Många i Järva har egna och dåliga erfarenheter av polisen. Men inte många vill öppet kritisera polisens arbete, eftersom de är rädda för repressalier. En ung man kontaktar redaktionen på instagram. Han vill berätta om sina erfarenheter. Anonymt.

Vi ses på fiket på Husby gård.
– Jag har en vän som bor i Tumba, men han har fått jobb här i närheten av Järva, så vi brukar träffas efter jobbet. Vi tog en promenad över fältet mellan Kista och Rinkeby.

Då kör en polisbil förbi på promenadvägen. Killarna stoppas och polisen frågade vad de sysslar med.
– Jag sade att jag jobbar och att min kompis studerar. Jag visade leg. Är vi misstänkta för något, frågade min kompis. Nej, det är bara en rutinkontroll svarade polisen.

Polisen drar fram pepparspray när vi fortsätter att ställa frågor

Polisen ber killarna att sätta sig på marken för att de ska kroppsvisiteras.
– Måste det inte finnas skälig misstanke om brott för att bli visiterad, frågar vi. Polisen drar fram pepparspray när vi fortsätter att ställa frågor. Han verkar galen, så jag försöker springa därifrån.

En annan polisbil blockerar vägen och polisen tar fast honom.
– Han slår mig i huvudet, han knäar mig och sätter på mig handfängsel.

De tog honom till polisstationen i Solna för att lämna urinprov.
– Där satt jag i två timmar. De plockade av mig mitt leg och min mobil. Jag hade inte gjort något.

Ett annat vittnesmål kommer från en småbarnspappa, aktiv i föreningslivet i Tensta. Han är uppvuxen i en mindre stad i södra Sverige, med föräldrar som kommit hit från Somalia. Han är högutbildad och har ett arbete som kräver att han är välklädd. En kväll är han på väg hem från jobbet.

– Jag hade handlat ett paket blöjor på vägen hem. Utanför porten stoppas jag mycket bryskt av sex poliser.

Jag har hört unga killar prata om polisen och jag har tänkt att de nog överdriver

Han är tvungen att visa legitimation och kräver en förklaring. Poliserna har en kaxig, aggressiv attityd, men en av dem svarar:
– Vi letar efter en som är klädd som du.

Det enda som utmärkte småbarnspappan den här dagen var att han bar mössa. Och att han är svart.
– Vet du, jag har läst och hört unga killar prata om polisen och jag har tänkt att de nog överdriver, att polisen säkert gör sitt jobb. Men nu vet jag bättre, de stoppade mig helt utan anledning.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Läs mer: Nyhetsbyrån Järva har skrivit om hur polisen arbetar i Järva flera gånger. Anonyma vittnesmål från unga killar, som kroppsvisiterats, körts iväg och ställts av någonstans ute i Jakobsberg. Med föreningsaktiva killar som känner sig förföljda och misstänkliggjorda. Några träder fram och berättar öppet, som efter polisens razzia i Tensta konsthall och nu Said Ali.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

När ska det bli trafikljus vid övergångsstället ?

Bilen står parkerad så att kommande bilar på gatan inte syns. Övergångsstället vid Folkets Hus på Rinkebystråket är fortfarande obevakat.  – Ingenting har gjorts. Det ser ut som vanligt, säger Jamad Mohamud.

Hodans tv-kanal når många somalier i Järva

Community integration show är ett samhällsprogram som är nätbaserat och sänds från Husby på somaliska. Programmet belyser olika problem och tar upp ämnen som engagerar människor och öppnar upp för samtal.

Podcasten Edu orten träffar BK Bussenhus igen

Edu orten har i poddavsnitt #34 bjudit in Ibrahim Ezadin, Yahye Ahmed och Akrem Hashim Yahya från Järva för att tala om fotbollsföreningen BK Bussenhus. – Vad har hänt sedan sist vi sågs, frågar Jasmin Nasser.

Har du sett Abdilahi?

Abdilahi har varit försvunnen sedan den 27 december 2020. Han sågs senast i Mjölby. Har du uppgifter? Kontakta polisen!