en polis håller fram sina händer med handskar

För drygt ett år sedan, en kväll i mitten av juni sköts en man i Rinkeby av polisen i samband med ett ingripande. Enligt polisrapporterna träffade kulan i benet och den skadade fördes till sjukhus. Några dagar senare var han död. Vad var det som hände?
Nyhetsbyrån Järva begärde ut förundersökningen.

Vid polisingripanden och när SOS alarm tar emot samtal om bränder eller skjutningar brukar polisen skriva en händelserapport som de publicerar på sin hemsida. Kortfattade notiser som ofta är det enda som finns att gå på när media ska rapportera vidare om vad som har hänt. De ger polisens bild av händelsen, men ingenting mer och ibland är det uppenbart att väsentlig information utelämnats.

En polispatrull anlände till Degerbygränd efter larm om en misstänkt knivskärning

Tystnaden som följde efter två händelserapporter förra sommaren var så obekväm att Nyhetsbyrån Järva begärde ut hela förundersökningen kring fallet, i ett försök att förstå hur ett skott i benet kunde leda till döden fyra dygn senare. Varför behövde polisen använda så mycket våld och vad hände efteråt med den enskilde polisen som sköt?

Det var den 18 juni klockan 22.14 som en polispatrull anlände till en lägenhet på Degerbygränd i Rinkeby efter larm om en misstänkt knivskärning. I lägenheten befann sig den här kvällen tre personer. En äldre kvinna, hennes sambo och en väninna på besök. De tittade på tv och drack vin när kvinnans son kom hem. Enligt vittnesförhören satte sig sonen först för att titta på tv med de andra, men efter ett kortare gräl reste han sig, hämtade en kniv och hotade sambon och väninnan. På ett ögonblick hade han stuckit båda två i bröstet med kniven.

’Det var läskigt när polisen kom in, det kändes som att det var Amerika’

Kniven beskrivs som en tandad kökskniv för bröd och huggen var lätta, ingen av dem fick några djupa sår. Sambon som knivskurits sprang ut ur lägenheten och ringde polis, men de båda kvinnorna stannade kvar. De lyckades lugna ner sonen och kniven lades tillbaka i köket.

När poliserna kort därpå kom in i lägenheten satt de tre i vardagsrummet. ”Det var läskigt när polisen kom in, det kändes som att det var Amerika.” säger väninnan i förhör. Sonen som varit lugn hämtade kniven igen och sedan gick allting snabbt.

Han är skjuten och blöder kraftigt men står kvar

Polispatrullen bestående av två poliser, två polisaspiranter och en medåkare från nationella insatsstyrkan kommer in i lägenheten med dragna vapen och pepparsprej. De beskriver i förhör hur mannen med kniven verkade förvirrad och pratade för sig själv. Enligt poliserna var han hotfull.

Polisernas uppgifter i förhören angående vad som hände skiljer sig delvis åt, men det är tydligt att ingripandet var mycket våldsamt. En polis berättar hur han uppfattar att någon i lägenheten har en kniv och att en av de andra poliserna ganska omgående avlossar ett skott. Därefter tömmer han och en av de andra poliserna varsin burk pepparsprej i ansiktet på mannen med kniven. Han är skjuten och blöder kraftigt men står kvar. ”Misstänkt blödde jättemycket, det var blod på golvet och golvet var halt av allt blod”, säger polisen i förhöret.

Vittnesuppgifterna kring vad mannen gjorde skiljer sig markant i förhören

En annan polis beskriver att de sprejar pepparsprej upprepade gånger innan något skott avlossas. Sedan ser han hur en av aspiranterna skjuter mannen i vänster ben och att det snabbt kommer mycket blod. Poliserna förstår att skottet troligtvis träffat en artär och att mannen behöver vård snabbt för att inte förblöda. För att få kniven ur mannens hand börjar poliserna kasta saker mot honom. De använder bland annat ett bord och en väska. Till slut ger en av poliserna mannen en spark i bröstet så att han faller omkull. En annan beskriver hur han slänger sig ner över den misstänkte och slår honom hårt i ansiktet med knytnäven. Då släpper han kniven.

Vittnesuppgifterna kring kniven och vad mannen gjorde med den skiljer sig markant i förhören. Någon har sett kniven i höger hand pekandes mot både poliserna och väninnan, en annan beskriver att kniven hölls i vänster hand med hängande arm utan att peka på någon.

När kniven är borta sätter polisen på avsnörande förband för att stoppa blodet från den skjutne mannens ben. Han blöder så kraftigt att de inte kan se vilket ben som är träffat och förbinder därför båda benen. Därefter anländer sjukvårdspersonal som tar över vården. Mannen sätts i handfängsel och bärs ut ur huset.

Klockan 00.05 den 23 juni 2020 dödförklaras patienten

Klockan 22.37 inleds en förundersökning och lägenheten spärras av. Mannen med kniven är misstänkt för mordförsök. Han förs till sjukhus där det konstaterat att kulan sitter kvar i benet och att den inte behöver tas bort.

Kvällen den 22 juni vårdades mannen på Karolinska sjukhusets intensivvårdsavdelning. Han var intuberad för andningshjälp och drabbades av hjärtstillestånd. Trots återupplivningsförsök gick hans liv inte att rädda. Klockan 00.05 den 23 juni 2020 dödförklaras patienten.

Vad som hände mellan den 18 och 22 juni när mannen låg på sjukhus är oklart. Mycket är sekretessbelagt och överstruket i förundersökningsprotokollet och går inte att utläsa, däribland hela Rättsmedicinalverkets 15-sidiga rapport. Men det framkommer att han inte behandlades med några starka smärtstillande mediciner som kunde ha orsakat ett hjärtstopp.

Av förundersökningens totalt 140 sidor är 28 helt svarta av överstrykningar

Av förundersökningens totalt 140 sidor är 28 helt svarta av överstrykningar och de flesta av resterande 112 sidor innehåller sekretessbelagd information som inte går att läsa. Bland annat saknas information om vad som fanns på de filmer som spelats in från kroppskameror som två av poliserna bar vid händelsen. Att minst en av filmerna granskats i förundersökningen framgår dock av nedläggningsbeslutet.


Polisaspiranten som avlossade skottet blev misstänkt för tjänstefel och en förundersökning inleddes den 19 juni 2020. I en rapport framgår att han arbetade sin första dag vid enheten den 18 juni och saknade erfarenhet från polisyrket. Fem månader senare, den 24 november lades förundersökningen ned. Åklagaren gjorde bedömningen att aspiranten skjutit i nödvärn. ”Förundersökningen läggs därför ned då det numera saknas anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats.”

Kanske finns det ingenting överraskande med detta, en förvirrad man med en brödkniv har möjligen bara sig själv att skylla. Att poliser fälls eller ens åtalas i internutredningar är mycket ovanligt. 2018 anmäldes 3917 misstänkta brott begångna av poliser till Särskilda utredningar. Av dessa anmälda brott ledde endast 19 till åtal. Det är knappt 0,5 procent.

I Järva finns poliser som även andra poliser reagerar på för att de är olämpliga

Stefan Holgersson är polis och forskare vid Linköpings universitet. Han tycker det är fel att polisen utreder sig själva och anser att Särskilda utredningar borde vara helt fristående från polisen.

– När Särskilda utredningar gör en juridisk prövning tittar de på om polisen har gjort ett juridiskt fel, men polisen har många befogenheter. De kan göra ett dåligt ingripande som fortfarande är juridiskt korrekt. Till exempel kan man som polis genom sitt agerande själv välja att försätta sig i en nödvärnssituation, och själva handlingen att hamna i en nödvärnssituation är inte brottslig. Dessutom har polisen och åklagarmyndigheten väldigt nära samverkan och både inom polisen och åklagarmyndigheten finns det folk som tar emot en anmälan och tänker ”Hur ska vi kunna lägga ner det här” istället för ”Hur ska vi driva vidare det här”. 

I sin forskning om polisens interna struktur och organisation har Stefan Holgersson hittat mycket han är kritisk till. 

– Jag vet att det hos er i Järva finns poliser som även andra poliser reagerar på för att de är olämpliga och de får man ju aldrig bort. Jag vet till och med en som befordrades. Min slutsats är att de som hela tiden gör dumma grejer har lärt sig att skriva på ett sätt som gör att de kommer undan.

Anna Nygård
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Hon kallades för Sveriges Martin Luther King

Katarina Taikon var författare, skådespelare, samhällsdebattör och rom. Genom sin kamp för mänskliga rättigheter lyckades hon förändra romernas livssituation i Sverige. 

”Han slår mig i huvudet och sätter på mig handfängsel”

Många i Järva har egna och dåliga erfarenheter av polisen. Men inte många vill öppet kritisera polisens arbete, eftersom de är rädda för repressalier. En ung man kontaktar redaktionen på instagram. Han vill berätta om sina erfarenheter. Anonymt.

Höj Rösten Politikerskola utbildar framtidens ledare

Flera Järvaprofiler har gått Höj Rösten Politikerskola, bland annat Ahmed Abdirahman som grundat Järvaveckan. Utbildningen ämnar att öka det politiska deltagandet och bredda representationen bland framtidens politiska ledare. 

Vi är flyktens å mångfaldens segrare

Jag var för ung för att hinna registrera 80-talet, 90-talet hann jag däremot fånga. Jag minns VM Finalen 94 som om det vore igår, mellan Brasilien – Italien, Baggio sumpade sin straff på straffläggningen å Brasilien blev världsmästare i fotboll.