen.

 – Med vår tidning skapar vi en samhörighetskänsla, vi publicerar nyheter och en beskrivning av omvärlden som Järvaborna känner igen sig i. Vår vision är att bygga ut ett stort nätverk av lokala reportrar, sade Kerstin Gustafsson Figueroa.

Vid seminariet, som hölls i en lokal på Södermalm, deltog även Petter Beckman, ansvarig för projektet #EttSthlm, och Brit Stakston från Blankspot.

Fakta: The Local är en svensk internetbaserad, engelskspråkig webbtidning etablerad i nio europeiska länder: SverigeTysklandFrankrikeSpanienSchweizNorgeDanmarkÖsterrike och Italien.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Bling anordnade vernissage igen

Bling och Womenisa hade en superuppskattad konstvernissage för andra gången i Kista Galleria. Ännu en gång fick både lokala och etablerade konstnärer visa upp sin konst. 

Två Pennsvärd delas ut i år

Nu är nomineringen till Pennsvärdet öppen. Priset, som delas ut av Berättarministeriet, går till en låg- eller mellanstadielärare som arbetar i socioekonomiskt utsatta områden. Med anledning av pandemin delas två Pennsvärd ut i år.

Varför har Rinkeby-Kista 39 miljoner i överskott 2020?

Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd redovisar 39 miljoner i överskott för 2020. Många frågar sig varför stadens mest socialt utsatta område får pengar över? Mohamed Hagi Farah är en av dem: – Vi har haft det tuffaste året någonsin och då sparar de pengar istället för att spara liv.

Grönt initiativ vill ta kampen om Hästa gård

Stockholms stad och miljöborgarråd Daniel Helldén har meddelat att 30 miljoner anslås för att rusta upp Hästa gård. – För oss kom det som en överraskning. Men om man avser att rusta upp Hästa gård borde man ta hänsyn till de medborgarförslag som redan finns, säger Mariam Jallow Tholozan från Grönt Initiativ.