I höst startar återigen kvällskursen i praktisk lokaljournalistik på Kista folkhögskola. Kursen är ett samarbete med Nyhetsbyrån Järva, vilket innebär att deltagarna kommer ges möjlighet att publicera sina artiklar här i tidningen. 

Du behöver inga förkunskaper för att delta och kursen är kostnadsfri. Ansökan sker via folkhögskolans hemsida och deltagare från Järva har företräde om kursen blir fullsatt. 

Målet med kursen är att utbilda fler lokalreportrar till vårt område. Eftersom vi arbetar i Järva fokuserar vi på att bevaka den lokala politiken, lära oss hur vi hittar beslutsfattare och andra aktörer i stadsdelarna Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta.

Kursen lär ut journalistikens grunder och ger dig verktyg för att sortera i floden av information. Idag när “fake news” och “nättroll” kan avgöra viktiga beslut i samhället är det viktigt att ha kunskap om källkritik och nyhetsvärdering. Vi arbetar praktiskt och med fokus på skrivande journalistik.

Ur kursinnehållet:

  • Tryckfrihetsförordningen – offentlighetsprincipen och meddelarfrihet.
  • De pressetiska reglerna.
  • En artikels uppbyggnad; rubrik, ingress och brödtext.
  • Vad är en nyhet? journalistikens fem frågor.
  • Skillnad mellan referat och recension
  • Intervjuteknik
  • Reportage
  • Källkritik

 

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

För Isabel Rozada är Järvafältet både skafferi och apotek

Maskrosorna blommar för fullt, men visste du att den vanliga blomman som trivs så bra bland asfalt och betong både kan användas i mat och medicin? Isabel Rozada från Tensta tog med Nyhetsbyrån Järva ut på Järvafältet för att tipsa om användbara egenskaper hos några av våra vanligaste växter.

De drog ut 16 av hans tänder

Ali Salad Gelle har länge haft problem med sina tänder. Han sökte hjälp hos socialtjänsten i Rinkeby-Kista och en tandvårdsbehandling inleddes. När tandläkaren dragit ut 16 tänder, fick Ali avslag på ersättning för resterande tandvård.

Maktsalongen vill hitta förortens unga kvinnliga ledare

Jämställdhetsorganisationen Maktsalongen lanserade nyligen den digitala plattformen ALLT ÄR DITT, som ska inspirera och ge unga tjejer verktyg till att starta egna intiativ och utvecklas i deras ledarskap. – Många tänker per automatik att en chef eller ledare ska vara en äldre vit man och det är en väldigt snäv bild av en ledare, säger Angela Refuerzo Larsson, generalsekreterare på Maktsalongen.

Fyra aktieägare om Nyhetsbyrån Järva

Under Nyhetsbyrån Järvas bolagsstämma i lördags ställde vi tre frågor till ett par aktieägare som var på plats. Möt Eva-Britt Leander, Elvir Kazinic, Anette Meliane och Yvonne Nilsson.