Järvafältet räcker till för alla är en inspirationsfilm riktad till familjer i Järva. Kista SC vill, i samverkan med Healthy Women och Tech Tensta, skapa förutsättningar för att fler familjer tar sig ut på Järvafältet.

Filmen ger tips för att stora som små ska hitta glädjen att röra på sig gemensamt. 
 – Tillsammans så kan vi stärka hälsan i Järva, säger Sonja Dousa, som både arbetar och är ideellt engagerad i Kista SC och Akalla by.

Sonja har bott i Järva sedan 1982 och har varit engagerad i barn- och ungdomsidrotten sedan drygt 20 år tillbaka.  
 – När man arbetar i en idrottsförening så blir det många ideella timmar, säger hon.

Kista SC vill få barn och ungdomar i Järva att idrotta

Kista SC har funnits sedan 1985 och är en förening med olika idrotter. Föreningen har huvudfokus på att få barn och ungdomar i Järva att idrotta. Näst intill alla ledare är boende i området och är väldigt engagerade både i sitt ledarskap och i området.
 – Många av ledarna lägger ner många timmar för att få unga att idrotta. Det är så värdefullt.

Kista SC har i dagsläget cirka 500 aktiva medlemmar; största delen i fotboll, men både brazilian jiu jitsu och boxningen växer.
 – Dock har vi lokalbrist för de två sektionerna. Om vi hade ordentliga lokaler skulle vi kunna ge ännu mer till barn och ungdomar i området, säger Sonja Dousa.

Kista SC erbjuder en hel del föreläsningar under året och tar även emot önskemål från allmänheten kontinuerligt.
 – Vi har haft cykelkurser för vuxna, simkurser för kvinnor och andra aktiviteter i samverkan med olika föreningar för att stärka de boende i Järva.

Hur fick ni idén till inspirationsfilmen? Vad är syftet?

 – Idén till denna film kom genom att jag själv satt och funderade på hur allt har förändrats de sista veckorna. Våra idrotter har mycket låg närvaro vid träningspassen. Skolorna i området har relativt hög frånvaro. Vi har sett att det har skett en stor spridning av covid-19 runt Järva och detta ökar självklart oron.

Sonja Dousa såg att det finns en del som promenerar på Järva fältet, men det är inte många barnfamiljer. Vad gör familjerna som inte skickar sina barn till skola eller idrott? Hur mår de familjerna? 

 – Ja, frågorna blev många och då kom jag på idén om att göra en inspirationsfilm riktat till familjer i Järva. Järvafältet är otroligt stort, det räcker gott och väl till så att alla familjer ska kunna ta del av det utan att smittspridning sker. 

Barn kan tycka det är tråkigt att ”bara” promenera

Men eftersom barn kan tycka det är tråkigt att ”bara” promenera, så tänkte hon att om man bara får in lite olika rörelsemoment så blir det roligare för alla. Hon tog upp idén med Susanne Dahlbäck från Healthy Women, som givetvis hakade på direkt.

 – Sedan funderade vi på hur vi skulle få till det som en kortfilm. Ingen av oss är tekniska så vi skickade ut frågan till lite olika kanaler och jag blev rekommenderad att kontakta Tech Tensta. De har en ungdomsverksamhet som arbetar med digitala lösningar och de ville gärna vara med, säger Sonja Dousa.

På långfredagen samlades de alla. Franco Marin Rodriguez som var filmproducent för dagen kom från Tech Tensta. Ungdomarna kommer att redigera allt material och sammanställa en film. Susan Dahlbäck från Healthy Women instruerade alla rörelsemoment.

 – Jag kom med statisterna, de är våra egna medlemmar som gärna ställer upp för att göra samhällsnyttiga saker, säger Sonja Dousa.

Sonja Dousa önskar att filmen ska uppmuntra fler familjer att vara ute på Järvafältet leka och njuta av naturen.

 – Filmen kommer att spridas via Kista SC och Healthy Women, men vi hoppas att den kan spridas i fler kanaler. Vi är tacksamma för all hjälp vi kan få så att vi når så många som möjligt.

Krista Sirviö
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

För Isabel Rozada är Järvafältet både skafferi och apotek

Maskrosorna blommar för fullt, men visste du att den vanliga blomman som trivs så bra bland asfalt och betong både kan användas i mat och medicin? Isabel Rozada från Tensta tog med Nyhetsbyrån Järva ut på Järvafältet för att tipsa om användbara egenskaper hos några av våra vanligaste växter.

Lärare från Kista var volontärer i Rumänien

Cordobaskolans personal har varit i Rumänien och arbetat som volontärer på ett sommarläger för barn med fysiska och neuropsykiatriska funktionshinder.

Studentmiddagen som ska bli en tradition

Studentmiddagen var ett initiativ från Rinkeby Folkets Hus. – Det görs för lite för dem som det har gått bra för här i Rinkeby, därför ville vi ordna en fest, säger Fardosa Omar, verksamhetsledare på Rinkeby Folkets Hus.

Iftar i byn med teater, poesi och kort om Malcolm X

Förenade Unga var värdar första fredagen i ramadan när fastan bröts i Rinkeby Folkets Hus. – Här finns en känsla av gemenskap, när vi träffas bortom sociala medier, sade Rashid Musa, som var inbjuden att föreläsa om Malcolm X.