I förra veckan hade en grupp unga män från Järva ett möte med polischefen och de båda stadsdelsdirektörerna i Järva. Mötet anordnades med anledning av att killarna känner sig trakasserade av polisen och börjar få nog.

Fem unga män, alla från Järva, kontaktade Nyhetsbyrån Järva i augusti för att de ville prata om polisens trakasserier. De är alla aktiva i föreningslivet i Järva sedan flera år tillbaka. Två av dem studerar på högskola, de andra tre har fasta anställningar. De ville inte framträda öppet, eftersom de fruktade att relationen till polisen i så fall skulle bli ännu sämre. De berättade anonymt om sina upplevelser.

 – Jag vet inte om jag orkar länge till. Om polisen fortsätter på det här sättet, så kommer det bli svårt för oss att fortsätta arbeta i Järva.

 – När vi har möten med de ungdomar som vi handleder kan polisen komma instörtande i lokalen och dra med sig en av oss ut. Vi behandlas som kriminella.

De berättade om ständiga trakasserier

 – Antagligen liknade vi någon som var efterlyst. Det brukar vara den vanliga förklaringen, sade en av killarna med en suck.

De berättade om ständiga trakasserier.
 – Jag kom hem från moskén, när polisen stoppade mig. Ute på gatan tömde de mina fickor, tog av mig ytterkläderna. Hela kvarteret såg vad som hände och de hittade ingenting, såklart. De verkar göra det till en vana, så fort en ung kille kommer så ska han visiteras.

 – Vi stod och pratade en kväll på bron mellan Tensta centrum och Nydalsparken. Då kom en polis och sade till oss att gå därifrån. Men vi bor här, sade jag. Det spelade tydligen ingen roll.

Mig släppte de av ute i Rosersberg…

Flera av dem har utan skäl plockats in i polisens piketbuss och körts långt utanför stan.
 – Mig släppte de av ute i Rosersberg…

 – Någon dag efter Black Lives Matter-demonstrationen var det en polis som ville se mitt leg. Jag hade inget på mig den dagen, och då plockade de mig direkt. De tryckte ner mig mot bilen och påstod att jag hade knuffat en annan polis, men jag var inte ens i närheten. De tvingade in mig i bilen och körde i 180 ut till Kallhäll. Där ställde de av mig i skogen.

 – Polisen läxar upp folk, de tror att ska fostra oss. En del polismän är värre än andra, men över lag är alla aggressiva här i Järva.

 – Varje dag när jag kommer hem från jobbet kollar de mitt leg. Varje dag samma sak. Det måste få ett slut.

Killarna har helt enkelt tröttnat och ville diskutera situationen med den nya polischefen och även med stadsdelsdirektörerna. De bad Nyhetsbyrån Järva om hjälp att få till ett möte. I onsdags ägde mötet rum i det nya polishuset i Rinkeby. Närvarande var tillförordnad polischef i lokalpolisområde Rinkeby, Therese Rosengren, och de båda stadsdelsdirektörerna i Järva; Fredrik Jurdell och Susanne Leinsköld.

Nyhetsbyrån Järva, som kontaktat alla inblandade och sett till att mötet blev av, fick inte närvara. Enligt Polisens kommunikationsavdelning fick inte företrädare för media vara med.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Stallet på Eggeby Gård i ny regi

Klockan sju varje måndagsmorgon öppnas dörren till stallet på Eggeby Gård. Hästarna i sina boxar väntar otåligt på henne.  – Ja, då börjar min arbetsdag, säger Ida Rudgård.

Tech Tenstas unga skapar skyddsvisir till sjukvården

Tech Tenstas unga är med i kampen mot coronasmittan. – Våra unga skapar bågar för skyddsvisir till personalen på sjukhus och inom äldreomsorgen, säger Dhakshy Holmgren samordnare på Tech Tensta.

Jag går runt med en ständig oro

När jag läser i tidningar eller sociala media om att vårdpersonal, som inte är så gamla, dör på grund av att de har blivit smittade på jobbet, blir jag orolig. Jag går faktiskt runt med en ständig oro.

Polisen Järva publicerade integritetskränkande inlägg

I ett inlägg på sociala medier publicerade polisen i Järva ett inlägg där man beskrev ett polisingripande. Personen som greps blev som pass uppskrämd att den hade avföring på sig enligt inlägget. – Det här ett övertramp som går emot polisens egna riktlinjer kring vad man får publicera på sociala medier. Polisen hånar den här personen genom att beskriva detaljer som är helt onödiga, säger Max V Karlsson som tidigare i år gjorde en uppmärksammad granskning av polisens närvaro på sociala medier.