Våren 2018 öppnade Studier & Arbete i Ungdomens Hus i Rinkeby. Det var en verksamhet som skulle försöka få tag i alla de ungdomar i Järva, som varken arbetar eller studerar. Nyhetsbyrån Järva rapporterar i två artiklar om hur det har gått med det arbetet. Del 1:

I maj 2018 invigdes Studier och Arbete i Rinkeby och idag finns en motsvarande verksamhet även i Husby.
– Vi är otroligt stolta över vår verksamhet och att behovet finns är självklart, säger Annika Ström, som är tillförordnad enhetschef för Studier & Arbete och har varit med från start.

– Det gick så snabbt när vi startade upp verksamheten. Först belastade vi stadsdelens budget, men från 1 januari 2019 finansieras verksamheten, som vi bedriver tillsammans med arbetsmarknadsförvaltningen, av pengar från Sociala investeringsfonden i Stockholms stad.

Verksamheten har bestått av uppsökarverksamhet och individuell handledning

Verksamheten har bestått av två delar; uppsökarverksamhet och individuell handledning. Uppsökarverksamheten sköts av unga som får en ungdomsanställning på sex månader. Det är en insats via Jobbtorg i Kista.

– Det har varit fantastiskt att få ha dem hos oss, de unga har bra nätverk och de har i huvudsak informerat om vår verksamhet.

Men det var väl tänkt att de skulle söka upp alla de ungdomar som aldrig varit i kontakt med Jobbtorg eller någon annan myndighet?

– Uppsökarverksamhet är det Jobbtorg som ägnar sig åt, de söker upp dem mellan 16 och 19 år, säger Annika Ström.

Men det gjorde de även innan Studier & Arbete drog igång. Det nya var att uppsökarna, tillsammans med mammorna från föräldraföreningen, skulle söka upp unga upp till 29 år utan känd verksamhet. Även efter kontorstid.

– Den första kullen uppsökare var lite äldre och de tog ett stort ansvar. Men de kunde hamna i svåra konflikter. Det handlade om deras kompisar och det var inte helt lätt att hantera det där. Vi kom inte vidare med dem.

Det blev ett ställe att träffas på

Den första tiden var det många unga som sökte sig till lokalerna i Ungdomens Hus. Ryktet hade nått dem att verklig hjälp fanns att få, och det blev ett ställe att träffas på. Sedan stängde Ungdomens Hus och lokalerna byggdes om av säkerhetsskäl.

– Nu är det inte lika många som kommer hit och hänger, men antalet som skriver in sig på Jobbtorget ökar. Och från januari till maj 2020 var det 75 unika personer som fick personlig vägledning, säger Annika Ström.

Idag är Fatou Juke arbetsledare för uppsökarna och hon ska snart ta emot den fjärde kullen ungdomar. Den här gången är de lite äldre, mellan 19 till 28 år. De ska först göra sex veckors praktik, lära sig hur en förvaltning fungerar. Sedan ägnar de sig åt att informera unga i stadsdelen om Studier & Arbetes verksamhet. De har regelbundna utvärderingsmöten med Fatou och målsättningen är att de ska hitta vidare, antingen till studier eller arbete.

Numera är målsättningen att de som anställs ska gå vidare till studier eller arbete, men ungdomarna som sover hela dagarna får sova vidare?

– Våra uppsökare träffar dem också, de som är hemmasittare når vi. Och redan från början ingick det i vårt uppdrag att även uppsökarna skulle motiveras att komma vidare, säger Fatou Juke.

Man kan komma och gå när man vill

De för statistik över hur många som nås av uppsökarna. Från januari till maj så har 137 unga kvinnor och 133 unga män, i åldern 16 till 29 år, haft träffat personalen från Studier & Arbete.

– Det är en öppen verksamhet, man kan komma och gå när man vill. Där kan de få tid med en syo eller en jobbcoach, eller skriva in sig på Jobbtorg, säger Annika Ström.

Före pandemin var det öppet fyra dagar i veckan, både i Husby och Rinkeby. Under en period var det bara öppet på ett ställe i taget, men från och med maj är det öppet på båda ställena igen.

Föräldraföreningen, som var en viktig del av arbetet, finns inte längre med

Föräldraföreningen, som var en viktig del av arbetet inledningsvis, finns inte längre med. Mamman, som har arbetat i kaféet och dessutom ägnat sig åt uppsökande verksamhet, har slutat. Hennes anställning tog slut och det kommer ingen ny förälder från föräldraföreningen. Istället kommer en ny ung uppsökare till.
– Av naturliga skäl så har verksamheten förändrats. Vi har prövat oss fram och hittat ett bra sätt att jobba. Vi är lite mer fria numera och jobbar inte lika mycket kvällar, säger Annika Ström.

Vid årsskiftet tar pengarna från Sociala investeringsfonden slut och de är i färd med att söka nya.
– Vi är inne i en utvärderingsfas för hitta möjliga sätt att se hur vi ska gå vidare.

Om vi har lyckats hjälpa en handfull individer så är det fantastiskt

Annika Ström är optimistisk inför framtiden och nöjd med verksamhetens resultat.
– Vi har nått ut till väldigt många, från mitt perspektiv, och om vi har lyckats hjälpa en handfull individer så är det fantastiskt. Men naturligtvis är det en frustration att det fortfarande finns så många unga som varken arbetar eller studerar.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Del 2 om Studier & Arbete hittar du här!

FAKTA:
I Rinkeby-Kista var det 1660 personer, 16-29 år, som varken studerar eller arbetar 2016. (Statistiken släpar efter, så det är de nyaste uppgifter som finns tillgängliga.) Av dem hade 741 inte haft någon känd myndighetskontakt.

I Spånga-Tensta var det 874 personer mellan 16 och 29 år, som varken studerade eller arbetade. 387 av dem hade inte varit i kontakt med någon myndighet.

I Stockholms stad är det 8,3 procent av stadens unga mellan 16-29 som varken arbetar eller studerar. Motsvarande siffra i Rinkeby-Kista är 15,4 procent och i Spånga-Tensta 11,5 procent.

Imorgon kommer del 2, intervju med Mohamed Hagi Farah som i flera år drev på för att de bortglömda unga skulle motiveras till studier eller arbete.

Lämna ett svar
You May Also Like

Nu repareras gatlamporna i Rinkeby

I veckan rapporterade Nyhetsbyrån Järva om att gatubelysningen inte fungerade på flera gator i Rinkeby, bland annat Norra Rinkebygången. Nu utför staden underhåll!

Mer än 40000 läsare på tre dygn

Vår artikel om hur ordningsvakterna uppträdde mot de fyra pojkarna i Kista Galleria, har lästs av drygt 40 000. Hundratals kommentarer har strömmat in, både till vårt Instagram-konto och vår Facebook-sida. En övervägande del av läsarreaktionerna visar en upprördhet över hur pojkarna behandlades.

Stadsdelsdirektörerna svarar på frågor om tillfälliga boenden

Nyhetsbyrån Järva har ställt en rad frågor till de båda stadsdelsdirektörerna i Järva, Fredrik Jurdell och Susanne Leinsköld, om hur de tillfälliga bostäderna ska fördelas. De skickar ett gemensat svar som gäller för både Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista. 

”Jag har alltid vetat att jag vill öppna eget”

Nu satsar Fatima Hassey Sharif på accessoarer och har nyligen öppnat nätbutiken Zahrahboutique. – Ända sedan jag var liten har jag intresserat mig för modebranschen.