I höst startar återigen kvällskursen i praktisk lokaljournalistik på Kista folkhögskola. Kursen är ett samarbete med Nyhetsbyrån Järva, vilket innebär att deltagarna kommer ges möjlighet att publicera sina artiklar här i tidningen. 

Du behöver inga förkunskaper för att delta och kursen är kostnadsfri. Ansökan sker via folkhögskolans hemsida och deltagare från Järva har företräde om kursen blir fullsatt. 

Målet med kursen är att utbilda fler lokalreportrar till vårt område. Eftersom vi arbetar i Järva fokuserar vi på att bevaka den lokala politiken, lära oss hur vi hittar beslutsfattare och andra aktörer i stadsdelarna Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta.

Kursen lär ut journalistikens grunder och ger dig verktyg för att sortera i floden av information. Idag när “fake news” och “nättroll” kan avgöra viktiga beslut i samhället är det viktigt att ha kunskap om källkritik och nyhetsvärdering. Vi arbetar praktiskt och med fokus på skrivande journalistik.

Ur kursinnehållet:

  • Tryckfrihetsförordningen – offentlighetsprincipen och meddelarfrihet.
  • De pressetiska reglerna.
  • En artikels uppbyggnad; rubrik, ingress och brödtext.
  • Vad är en nyhet? journalistikens fem frågor.
  • Skillnad mellan referat och recension
  • Intervjuteknik
  • Reportage
  • Källkritik

 

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Svara på frågor om livet i Järva

Bor du i Akalla, Husby, Kista, Hjulsta, Tensta eller Rinkeby?  I så fall kan du vara med och delta i Folkets Husbys enkät som ska samla statistik om rasism, välmående och trygghet i Järva.

Kan Broken Windows-metoden öka tryggheten i Järva?

Stadsdelsnämnden i Rinkeby-Kista har beslutat om en ny trygghetsstrategi, som är tänkt att vara gemensam för stadsdelarna på Järvafältet. Spånga-Tensta stadsdelsnämnd förväntas klubba den på mötet ikväll. Ett uttalat mål med strategin är att stadsdelarna i Järva ska vara borta från polisens lista över särskilt utsatta områden 2025.

Avarn Security om kritiken mot ordningsvakterna i Rinkeby

Avarns ordningsvakter trakasserar EU-migranterna i Rinkeby, skrev Nikoletta Dolfin i en insändare nyligen. Avarn Security´s avdelningschef Patrik Ahlforn svarar i ett mejl: ”Det är olyckligt om insändaren uppfattat vår personal som de beskrivs i artikeln.”

Lärare från Kista var volontärer i Rumänien

Cordobaskolans personal har varit i Rumänien och arbetat som volontärer på ett sommarläger för barn med fysiska och neuropsykiatriska funktionshinder.